Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για το φυσικό άεριο

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/354751

| Εκτύπωση | 13/02/2011 |

Στις επόμενες λίγες εβδομάδες, η Κυβέρνηση, εφ' όσον έχει όλα τα στοιχεία και όλα τα γεγονότα ενώπιόν της, θα πάρει τη σοφότερη απόφαση για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, απόφαση που θα ληφθεί με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι η Βουλή θα διαλυθεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι οι αποφάσεις για το φυσικό αέριο δεν λαμβάνονται από τη Βουλή, αλλά από την Κυβέρνηση. «Εμείς πάντοτε θέλουμε να ενημερώνουμε τη Βουλή, διότι ενεργούμε με διαφάνεια και με υπευθυνότητα· σίγουρα υπάρχουν πράγματα σε εξέλιξη», ανέφερε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπορέσουμε, εφ' όσον έχουμε όλα τα στοιχεία και όλα τα γεγονότα ενώπιόν μας, να πάρουμε τη σοφότερη απόφαση, η οποία θα είναι με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο και τις επιπτώσεις που τυχόν θα έχει στο θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε πως «με την Αίγυπτο έχουμε ήδη συμφωνία για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έχουμε συμφωνία εμπιστευτικότητας, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία.
Βεβαίως στο θέμα των δικών μας οικοπέδων δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο η Αίγυπτος, έχουμε μια πολύ καλή σχέση και δεν νομίζω να διαφοροποιείται τίποτα λόγω της κατάστασης της Αιγύπτου τώρα», σημείωσε.
Η επένδυση του Κατάρ

Ερωτηθείς για το θέμα της επένδυσης στην Κύπρο από το Κατάρ και ορισμένες διαφωνίες που φαίνεται ότι υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως «όταν αρχίσει αυτό το έργο, να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πολλά άλλα και από το Κατάρ αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες. Φαίνεται ότι θα έχει θετική κατάληξη αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αλλά και στις θέσεις εργασίας», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι η στενότερη οικονομική σχέση Κύπρου - Κατάρ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι επωφελής. «Θα είναι», είπε, «η συμφωνία επωφελής για την Κυπριακή Δημοκρατία, για τον επιχειρηματικό κόσμο και για την ευρύτερη προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο». «Σε ό,τι αφορά το επιμέρους ζήτημα, εμείς θα αναμένουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών και ακολούθως θα δώσουμε και τη δική μας τελική θέση».
Το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δεχθεί ένα δυνατό κτύπημα στην αξιοπιστία του, με την ανακοίνωση των εκτιμήσεων που, από το ποσόν των 150 εκατομμύρια ευρώ, συρρικνώθηκαν στα 50 εκατομμύρια ευρώ, για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, που θα παραχωρηθεί για την επένδυση του Κατάρ στη Λευκωσία. «Η κατά 200% απόκλιση από την εκτίμηση του Κτηματολογίου», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, «το καθιστά εφεξής αναξιόπιστο και αφερέγγυο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: