Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Συμπλοκή - τραυματισμοί Ελληνοκύπριοι και Παλαιστίνιοι μαθητές συγκρούστηκαν στο Λύκειο Βεργίνας

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/356072

| Εκτύπωση | 17/02/2011 | Του Κλεόπα Στυλιανού

Επτά τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο βοηθός διευθυντής του σχολείου. Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για ν' αποτραπούν χειρότερα.
Ενός κακού μύρια έπονται. Το γνωστό ρητό ταιριάζει γάντι στα σοβαρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν χθες στο Λύκειο Βεργίνας μεταξύ Ε/κ και Παλαιστίνιων μαθητών. Ο απολογισμός των επεισοδίων είναι επτά τραυματισμένοι μαθητές, μεταξύ των οποίων και ο βοηθός διευθυντής του σχολείου. Αφορμή για τα επεισόδια, όπως φαίνεται, αποτέλεσε ο άγριος ξυλοδαρμός αστυνομικού του ΟΠΕ την περασμένη Πέμπτη, από Παλαιστίνιους πολιτικούς πρόσφυγες, στο Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι πριν από μερικές ημέρες σημειώθηκαν σε άλλα σχολεία επεισόδια μεταξύ Ε/κ και Παλαιστίνιων μαθητών, τα οποία κορυφώθηκαν χθες στο Λύκειο της Βεργίνας. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται επεισόδια μεταξύ Ε/κ και Παλαιστίνιων μαθητών στο Λύκειο της Βεργίνας. Οι Ε/κ μαθητές ισχυρίζονται ότι καθημερινά η σωματική τους ακεραιότητα τίθεται σε κίνδυνο. Επειδή, όπως δήλωσαν: «Μας προκαλούν καθημερινά. Μεταφέρουν μαχαίρια και αλλά αιχμηρά αντικείμενα στο σχολείο».
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες άλλες χαρακτηριστικές δηλώσεις Ε/κ μαθητών του σχολείου:
Μαθήτρια:
«Μόλις βγήκαμε από τις τάξεις μας, την ώρα του διαλείμματος, όλοι έτρεχαν πέρα δώθε, ακούγαμε γυαλιά να σπάζουν, ενώ πολλοί μαθητές και καθηγητές βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού. Κινδύνευε η σωματική ακεραιότητα τόσο εμάς όσο και των καθηγητών μας. Επικρατούσε χάος στο σχολείο. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Ερχόμαστε στο σχολείο για να μάθουμε κάποια πράγματα και όχι για να μας καλλιεργούν τη βία και την εγκληματικότητα. Γιατί μόνο στο δικό μας το σχολείο υπάρχουν Παλαιστίνιοι και όχι στα άλλα;».
Μαθητής:
«Γίνονται πολλά επεισόδια στο σχολείο μας με τους Παλαιστίνιους. Όταν ενοχλεί κάποιος έναν άλλον, τότε ορμάνε όλοι πάνω τους. Τα σημερινά επεισόδια άρχισαν από έναν καβγά που έγινε μεταξύ ενός δικού μας και ενός Παλαιστινίου. Ακολούθως, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και επιτεθήκαμε κι εμείς. Δεν χρειάζεται και πολύ…».
Πρόεδρος Μαθητικού Συμβουλίου:
«Ακόμα και τη στιγμή που μπήκαν στο λεωφορείο για να φυγαδευτούν από το σημείο, οι Παλαιστίνιοι ήταν έτοιμοι να παίξουν ξύλο, αφού φώναζαν, ύβριζαν και προέβαιναν σε άσεμνες χειρονομίες», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Βεργίνας, Γιώργος Παρπόττας.
Περιγράφοντας τη γενική συμπεριφορά των Παλαιστινίων μέσα στο σχολείο, ο πρόεδρος των μαθητών ανέφερε ότι «προκαλούν επεισόδια με τους συμμαθητές τους για ασήμαντες αιτίες. Δημιουργούν φασαρίες ακόμα και γιατί τους κοίταξε κάποιος».
Σημειώνεται ότι, στα επεισόδια συμμετείχαν και παιδιά Παλαιστινίων που αντιδρούν στην απόφαση της Κυβέρνησης να απελαθούν όσοι Παλαιστίνιοι ενήλικες συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό αστυνομικού πριν από έξι ημέρες στο Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας.
Έτσι ξέσπασαν τα επεισόδια
Γύρω στις 9:30 χθες το πρωί, 50 μαθητές από διάφορα σχολεία της Λάρνακας αλλά και εξωσχολικοί μετέβησαν την ώρα του διαλείμματος στο Λύκειο Βεργίνας, όπου ενώθηκαν με 100 μαθητές του Λυκείου Βεργίνας και επιτέθηκαν σε 25 αραβόφωνους μαθητές. Οι εξωσχολικοί μαθητές κατά την είσοδό τους στο σχολείο έσπασαν υαλοπίνακα της κύριας εισόδου του σχολείου. Επίσης ζημιές σημειώθηκαν και στις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου. Με την είσοδό τους στην αυλή του σχολείου, τα 50 άτομα αφού συνεννοήθηκαν και ενώθηκαν με τους 100 μαθητές του Λυκείου, συναντήθηκαν με τους 15 Παλαιστίνιους μαθητές με αποτέλεσμα αρχικά να ξεσπάσει έντονη λογομαχία μεταξύ τους. Εν ριπή οφθαλμού, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν. Αραβόφωνος μαθητής εισήλθε στην αίθουσα των καθηγητών και αφού άρπαξε ένα γυάλινο ποτήρι, το έσπασε στο μέτωπο 17χρονου Ελληνοκύπριου τελειόφοιτου μαθητή. Ο μαθητής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
Επίσης, Παλαιστίνιος μαθητής τραυματίστηκε από Ε/κ, όμως δεν δέχθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η Διεύθυνση του σχολείου σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους 15 αραβόφωνους μαθητές, τους μετέφερε στην αίθουσα της Γραμματείας του Λυκείου. Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Λυκείου ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της επιστράτευσε λεωφορείο για τη μεταφορά των αραβόφωνων μαθητών, με τη συνοδεία της, στη λέσχη που λειτουργεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, ούτως ώστε να κληθούν διερμηνείς για να τους ληφθούν καταθέσεις για το πώς έχει εξελιχθεί το όλο περιστατικό. Η παρέμβαση της Αστυνομίας υπήρξε καταλυτική, αφού επιτεύχθηκε η πλήρης εξομάλυνση της κατάστασης. Οι μαθητές αποχώρησαν από το σχολείο μετά τα επεισόδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Παλαιστίνιοι μαθητές, μετά από οδηγίες του διευθυντή, δεν θα πάνε στο σχολείο για δύο ημέρες. Κόλαφο για την κυπριακή κοινωνία και την εκπαίδευση αποτελεί το γεγονός ότι, τη στιγμή που εκτυλίσσονταν τα επεισόδια στο σχολείο, βρίσκονταν εκεί μαθητές από σχολεία της Ευρώπης οι οποίοι φιλοξενούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Comenious»!
Σπίτι και γονείς, οι αίτιοι
Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Λυκείου Βεργίνας Μαρία Αγγελίδου ανέφερε ότι «δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη αυτής της άσχημης κατάστασης. Αναγκαστήκαμε να απομακρύνουμε τους Παλαιστίνιους μαθητές με τη βοήθεια της Αστυνομίας, ενώ οι δικοί μας μαθητές περιήλθαν σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Η ανακοίνωση του κ. Συλικιώτη, ότι οι Παλαιστίνιοι που συνεπλάκησαν στα επεισόδια την περασμένη εβδομάδα στο Γραφείο Ευημερίας στη Λάρνακα θα απελαθούν, εξόργισε έντονα τους Παλαιστίνιους μαθητές, αφού κάποιοι από αυτούς εμπλέκονταν. Όμως πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι δεν φταίνε ούτε οι Παλαιστίνιοι μαθητές αλλά ούτε οι Ε/κ μαθητές. Τα παιδιά πράττουν ανάλογα με το τι ακούνε από το σπίτι και τους γονείς τους». Αναφορικά με τα επεισόδια, η κ. Αγγελίδου σημείωσε ότι, «η καθηγήτρια που επιτηρούσε εκείνη την ώρα προσπάθησε να σταματήσει τους μαθητές, όμως σε χρόνο μηδέν, προκλήθηκε χάος. Μάλιστα αραβόφωνος μαθητής μπήκε στην αίθουσα των καθηγητών, άρπαξε ένα γυάλινο ποτήρι και με αυτό τραυμάτισε Κύπριο μαθητή». Σύμφωνα με την κ. Αγγελίδου, έχουν προκληθεί αρκετές υλικές ζημιές, ενώ οι Παλαιστίνιες μαθήτριες μεταφέρθηκαν στην αίθουσα των καθηγητών.
Θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα…

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας για τα επεισόδια, ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση καταδικάζει με κάθε τρόπο τα επεισόδια που έλαβαν χώραν σήμερα». «Κανείς», τόνισε, «δεν μπορεί να ονομάσει τον εαυτό του αυτόκλητο υπερασπιστή της τάξης. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για εφαρμογή του νόμου και δεν πρόκειται να αποδεχτεί, ειδικά σε σχολικούς χώρους, τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα που πλήττουν της εικόνα της Κύπρου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Να υπάρξει σεβασμός
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες το πρωί μεταξύ Ελληνοκύπριων και αραβόφωνων μαθητών στην Λάρνακα, και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

«Ρατσιστικά στοιχεία»

Η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), σε χθεσινή της ανακοίνωση, καταδικάζει τα επεισόδια βίας, ενάντια σε Παλαιστίνιους μαθητές, αναφέροντας ότι αυτή έγινε, «από εμφανώς ρατσιστικά στοιχεία, γεγονός που προσθέτει ακόμα περισσότερο στην εξαιρετικά ανησυχητική έξαρση του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας στον τόπο μας». Προσθέτει, επίσης, ότι η μεταφορά των αραβόφωνων μαθητών επ' αόριστον από το σχολείο όταν η Αστυνομία κλήθηκε στο σχολείο με δικαιολογία την προστασία τους, είναι προσωρινό μέτρο και δεν αποτελεί και τη λύση του προβλήματος.
«Είμαστε μια κοινωνία με πολλή επιθετικότητα»
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου καταδίκασε τα γεγονότα γιατί, όπως τόνισε, «δεν τιμούν κανένα, ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα, ούτε την κοινωνία μας αλλά ούτε και τον πολιτισμό μας». Στην πραγματικότητα, συνέχισε, «τα γεγονότα αυτά υπομονεύουν τα πάντα και στρέφονται ενάντια στους δημοκρατικούς μας θεσμούς». Επίσης, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι, όταν πήγε στο σχολείο την τελευταία φορά συνομίλησε με μαθητές και δεν του αναφέρθηκε ότι υπήρχαν προηγουμένως προβλήματα. «Είμαστε μια κοινωνία με πολλή επιθετικότητα και με συσσωρευμένα προβλήματα. Ένα μερίδιο κάθε κοινωνίας, περιέχει ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα», κατέληξε.
Οι Οικολόγοι
Η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου καταδίκασε τα γεγονότα στο Λύκειο Βεργίνας στη Λάρνακα, αναφέροντας ότι τα φαινόμενα ξενοφοβίας αυξάνονται τον τελευταίο καιρό. «Καλούμε γι' ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει αμέσως διακομματική σύσκεψη με τη συμμετοχή αρμοδίων κυβερνητικών και κοινωνικών φορέων, για χάραξη μιας πολυδύναμης πολιτικής αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων», κατέληξε.
Αντίδραση ΕΔΟΝ
Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο Λύκειο της Βεργίνας, στην επαρχία της Λάρνακας, καταδίκασε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, αναφέροντας ότι «οι εκδηλώσεις βίας, απ' όπου και αν προέρχονται, είναι καταδικαστέες».
Ο διευθυντής του Λυκείου Βεργίνας Θεοχάρης Μασούρας δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση και παρέπεμψε στην Αστυνομία για περισσότερες λεπτομέρειες και δηλώσεις.
Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας Ανδρέας Ιωαννίδης απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, λέγοντας ότι «αρμόδια σώματα για το όλο θέμα είναι το σχολείο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού». Εξάλλου, σε δηλώσεις της η μαθήτρια της τρίτης Λυκείου Σοφία Ττόφια υποστήριξε ότι «οι Παλαιστίνιοι προκαλούσαν και σήμερα ήρθαν μαθητές από άλλα σχολεία για να μας προσφέρουν βοήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: