Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η Noble σήμερα στην Κύπρο Θα μας πει πότε μπορεί ν' αρχίσει γεωτρήσεις

http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/355305

| Εκτύπωση | 15/02/2011 | Νάνσια Χαρίδη

Σύσκεψη το απόγευμα στο γραφείο του Υπουργού Εμπορίου, με τη συμμετοχή του Διευθυντή Ενέργειας και άλλων εμπλεκομένων στο θέμα του φυσικού αερίου.
Φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, της εταιρείας με την οποία η κυπριακή Κυβέρνηση έχει υπογράψει ήδη συμφωνία για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Οικόπεδο Δώδεκα. Oι Αμερικανοί επιστήμονες στον τομέα τους, θα έχουν αμέσως μετά την άφιξή τους στη χώρα μας, συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορίου με τον Υπουργό Αντώνη Πασχαλίδη, το Διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη και άλλους εμπλεκομένους στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Κατά τη συνάντηση, όπως ήδη έγραψε η «Σημερινή», οι άνθρωποι της Noble Energy θα απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων και κυρίως, την ημερομηνία κατά την οποία η εταιρεία αυτή μπορεί ν' αρχίσει τις γεωτρήσεις για εξόρυξη φυσικού αερίου και το κόστος της όλης διαδικασίας.
Θα κριθούν πολλά
Από πηγές του Υπουργείου Εμπορίου αφέθηκε να νοηθεί ότι από τη σημερινή συνάντηση με τους ανθρώπους της Noble Energy θα κριθεί και το μέλλον της προσφοράς της Shell, η οποία, όπως είναι γνωστό, προσφέρθηκε να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Κύπρο, έναντι 9,5 δολαρίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπογραφτεί 20ετές συμβόλαιο. Μάλιστα η πρόταση αυτή κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα απ' όσες είχαν κατατεθεί στο διαγωνισμό, τον οποίο προκήρυξε η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ). Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση αλλά και αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί οτιδήποτε μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η τελική ημερομηνία για την υπογραφή του συμβολαίου ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2010.
Η συμφωνία: 56%-44%

Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία την οποία η κυπριακή Κυβέρνηση υπέγραψε με την αμερικανική εταιρεία, προνοεί διαμοιρασμό των εσόδων στη βάση του 56%-44%. Το 56% αφορά φυσικά το ποσοστό που θα παίρνει η κυπριακή Κυβέρνηση.
Η συμφωνία προνοεί, επίσης, ότι οι γεωτρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν στις 24 Οκτωβρίου 2011 και να διαρκέσουν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013, εκτός κι αν λόγοι άλλοι επιβάλουν να αρχίσουν νωρίτερα.
Από το περιβάλλον της Noble Energy, που έχει ήδη κάνει τις δικές της έρευνες και απεφάνθη ότι υπάρχουν κοιτάσματα στο Οικόπεδο Δώδεκα, έγινε γνωστό ότι η Κύπρος είναι δυο φορές πιο πλούσια σε φυσικό αέριο από το Κατάρ.
Να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία έχει αναλάβει και την εξόρυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί στη θαλάσσια περιοχή Λεβιάθαν του Ισραήλ. Ήδη οι πλατφόρμες από τις οποίες θα διεξάγονται οι εργασίες της ανόρυξης βρίσκονται στο λιμάνι της Λεμεσού καθ' οδόν προς το Ισραήλ. Το γεωτρύπανο αναμένεται να στηθεί στην περιοχή Λεβιάθαν εντός των επόμενων μερικών εβδομάδων.
Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή εταιρεία Delek, θυγατρική της Noble Energy, έχει ενδιαφερθεί κι έχει προσεγγίσει την κυπριακή Κυβέρνηση για συνεργασία στον τομέα της επεξεργασίας και διάθεσης του φυσικού αερίου που υπάρχει τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον επεδείχθη με επιστολή που η εταιρεία απέστειλε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στην οποία αναφέρεται ότι αναλαμβάνουν ακόμα και την κατασκευή του τερματικού, στο οποίο θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο, πριν εξαχθεί στην Ευρώπη ή οπουδήποτε άλλου.
Ετοιμάζει την επίσκεψη Χριστόφια ο Μάρκος
Για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στο θέμα της ενέργειας αλλά και την επικύρωση της υπογραφής της εναπομείνασας συμφωνίας με το Ισραήλ, αυτής για τον καταμερισμό των εσόδων, θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα τον ερχόμενο μήνα ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Την επίσκεψη του Προέδρου μεταβαίνει αύριο ή μεθαύριο στο Ισραήλ για να προετοιμάσει, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία για την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), την οποία η Κύπρος υπέγραψε με το Ισραήλ, δεν είναι η μοναδική που πρέπει να υπογραφεί. Μετά από αυτήν οι δύο χώρες θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία καταμερισμού εσόδων, με την οποία θα διευθετούνται περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα κοίτασμα διασχίζει τη μέση γραμμή της θαλάσσιας περιοχής της κάθε χώρας. Ήδη η Κύπρος έχει αποστείλει τα έγγραφα στο Ισραήλ και αναμένεται ότι και αυτή η συμφωνία θα υπογραφεί σε δύο το αργότερο εβδομάδες, πολύ πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στα Ιεροσόλυμα.
Η πρώτη συμφωνία, αυτή για την ΑΟΖ, εξάλλου, θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσωπών και την Κνεσσέτ και στη συνέχεια να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη για να έχει ισχύ.
Όπως έγινε γνωστό, ο Μάρκος Κυπριανού θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αβίνγκτορ Λίμπερμαν, στις οποίες θα συζητηθούν οι συμφωνίες που απέμειναν να υπογραφούν μεταξύ των δύο πλευρών και οι οποίες θα επικυρωθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου στο Τελ Αβίβ.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Κύπριος Πρόεδρος στη γειτονική χώρα εδώ και αρκετά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: