Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΥΨΗΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

http://www.elkeda.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=683:21022011----------&catid=39:2010-01-11-14-45-41&Itemid=54

To EΛ.Κ.Ε.Δ.Α. προτρέπει κάθε αναγνώστη, ιδίως δε τους υποστηρικτές της πολιτικής που ακολουθείται έναντι της Άγκυρας, να διαβάσουν προσεκτικά την ''ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ'' που κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες. Εκεί δημοσιεύεται για πρώτη φορά πλήρες το τουρκικό επιχειρησιακό σχέδιο "SUGA", που προβλέπει εισβολή σε Λέρο, Οινούσσες και Φούρνους. Επιχειρήματα του τύπου ''αυτά είναι σχέδια των Τούρκων επιτελών, ο Ερντογάν είναι διαφορετικός'' κοκ, το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. τα προσπερνά άνευ σημασίας, διότι γνωρίζει πως τέτοια σχέδια αποτελούν συναντίληψη στρατογραφειοκρατίας και μεγάλου μέρους της τουρκικής πολιτικής ελίτ. Οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, η ΕΥΠ και η Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, έλαβαν γνώση της ύπαρξης του τουρκικού σχεδίου απόβασης στα νησιά Λέρο, Φούρνους, Οινούσσες, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Και σίγουρα αρκετό καιρό πριν την έφοδο στον τουρκικό ναύσταθμο από τους ισλαμιστές της κυβέρνησης Ερντογάν, όπου εντοπίστηκαν και οι δημιουργοί του επιχειρησιακού σχεδίου εισβολής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχέδιο εισβολής των Τούρκων, περιλαμβάνεται και ένα τέταρτο ακόμα νησί, όπως περιήλθε σε γνώση των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών. Όλα ήσαν σχεδιασμένα με πάσα λεπτομέρεια: Ποιες τουρκικές μονάδες θα εμπλέκονταν, ποια μεταφορικά μέσα θα χρησιμοποιούσαν (ελικόπτερα και ταχύπλοα σκάφη), τα χρονοδιαγράμματα της επιχείρησης, τα σημεία και οι ώρες απόβασης, οι πρώτοι στόχοι των τουρκικών δυνάμεων στα νησιά (πχ αεροδρόμιο Λέρου). Πρόνοια είχε ληφθεί και για τον άμαχο ελληνικό πληθυσμό (συγκέντρωση σε γήπεδα, δια της βίας επιβίβαση των κατοίκων σε σκάφη και διαταγή να αναχωρήσουν προς Σάμο, Χίο). Κανονική εθνική εκκαθάριση δηλαδή.
Σημειώνεται επιπλέον πως το ΓΕΕΘΑ είναι προβληματισμένο από το σχέδιο, και κυρίως από την έκταση της επιχείρησης, αλλά και από την χρονική συγκυρία που είχαν επιλέξει τα τουρκικά Επιτελεία για την εκτέλεση του ναυτικού σκέλους της «Βαριοπούλας»: Είναι η εποχή που ο τότε υπουργός Εξωτερικών (και νυν πρωθυπουργός) της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, θεωρούσε ότι η προσέγγιση που είχε επιτύχει με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, είχε απομακρύνει τον κίνδυνο «θερμού επεισοδίου». Την στιγμή, που το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε σχεδιάσει όχι «θερμό επεισόδιο», αλλά κανονική εισβολή επί ελληνικών νησιών.
Οι αμυντικοί αναλυτές του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. μελέτησαν όσο πληρέστερα μπορούσαν το τουρκικό επιχειρησιακό σχέδιο "SUGA" (εισβολή σε Λέρο, Οινούσσες και Φούρνους) και εκτιμούν πως όσον αφορά τα δύο μικρότερα νησιά (Οινούσσες, Φούρνους) το σχέδιο των Τούρκων θα είχε υψηλές πιθανότητες επιτυχούς έκβασης. Δυσκολότερα θα ήσαν ίσως τα πράγματα για τους εισβολείς στην περίπτωση της Λέρου (ορεινό ανάγλυφο που θα δυσκόλευε αεραπόβαση δια ελικοπτέρων, υπολογίσιμες ελληνικές δυνάμεις στο νησί, πιθανότητα ενισχύσεων από Κω-Κάλυμνο).
Εννοείται πως σε τέτοια περίπτωση, ουδεμία τύχη θα είχε η υπόθεση για τη χώρα μας, αν επικρατούσε το ''πνεύμα των Ιμίων'': Απώλεια κατοικημένου πλέον ελληνικού νησιού, όπου αντί δυναμικής αντεπίθεσης ανακατάληψης ή επίθεσης ''αλλού'', θα ακολουθούνταν η γνωστή τακτική του παρελθόντος (''κλαψούρισμα'' της Ελλάδος σε ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, ''διπλωματική εκστρατεία'' και όλα τα συναφή), που η Τουρκία γνωρίζουμε όλοι πόσο τα υπολογίζει, η δε διεθνής κοινότητα σε αντιμετωπίζει -στην καλύτερη των περιπτώσεων- με συμπόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: