Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙO ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ''ΑΤΤΙΛΑ'' ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, σε μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, θα λάβει χώρα ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως προς την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2010. Στο προσχέδιο του ψηφίσματος, η Τουρκία καλείται μεταξύ άλλων να προβεί σε ενέργειες έναντι Ελλάδος και Κύπρου, ενέργειες που να διασφαλίζουν καλή γειτονία. Στο προσχέδιο, εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία. 
Τονίζεται με σαφήνεια το γεγονός αυτό, το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Γι' αυτόν το λόγο καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο πλήρως. Η Τουρκία καλείται «να στηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, να συμβάλει με απτό τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος και να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος».
Και εδώ ορίζεται το, κατά τη γνώμη μας, σημαντικότερο: Η Τουρκία καλείται ευθέως όπως «αρχίσει να αποσύρει άμεσα τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κύπρο και να παροτρύνει μετ' επιτάσεως τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, προς αξιοποίηση της προόδου που έχει ήδη σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, προς όφελος των Κυπρίων πολιτών, της ΕΕ και της Τουρκίας».
Στο προσχέδιο ψηφίσματος, η Τουρκία καλείται ακόμη «να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο, ιδιαίτερα διευκολύνοντας την πρόσβασή της σε στρατιωτικές ζώνες στο βόρειο τμήμα της νήσου».
Το προσχέδιο σημειώνει «τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλουν Τουρκία και Ελλάδα για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων, εκφράζει, ωστόσο, τη λύπη του (δεύτερο σημαντικό και υπέρ των ελληνικών θέσεων σημείο), διότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη το casus belli που έχει κηρύξει η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας».
Το προσχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στέκεται επικριτικά και σε μια σειρά εσωτερικών θεμάτων της Τουρκίας: Τον τομέα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, όπου διαπιστώνεται έλλειμμα συναίνεσης επί βασικών μεταρρυθμίσεων, το μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, και ιδιαίτερα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, τις δυσλειτουργίες του πολιτεύματος.
Το τουρκικό κοινοβούλιο καλείται να αναλάβει ενεργό δράση για να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική εποπτεία των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εποπτείας του προϋπολογισμού για την άμυνα, πράγμα βεβαίως δύσκολο μέσα στη δίνη της σύγκρουσης κυβέρνησης-στρατογραφειοκρατίας.http://www.elkeda.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=645:08022011-&catid=37:2010-01-11-14-03-41&Itemid=88

Δεν υπάρχουν σχόλια: