Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Νέο… κραχ στη συγκυβέρνηση

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/357962

| Εκτύπωση | 23/02/2011 | Μιχάλης Παπαδόπουλος

Δεν άργησε να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από την αντιπαράθεση ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ για το θέμα της εκλογικής συνεργασίας του Δημάρχου Μέσα Γειτονιάς Χρίστου Μέση με τις Νέες Δυνάμεις, και νέα κόντρα απειλεί τη συνοχή της συγκυβέρνησης.
Αιτία, προχθεσινές τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου για την οικονομική πολιτική, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυβερνητικής πλευράς, η οποία, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, απάντησε έντονα στον Νικόλα Παπαδόπουλο, κατηγορώντας τον ότι μετέρχεται μεθόδων φθηνού εντυπωσιασμού και ότι, με τον τρόπο που πολιτεύεται, πλήττει τους θεσμούς.
Στις επικρίσεις του Εκπροσώπου απάντησε, με δήλωσή του, ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, εγκαλώντας τον κ. Στεφάνου ότι αγνοεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης στην οποία και ο ίδιος συμμετέχει, ενώ υπέδειξε ότι, όπως διαφαίνεται από την απάντηση του Κυβ. Εκπροσώπου, η παρούσα Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν γνωρίζει πόσα ξοδεύει και πού τα ξοδεύει…
Η νέα αυτή αντιπαράθεση γίνεται με φόντο τη σύγκρουση των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων στη Βουλή για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αλλά και το διορισμό του νέου Επιτρόπου Διοικήσεως, όπου το συγκυβερνών ΔΗΚΟ συνετάχθη, και στα δύο αυτά θέματα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκαλώντας την έντονη δυσφορία τόσο του ΑΚΕΛ όσο και του Προεδρικού.
Στέφανος: Απαξίωση των θεσμών

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος σε προχθεσινές δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης θεμάτων που αφορούσαν τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, είπε: «Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε, ότι ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος μετέρχεται σχεδόν καθημερινά κλασικών μεθόδων φθηνού εντυπωσιασμού, υπερβολών και διαστρεβλώσεων, απλά και μόνο για να πλήξει την Κυβέρνηση, στην οποία το δικό του κόμμα συμμετέχει. Στην προσπάθειά του αυτή, δυστυχώς, πολλές φορές απαξιώνει θεσμούς της Δημοκρατίας και τον ίδιο το θεσμό της Προεδρίας, και διερωτώμαι εάν ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος αντιλαμβάνεται τη ζημιά που παθαίνουν οι θεσμοί και τι σημαίνει σε ένα δημοκρατικό κράτος η ύπαρξη και η καταξίωση των θεσμών έναντι των πολιτών».
Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «προκαλεί εντύπωση, το ίδιο άτομο, τη μία ημέρα να υπερψηφίζει τη δαπάνη για τη δημιουργία αίθουσας υποδοχής και εκδηλώσεων στο Προεδρικό, και την άλλη ημέρα να κάνει αναφορά σε αυτή τη δαπάνη ως να συνιστά καταστροφή για τα οικονομικά του κράτους.
»Τέτοιου είδους αντιφατικές δηλώσεις, νομίζω ότι ομολογούν και το στόχο των σχεδόν καθημερινών δηλώσεων που ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος κάνει σε βάρος της Κυβέρνησης. Ελπίζουμε αυτή η στάση και αυτή η προσέγγιση να μην έχει συνέχεια», υπέδειξε ο Στ. Στεφάνου.
Νικόλας: Δεν ξέρουν πόσα και πού τα ξοδεύουν
Το ίδιο έντονη ήταν η απάντηση του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ αντέστρεψε τα πυρά, επισημαίνοντας με νόημα ότι, το τελευταίο πράγμα που μπορεί κανείς να κατηγορήσει την παρούσα Κυβέρνηση, είναι ότι οι σπατάλες της είναι «φθηνές». Για να προσθέσει, ότι όλες αυτές οι σπατάλες, κοστίζουν στον Κύπριο φορολογούμενο πάνω από 5 εκ. ευρώ.
Συνολικά, η απάντηση του Ν. Παπαδόπουλου έχει ως εξής: «Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με κατηγόρησε σήμερα, σε σχέση με χθεσινή κριτική μου για κάποιες αδικαιολόγητες δαπάνες του δημοσίου, για ‘φθηνό εντυπωσιασμό’.
Με όλο το σεβασμό προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το τελευταίο πράγμα που μπορεί κανείς να κατηγορήσει την παρούσα Κυβέρνηση είναι ότι οι σπατάλες της είναι ‘φθηνές’.
»Τα εμφυτεύματα και τα jet, τα Jacuzzi και οι αίθουσες, έχουν κοστίσει ή και θα κοστίσουν στον Κύπριο φορολογούμενο πάνω από €5 εκ., επομένως, αν υπάρχει οποιοσδήποτε ‘εντυπωσιασμός’, αυτός δεν είναι ‘φθηνός’, αλλά ακριβοπληρωμένος.
»Ακόμη, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος φαίνεται να νομίζει ότι το κονδύλι των €2,8 εκ. που αποδέσμευσε μόλις χθες η Επιτροπή Οικονομικών, αφορά την καινούργια αίθουσα δεξιώσεων στο Προεδρικό.
Καμία, όμως, σχέση δεν έχει το συγκεκριμένο κονδύλι με αυτό το έργο, εκτός και εάν έχει παραπληροφορηθεί η Επιτροπή Οικονομικών από τον υπεύθυνο της ‘Προεδρίας 2012’. Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά την αγορά υπηρεσιών, την πρόσληψη εκτάκτων, επικοινωνιακές καμπάνιες και άλλα, αλλά σίγουρα δεν έχει να κάνει με την ανέγερση οποιασδήποτε αίθουσας. Το πιο ανησυχητικό, λοιπόν, είναι ότι η παρούσα Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν γνωρίζει πόσα ξοδεύει και πού τα ξοδεύει…
»Αντί, λοιπόν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να ασχολείται με το αν το κόμμα μου επικρίνει κάποιες λανθασμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, θα ήταν καλύτερα να φροντίζει να ενημερώνεται καλύτερα γι’ αυτές τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, στην οποία και ο ίδιος συμμετέχει…».

Ενοχλημένο το ΔΗΚΟ

Πάντως, κύκλοι του ΔΗΚΟ εξέφραζαν χθες έντονη δυσφορία για την «επίθεση» του Κυβ. Εκπροσώπου εναντίον του Αντιπροέδρου του κόμματος, θεωρώντας τις δηλώσεις του υπερβολικά «αυστηρές» και περιέχουσες βαρύτατες κατηγορίες και χαρακτηρισμούς.
Έκαναν, μάλιστα, λόγο για «αψυχολόγητη ενέργεια», που δεν συμβάλλει στην καλυτέρευση του κλίματος στις σχέσεις των δύο πλευρών, ενώ υπέδειξαν ότι στο πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου βάλλεται το ίδιο το ΔΗΚΟ.
Δεν αποκλείουν, επίσης, το ενδεχόμενο, η οξύτατη κυβερνητική αντίδραση να συνδέεται με τη στάση του Δημοκρατικού Κόμματος, να συμπαραταχθεί με την αντιπολίτευση στα θέματα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη και του διορισμού νέου Επιτρόπου Διοίκησης.
Στάση, η οποία, όπως διατείνονται, «συμμορφώνεται» πλήρως προς τα θέσμια και τους κανόνες του κοινοβουλευτικού παιγνιδιού, «για δύο θέματα όπου, άλλωστε, το ΔΗΚΟ έχει σαφή και διακηρυγμένη θέση».
Την Παρασκευή για Κερύνεια
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα σχετικά με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια Κερύνειας, καθώς θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη της επαρχιακής επιτροπής, η οποία και θα αποφασίσει για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου.
Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθούν τα πράγματα όσον αφορά τις υποψηφιότητες για το ψηφοδέλτιο, καθώς και τα επτά εκδηλώσαντα ενδιαφέρον στελέχη θα δηλώσουν «παρών». Με δεδομένη την επιλογή του κ. Παντελή Κωνσταντίνου ως αριστίνδην υποψηφίου, ο αριθμός των υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο ανέρχεται στους οκτώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: