Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ισχύς διά της γνώσεως! Shoot & Scoot σε 2 λεπτά με PzH-2000GR

ΠΗΓΗ

Αποστολή με email Αποστολή με email |
Σήμερα εορτάζει το Ελληνικό Πυροβολικό μαζί με την προστάτιδά του, την Αγία Βαρβάρα. Τα τελευταία χρόνια το Όπλο ενέταξε εκατοντάδες καινούρια και μεταχειρισμένα συστήματα, που άλλαξαν τα δεδομένα στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων και στην υποστήριξη μάχης του Ελληνικού Στρατού στο σύνολό του. Στα πλαίσια αυτά παρουσιάζουμε το αφιέρωμα που είχαμε κάνει πριν από ένα χρόνο περίπου (τεύχος Σεπτεμβρίου 2010) στο Πυροβολικό και τα σύγχρονα πυροβόλα PzH-2000GR. Παρακολουθήσαμε τις τεχνικές βολής που θα εκτελέσουν οι πυροβολητές μας στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Μετάβαση στο χώρο βολής, εκτέλεσή της και μετακίνηση σε νέα θέση… σε λιγότερο από δύο λεπτά!


PzH-2000GR
«SHOOT AND SCOOT» με δύο λεπτά προθεσμία…
Είναι σαφές ότι το οπλικό σύστημα που αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη μετάβαση του Πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) στην «ψηφιακή εποχή» είναι το αυτοκινούμενο πυροβόλο PzH-2000GR. Είναι επίσης γνωστό ότι για το συγκεκριμένο σύστημα έχουν γίνει πολλές αναφορές στον ειδικό Τύπο, από τη στιγμή που αποτελεί την κορωνίδα του Πυροβολικού και μια ακόμη αναφορά ελλοχεύει πάντα τον κίνδυνο του αναμασήματος. Με το σκεπτικό αυτό, όταν ακούσαμε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό να παρακολουθήσουμε δραστηριότητες της ΧΙΙης ΜΧ ΜΠ, μια από τις πυροβολαρχίες της 156 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού (156 Α/Κ ΜΜΠ) PzH-2000GR θα εκτελούσε βολές, πήγαμε πιο πολύ για να βιώσουμε την εμπειρία μιας πραγματικής βολής με τα «θηρία» των 55 και πλέον τόνων να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από εμάς, παρά για να τη μεταφέρουμε στο χαρτί. Άλλωστε, οι βολές με PzH-2000GR ήταν ένα θέμα που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τα περιοδικά του ειδικού Τύπου. Εκείνο όμως που πραγματικά ήταν κάτι εντελώς νέο και αποδεικνύει και τη «φρέσκια» επιχειρησιακή προσέγγιση που διαπνέει τόσο τη συγκεκριμένη μονάδα όσο και γενικότερα τον ευρύτερο σχηματισμό στο σύνολό του, είναι η προσαρμογή της εκπαίδευσης σε άκρως επιχειρησιακές συνθήκες, που «βγάζουν» τα πληρώματα από τη λογική της εκπαιδευτικής δραστηριότητας όπου τα λάθη «συγχωρούνται». Με αντίπαλο το χρονόμετρο και μέγιστο χρονικό περιθώριο τα δύο λεπτά, τα πληρώματα των PzH-2000GR θα έπρεπε να βγουν από την περιοχή αποκρύψεως και να κινηθούν προς την περιοχή βολής, να πραγματοποιήσουν τη βολή και να μεταβούν σε νέα περιοχή απόκρυψης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης και της βολής τα ραντάρ αντιπυροβολικού προσπαθούσαν να τα εντοπίσουν…
«Τα πληρώματα μαθαίνουν να εκτελούν την αποστολή τους με τη λογική του ‘‘χτυπώ και φεύγω’’ (αγγλιστί, shoot and scoot)», μας είπε ο διοικητής της 156 Α/Κ ΜΜΠ αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Α. Γκούσιος, «διότι αυτό επιβάλλουν οι σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες», συμπλήρωσε. «Δεν μπορείς απλά και μόνο να κάνεις βολή μη έχοντας στο μυαλό τα χρονικά περιθώρια που σου παρέχουν ασφάλεια στο πεδίο της μάχης», τόνισε συνταγματάρχης (ΠΒ) Γ. Λαχανάς, εξηγώντας μας ότι «ένα ραντάρ πυροβολικού έχει τη δυνατότητα να σε αποκαλύψει και ο αντίπαλος να βάλει εναντίον σου σε διάστημα μόλις δύο λεπτών από τη στιγμή που θ’ αφήσεις την ασφάλεια του χώρου απόκρυψης». Αφενός για να επιτευχθεί ο μέγιστος ρεαλισμός και αφετέρου για την εκπαίδευση των χειριστών ραντάρ, στην άσκηση συμμετείχαν και συστήματα TPQ-37, τα οποία παρέχουν γρήγορο ακριβή και αξιόπιστο εντοπισμό των θέσεων των πυροβολαρχιών πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς, όλμων και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, παίζοντας ουσιαστικά το ρόλο του «εχθρού».
Με απλά λόγια, ο στόχος των πληρωμάτων ήταν να πραγματοποιήσουν βολή το πολύ μέσα σε δύο λεπτά ώστε να καταστούν κατά μια έννοια «αόρατα» στις αντίπαλες δυνάμεις, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσαν να τα αποκαλύψουν και να τα θέσουν στο στόχαστρο των δικών τους συστημάτων. Πρακτικά, ο μόνος τρόπος για να εντοπιστεί η θέση ενός αυτοκινούμενου πυροβόλου που βάλλει σε χρόνο λιγότερο των δύο λεπτών είναι μέσω δορυφόρου, μια πρακτική που αξιοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ που διαθέτουν τα ανάλογα μέσα και με τον τρόπο αυτό έχουν τη δυνατότητα αποκάλυψης σε χρόνο 45 δευτερολέπτων.




Σιωπηλά και άκρως αποτελεσματικά…
Ενώ βρισκόμαστε μπροστά από το παρατηρητήριο και αναμένουμε με το δάκτυλο στο… κουμπί των φωτογραφικών μας μηχανών την εμφάνιση των «θηρίων» από το απέναντι ύψωμα, ο διοικητής της 156 Α/Κ ΜΜΠ μας λέει ότι όλα πλέον γίνονται «ψηφιακά» με τα PzH-2000GR και δεν θα υπάρξουν φωνητικά παραγγέλματα για τη βολή, αλλά θα μας ειδοποιήσουν ώστε να είμαστε έτοιμοι να απαθανατίσουμε τη στιγμή. Ο διευθυντής πυροβολικού της μεραρχίας συνταγματάρχης (ΠΒ) Γ. Λαχανάς μας προειδοποιεί ότι σε λίγο θα τα δούμε να κατεβαίνουν την απέναντι πλαγιά και βγάζει το χρονόμετρο από την τσέπη του, για να χρονομετρήσει τις «επιδόσεις» του κάθε πληρώματος. Πράγματι, μέσα στα επόμενα λεπτά ξεπροβάλλει το πρώτο PzH-2000GR κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα, πιθανόν τη μέγιστη που είναι 60 χλμ., δημιουργώντας κυριολεκτικά ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης που ουσιαστικά καθιστούσε σχεδόν αόρατο το δεύτερο «θηρίο» που ακολουθούσε και έβλεπες το τρίτο κατά σειρά που ξεπρόβαλλε στην κορυφή της πλαγιάς από την κατερχόταν, για να λάβουν θέσεις βολής μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το παρατηρητήριο. Το μούγκρισμα των πετρελαιοκινητήρων MTU 881 Ka-500 V8 των 1.000 ίππων σε συνδυασμό με τη σκόνη και τις εντυπωσιακές στροφές των πυροβόλων για να λάβουν τις θέσεις τους, προς στιγμή ανέβαζαν την αδρεναλίνη και δημιούργησαν μια «πολεμική» ατμόσφαιρα με πολλή κίνηση και εναλλαγές του σκηνικού. Όμως, μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα αργότερα, που τα τέσσερα «θηρία» έλαβαν θέσεις βολής, επικράτησε νεκρική σιγή. Τότε συνειδητοποιήσαμε μια από τις καινοτομίες που έχει επιφέρει η είσοδος του PzH-2000GR σε υπηρεσία. Οι συγκεκριμένες δύο μονάδες που αξιοποιούν το σύστημα έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που χρησιμοποιούν παλαιότερα Α/Α πυροβόλα, διότι στην περίπτωση των PzH-2000GR δεν είναι ανάγκη να προσανατολιστούν προς το στόχο, δεν υπάρχουν ακόντια επισημάνσεως, προσωπικό ή πυρομαχικά ή άλλα υλικά στην περιοχή βολής εκτός των πυροβόλων. Οι θυρίδες τους είναι κλειστές και δεν ακούγονται διαταγές και φωνητικά παραγγέλματα. Όπως έχει προαναφερθεί, η μετάδοση της διαταγής πυρός γίνεται «ψηφιακά» και η εκπομπή, για τον εξωτερικό παρατηρητή, ξαφνικά. Με PzH-2000GR τα πάντα γίνονται αυτοματοποιημένα, σιωπηλά, γρήγορα… και αποτελεσματικά. Τη νεκρική ησυχία σπάει ένας μεταλλικός ήχος που είναι η ασφάλιση του κλείστρου του πρώτου πυροβόλου και στη συνέχεια των υπολοίπων.


Σχεδόν ταυτόχρονα ο κ. Λαχανάς μάς λέει ότι σε λίγο θα βάλουν, ενώ στη συνέχεια τον ακούω να μετράει «ένα και 40, ένα και 50…» και στο επόμενο δευτερόλεπτο ακούω τον εκκωφαντικό θόρυβο της βολής των πυροβόλων. Φυσικά, άσχετα με τις δυνατότητες του νέου συστήματος, σε άλλες ασκήσεις με πυροβολαρχίες που διαθέτουν Α/Α πυροβόλα παλαιότερου τύπου, γίνεται συγχρονισμός του ρυθμού βολής ώστε να βάλουν όλες οι πυροβολαρχίες ταυτόχρονα, όταν απαιτείται. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, θα υπέθετε κανείς ότι τα PzH-2000GR θα καθυστερούν τη βολή ώστε να συγχρονίζονται με τα υπόλοιπα. Όμως στην επιχειρησιακή φιλοσοφία του ευρύτερου σχηματισμού, ο στόχος είναι απλός και συγκεκριμένος: όλα τα Α/Α πυροβόλα ακόμη και οι όλμοι, πρέπει να επιτύχουν τάξη βολής δύο λεπτών. Και αν τα δύο λεπτά με το «ψηφιακό» PzH-2000GR είναι κάτι δύσκολο αλλά κατορθωτό, για τα M109A5 και τις υπόλοιπες εκδόσεις που αξιοποιεί ο Ελληνικός Στρατός και ακόμη περισσότερο για ένα στοιχείο όλμου, φαντάζει σχεδόν εξωπραγματικό. Τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει συνεχής επικεντρωμένη και απαιτητική εκπαίδευση, με τις μονάδες ενός ευρύτερου σχηματισμού να «κουμπώνουν» μεταξύ τους ως τα εξαρτήματα ενός ρολογιού ακριβείας, για να λειτουργούν όχι μόνο στο βέλτιστο βαθμό κατά μόνας αλλά συγχρονισμένα. Από ό,τι μάθαμε αργότερα, οι βολές που πραγματοποίησαν τα πληρώματα των PzH-2000GR ήταν όλες μέσα στο χρονικό περιθώριο των δύο λεπτών. Δεν ήταν όμως μόνο εντός του προκαθορισμένου χρόνου αλλά ήταν και εύστοχες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα PzH-2000GR διαθέτουν ακρίβεια θέσης 10 μ. μέχρι τα 4 χλμ. και 0,25% της απόστασης για μεγαλύτερες αποστάσεις, καθώς και ακρίβεια υψομέτρου 10 μ. για αποστάσεις έως 10 χλμ. και 0,1% της απόστασης για μεγαλύτερες. Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες βολής του πυροβόλου, ο μέγιστος ρυθμός βολής του είναι 3 βλήματα/10 δευτερόλεπτα και ο κανονικός ρυθμός 10 βλήματα/60 δευτερόλεπτα, ενώ η δυνατότητα σκόπευσης κατά διεύθυνση είναι από 0 έως 6.400 mils (χιλιοστά πυροβολικού), ενώ καθ’ ύψος από -43 έως 1.150 mils. Από τις προαναφερθείσες δυνατότητες του συστήματος, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι το σωστά εκπαιδευμένο πλήρωμα ενός PzH-2000GR καθιστά το πυροβόλο όχι μόνο σιωπηλό αλλά και θανάσιμο για τις εχθρικές δυνάμεις. Ειδικά δε, εάν στα δεδομένα αυτά συνυπολογιστεί το μέγιστο βεληνεκές των βλημάτων ανά γέμισμα, αυτά έχουν ως εξής:
- Με βλήμα Μ107 και γέμισμα Μ4Α2 το μέγιστο βεληνεκές είναι 15,2 χλμ., ενώ με γεμίσματα Μ119, Μ119Α1, Μ119Α2, ΕΒΟ5 το μέγιστο βεληνεκές είναι 18,8 χλμ.
- Με βλήματα Μ110 και Μ116 και γέμισμα Μ4Α2 το μέγιστο βεληνεκές είναι 15,2 χλμ., ενώ με γέμισμα Μ119 είναι 18,8 χλμ.
- Με βλήμα Μ48Α2 και γέμισμα Μ4Α2 το μέγιστο βεληνεκές είναι 13 χλμ.
- Με βλήμα Μ549Α1 ΗΕRΑ και γέμισμα Μ203A1 το μέγιστο βεληνεκές είναι 31,7 χλμ., ενώ με DM 72 είναι 29,1 χλμ.
- Με βλήμα DM 702 SMArt A/T και γέμισμα DM72 το μέγιστο βεληνεκές είναι 26,6 χλμ.
- Με βλήμα DM 642A1 και γέμισμα Μ203A1 το μέγιστο βεληνεκές είναι 23,3 χλμ., ενώ με DM 72 είναι 26,5 χλμ.
- Με βλήματα DM 652 και DM 662 και γέμισμα Μ203A1 το μέγιστο βεληνεκές είναι 29,4 χλμ., ενώ με DM 72 είναι 35,4 χλμ.
- Με βλήμα DM 125 και γέμισμα DM 72 το μέγιστο βεληνεκές είναι 18 χλμ.
- Με βλήμα RH 40 BB και γέμισμα DM 72 το μέγιστο βεληνεκές είναι 40 χλμ.
Επιπρόσθετα, για γίνει ακόμη πιο σαφές πόσο θανάσιμο είναι το PzH-2000GR για οτιδήποτε βρεθεί στο στόχαστρό του, υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα εμπλοκής στόχου με πολλαπλά βλήματα που προσπίπτουν ταυτόχρονα στην περιοχή του στόχου (MRSI: Multiple Round Simultaneous Impact). Σημειώνεται ότι ήδη εδώ και μια δεκαετία, στις 27 Μαΐου του 1999, σε σχετική επιχειρησιακή δοκιμή στο πεδίο βολής του πεδίο δοκιμών του Γερμανικού Στρατού WTD 91, στο Meppen στη Βόρεια Γερμανία, το PzH-2000 επέδειξε δυνατότητα MRSI με πέντε κατά σειρά βαλλόμενα βλήματα. Αυτό επιτεύχθηκε με τη μεταβολή της ζώνης του προωθητικού γεμίσματος και της ανύψωσης του πυροβόλου, δηλαδή των δύο παραμέτρων που καθορίζουν το χρόνο πτήσης του βλήματος. Τότε ο στόχος βρισκόταν σε απόσταση 17 χλμ. και προσβλήθηκε ως εξής:
1ο βλήμα: προωθητικό γέμισμα 7ο L8A1, ανύψωση 1.096 mils (χιλιοστά πυροβολικού), χρόνος πτήσης 89 δευτερόλεπτα.
2ο βλήμα: προωθητικό γέμισμα 6ο L8A1, ανύψωση 886 mils, χρόνος πτήσης 70 δευτερόλεπτα.
3ο βλήμα: προωθητικό γέμισμα 6ο L8A1, ανύψωση 745 mils, χρόνος πτήσης 60 δευτερόλεπτα.
4ο βλήμα: προωθητικό γέμισμα 7ο L8A1, ανύψωση 497 mils, χρόνος πτήσης 49 δευτερόλεπτα.
5ο βλήμα: προωθητικό γέμισμα 8ο L10A1, ανύψωση 283 mils, χρόνος πτήσης 37 δευτερόλεπτα.
Από τα προαναφερθέντα στοιχεία, προκύπτει ότι όλα τα βλήματα προσέπεσαν στην περιοχή του στόχου εντός 1,2 δευτερολέπτου!





Επιχειρησιακά δεδομένα
Ας επανέρθουμε όμως στη βολή των PzH-2000GR. Η πρώτη βολή που παρακολουθήσαμε ήταν μια τεχνική της τακτικής «shoot and scoot» (ελληνιστί «βάλλω και φεύγω»), το οποίο περιλαμβάνει την ταχεία τάξη και εκπομπή πυρών και εν συνεχεία τη μετακίνηση σε εναλλακτική θέση για την υλοποίηση νέας αποστολής βολής. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ουσιαστικά η ευκαιρία του αντιπάλου να εντοπίσει και να προσβάλει με πυρά αντιπυροβολικού τα φίλια πυροβόλα.
Στον Ελληνικό Στρατό η μοίρα έχει δώδεκα σωλήνες σε τρεις πυροβολαρχίες με δύο ουλαμούς βολής των δύο σωλήνων έκαστη. Η περιοχή αναπτύξεως μιας πυροβολαρχίας βολής πρέπει να είναι τουλάχιστον 7 τ. χλμ. (διαστάσεις 2 χλμ. x 3,5 χλμ.), ενώ αντίστοιχα ο χώρος της μοίρας υπολογίζεται τουλάχιστον στα 28 τ.χλμ. με διαστάσεις 7 χλμ. x 4 χλμ. Η περιοχή διαιρείται σε τρεις υποπεριοχές σε κάθε μία από τις οποίες αναπτύσσεται μία πυροβολαρχία με τους δύο ουλαμούς βολής της, για καθένα εκ των οποίων έχει προβλεφθεί θέση τάξης.
Η πυροβολαρχία μπορεί να ταχθεί είτε σε κλειστή περιοχή είτε σε διασπαρμένη. Σε κλειστή περιοχή ήταν η τάξη στην πρώτη βολή που προαναφέρθηκε με τα πυροβόλα να τοποθετούνται σε ευθεία γραμμή, σε κοντινές αποστάσεις (μεταξύ 60 και 80 μ.) και σε μικρό βάθος. Η επιλογή της κλειστής περιοχής γίνεται είτε για την πραγματοποίηση βολών μικρής διάρκειας, είτε για την πραγματοποίηση γρήγορης μετάπτωσης των πυροβόλων από την κατάσταση της κίνησης σε θέση βολής, είτε διότι η πυροβολαρχία επιχειρεί σε άγνωστο έδαφος, είτε γιατί δίδεται συναγερμός, ενώ το πυροβόλο βρίσκεται στο χώρο συγκέντρωσης της πυροβολαρχίας, είτε διότι ο εχθρός διαθέτει ραντάρ αντιπυροβολικού ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα εντοπισμού θέσεως, οπότε τα πυροβόλα επιχειρούν από κλειστή περιοχή βολής για να μην αποκαλυφθεί η ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης της πυροβολαρχίας στον τομέα της μοίρας.
Σε ό,τι αφορά τη διασπαρμένη περιοχή βολής, τα πυροβόλα είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και εκτελούν αποστολές βολής από διαφορετικές θέσεις, οι οποίες είναι απομακρυσμένες μεταξύ τους σε μεγάλη απόσταση. Ειδικότερα, η ακτινική απόσταση μεταξύ των πυροβόλων πρέπει να είναι περίπου 120 μ. Οι κύριοι λόγοι που θα ληφθεί η απόφαση να δράσει η πυροβολαρχία από διεσπαρμένη περιοχή ανάπτυξης, είναι είτε διότι κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων δύο ή περισσότερες αποστολές βολής πρέπει να εκτελεστούν από μια περιοχή βολής, είτε διότι η πυροβολαρχία απειλείται από εχθρικά ελικόπτερα, είτε διότι της έχει ανατεθεί αποστολή ΑΥ (Άμεση Υποστήριξη). Υπενθυμίζεται ότι μια μονάδα, ή τις περισσότερες φορές ένα μικρότερο κλιμάκιο πυροβολικού, αναλαμβάνει να υποστηρίζει μία συγκεκριμένη δύναμη ελιγμού (Πεζικό ή Τεθωρακισμένα), το οποίο σημαίνει ότι ακολουθεί τους υποστηριζόμενους και είναι συνεχώς σε θέση να εκπέμψει πυρά κατά παραγγελία των υποστηριζομένων σε μικρούς χρόνους.
Σε ό,τι αφορά τους ουλαμούς μπορεί να ταχθούν είτε σε κλειστή τάξη με απόσταση μέχρι 50 μ. μεταξύ τους, είτε σε τάξη διασποράς όπου η απόσταση μεταξύ των πυροβόλων είναι κατ’ ελάχιστο 120 μ. Σε κάποια θέση εντός της θέσης τάξης του ουλαμού αναπτύσσεται και το M113A2 που αποτελεί το Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός του ουλαμού.
Οι θέσεις βολής των ουλαμών μεταξύ τους, πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 500 μ. Εφόσον οι συνθήκες και ιδιαίτερα η γεωμορφολογία το επιτρέπει, σε κάθε υποπεριοχή πυροβολαρχίας επιλέγεται και μία θέση απόκρυψης. Τέλος, ορίζεται στην υποπεριοχή και μία θέση αναχορηγίας. Σε αυτή γίνεται ο ανεφοδιασμός των πυροβόλων με πυρομαχικά, ενώ την περιοχή ασφαλίζει μία ειδική ομάδα φύλαξης οργανική υπομονάδα της μοίρας. Σε αυτή μεταφέρονται τα πυρομαχικά προσυσκευασμένα σε παλέτες, επί οχημάτων εφοδιασμένων με το σύστημα διαχείρισης φορτίου MULTI. Σημειώνεται ότι κάθε όχημα MULTI μεταφέρει 180 βλήματα και αντίστοιχους πυροσωλήνες. Κάθε PzH-2000 μεταφέρει έτοιμα προς χρήση 60 βλήματα συνολικού βάρους περίπου 2,6 τόνων και 288 τμήματα σπονδυλωτού συστήματος προωθητικού γεμίσματος ή αντίστοιχο αριθμό συμβατικών (συσκευασμένων σε σάκους) προωθητικών γεμισμάτων βάρους 0,8 τόνων. Η αναχορηγία του κάθε πυροβόλου είναι πλήρως αυτοματοποιημένη (αλλά σε περίπτωση βλάβης ή ζημίας γίνεται και χειροκίνητα), μπορεί να γίνει σε χρόνο μόλις 11 λεπτών από δύο μόνο άτομα. Όπως είναι ευνόητο, οι ουλαμοί βολής της μοίρας, εκμεταλλευόμενοι την ταχυβολία και αυτονομία του PzH-2000 –απόρροια του συστήματος ναυτιλίας και αυτόματης τάξης που φέρει– εναλλασσόμενοι, εκτελούν την αποστολή βολής που τους έχει ανατεθεί, και στη συνέχεια είτε μετακινούνται στις θέσεις απόκρυψης είτε στις θέσεις αναχορηγίας όπου αναπληρώνουν τα πυρομαχικά τους και επαναλαμβάνουν εκ νέου τον κύκλο όσες φορές απαιτηθεί.
Μετά την ολοκλήρωση των βολών τόσο σε επίπεδο πυροβολαρχίας όσο και ουλαμού σε κλειστή και διασπαρμένη περιοχή βολής, μεταβήκαμε στο χώρο συγκέντρωσης μαζί με τον διοικητή της αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Α. Γκούσιο και τον συνταγματάρχη (ΠΒ) Γ. Λαχανά για να γνωρίσουμε από κοντά τα πληρώματα.



Συμπεράσματα
Στο σύγχρονο πεδίο μάχης δεν αρκεί μόνο να διαθέτει ένας στρατός προηγμένα οπλικά συστήματα, αλλά πρέπει να τα αξιοποιεί στο βέλτιστο βαθμό λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιχειρησιακές παραμέτρους. Τα νέα επιχειρησιακά δεδομένα έχουν καταστήσει για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα την έννοια του χρόνου παραμονής κατά τη διάρκεια της βολής ως έναν από τους βασικούς παράγοντες που θα οδηγήσει στην επιτυχία ή την αποτυχία. Αν λοιπόν συμπεριλάβει κανείς στα νέα επιχειρησιακά δεδομένα το χώρο που θα κληθεί να επιχειρήσει η 156 Α/Κ ΜΜΠ και την αποστολή της, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για τον ευρύτερο σχηματισμό και ότι από την «απόδοσή» της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το γενικότερο επιχειρησιακό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή της συγκεκριμένης μονάδας είναι η γενική υποστήριξη (ΓΥ) της μεραρχίας, το οποίο σημαίνει ότι ικανοποιούνται οι αιτήσεις των μονάδων ελιγμού, σύμφωνα με την κρίση του διοικητή ή του αξιωματικού επιχειρήσεων του πυροβολικού και όχι σύμφωνα με τις απαιτήσεις των υποστηριζόμενων. Αυτό σημαίνει ότι ο επικεφαλής αξιωματικός πρέπει να εκτιμά την κατάσταση όχι μόνο μέσα από τα επιχειρησιακά δεδομένα του όπλου που υπηρετεί, αλλά μέσα από το πρίσμα του ότι αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχηματισμού. Εκείνο που νομίζουμε ότι πρέπει να τονιστεί είναι ότι η μονάδα με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που αξιοποιεί, σε συνδυασμό με τη ρεαλιστική εκπαίδευση την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και το υψηλό φρόνημα, διαθέτει την ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την εκπλήρωση της αποστολής της στο ακέραιο.



ACCS: Artillery Command and Control System
Το PzH-2000GR είναι εξοπλισμένο με το κατασκευής Krauss-Maffei-Wegmann Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου Πυροβολικού (ACCS: Artillery Command and Control System). Το σύστημα επιτρέπει την άσκηση τακτικού ελέγχου σε επίπεδο μοίρας υλοποιώντας την ψηφιακή διασύνδεση όλων των Κέντρων Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) όλων των επιπέδων της μοίρας με τα πυροβόλα, για την ανταλλαγή πληροφοριών ενδιαφέροντος Πυροβολικού Μάχης, καθώς και τον εναρμονισμό των διαδικασιών τεχνικού ελέγχου των πυρών με την τακτική διεύθυνση αυτών. Με τη χρήση του ACCS το ΚΔΠ της μοίρας έχει τη δυνατότητα να αναθέσει αποστολές πυρός στις πυροβολαρχίες ή να ενισχύσει μία πυροβολαρχία με πυρά άλλων πυροβολαρχιών για την εκτέλεση μίας αποστολής ή και ακόμα σε περίπτωση που κάποιο υποσύστημα πυροβολαρχίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ή η τακτική κατάσταση το επιτρέπει, να ασκήσει τεχνικό έλεγχο στα πυροβόλα των πυροβολαρχιών. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό βοήθημα για τον αξιωματικό επιχειρήσεων (ΑΞΕΠ) της μοίρας και τους αξιωματικούς βολής (ΑΞΒΟΛ) των πυροβολαρχιών, καθότι εκτελεί ανάλυση στόχων σύμφωνα με το επιθυμητό επίπεδο φονικότητας, γεγονός που ελαχιστοποιεί το χρόνο των διεργασιών της ανάλυσης προκειμένου να εκδοθούν οι διαταγές βολής από τους ΑΞΕΠ-ΑΞΒΟΛ προς τα πυροβόλα. H προαναφερθείσα ψηφιακή διασύνδεση που εξασφαλίζει το ACCS ελαχιστοποιεί και το χρόνο ανταπόκρισης της μοίρας για την προσβολή στόχων, ενώ συντελεί και στην αύξηση της επιβιωσιμότητας στον σημερινό χώρο μάχης.

ΣΤΤΕΠ ΠΒ «ΔΙΑΣ»
Το μέσο υλοποίησης της αλυσίδας sensor-to-shooter του Πυροβολικού είναι το Σύστημα Τακτικής-Τεχνικής Διεύθυνσης Πυρός Πυροβολικού (ΣΤΤΕΠ ΠΒ) «ΔΙΑΣ». Η ανάπτυξη του συστήματος έγινε από τη ΓΕΣ/ΔΠΒ σε συνεργασία με δύο ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, τη SONAK και την ΕΑΒ. Ονομάστηκε έτσι από τη μετάφραση στα ελληνικά του αγγλικού αρκτικόλεξου DIAS (Digital Integrated Artillery System: ψηφιακό, ολοκληρωμένο σύστημα πυροβολικού) που ταυτόχρονα είναι και το όνομα του πατέρα των θεών των αρχαίων Ελλήνων. Το ΣΤΤΕΠ ΠΒ «ΔΙΑΣ» περιλαμβάνει τα εξής υποσυστήματα:
- Σύστημα Τακτικού Ελέγχου Πυρός Διοικήσεων Πυροβολικού Σχηματισμών
- Σύστημα Τακτικού-Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΤΕΠ) μονάδων
- Σύστημα Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΕΠ) πυροβολαρχιών
- Τερματικό πυροβόλων
- Τερματικά Προκεχωρημένων Αξιωματικών Παρατηρητών (ΠΑΠ), Αξιωματικών Συνδέσμων και Μετεωρολογικών Ουλαμών
- Ψηφιακή Διασύνδεση όλων αυτών κατά περίπτωση.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του ΔΙΑΣ είναι:
- Η δυνατότητα ανάπτυξής του σε όλα τα επίπεδα από την επιτήρηση-παρατήρηση μέχρι τα κέντρα συντονισμού πυρών υποστήριξης (ΚΣΠΥ) και η δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε αιτήσεις πυρός.
- Η ανοικτή αρχιτεκτονική του που το καθιστά εύκολα αναβαθμίσιμο
- Η διαλειτουργικότητά του με συμμαχικά συστήματα ώστε το Ελληνικό ΠΒ να μπορεί να μετέχει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις
- Η ευκολία στη χρήση του (με μόνο δύο εβδομάδες εκπαίδευση ο μέσος χειριστής μπορεί να το λειτουργήσει ικανοποιητικά).
Το σύστημα χρησιμοποιεί φορητούς υπολογιστές MILTOPE TSC-750 που έχουν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows 2000. Όσον αφορά το Γεωγραφικό Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους, η εφαρμογή λειτουργεί σε περιβάλλον GIS (Geographical Information System: σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών) εκμεταλλευόμενη πλήρως όλες τις δυνατότητες και πληροφορίες που παρέχει η τεχνολογία ως προς τα γεωγραφικά-χαρτογραφικά δεδομένα. Χρησιμοποιεί χάρτες VMAP, vector (διανυσματικούς), raster, δορυφορικές εικόνες, κ.λπ. Τα απλά δεδοµένα που θα αντλούνται από τους χάρτες, όπως υψόµετρα, ονοµασίες λιµνών, πόλεων, καθώς και πιο περίπλοκα, έχουν προκύψει από τη σύνδεση τακτικών-τεχνικών-εδαφικών συντελεστών, και αποτελούν το αποτέλεσμα µίας από τις πιο σοβαρές εργασίες της οµάδας ανάπτυξης του συστήματος που συστήθηκε από τη ΓΕΣ/ΔΠΒ.
To «ΔΙΑΣ» έχει πολλές δυνατότητες. Παραδειγματικά αναφέρεται ότι το σύστηµα μπορεί να επιλέγει µελλοντικές (πιθανές) περιοχές ανάπτυξης πυροβόλων λαµβάνοντας υπόψη ορισµένα κριτήρια, όπως η βατότητα του εδάφους, η βλάστηση, τα δρομολόγια, το εύρος περιοχής, η αντιαεροπορική κάλυψη κ.ά. Το σύστηµα είναι σχεδιασμένο να εξαντλεί πλήρως τα στοιχεία των σύγχρονων τύπων χαρτών. Διαθέτει επίσης σημαντικές δυνατότητες, όπως η σύγκριση δορυφορικών εικόνων µε χάρτη ή τρισδιάστατη απεικόνιση εδάφους, που σε συνδυασµό µε την πραγματική εικόνα που έχει ο χρήστης για το έδαφος αποτελεί το καλύτερο εργαλείο βοήθειας σε αναγνωρίσεις αλλά και σε σηµαντικές τακτικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν άµεσα την εξέλιξη του αγώνα.
Όσον αφορά την Τακτική Διεύθυνση του Πυρός ΠΒ, το σύστημα επιτρέπει την:
- Παροχή πλήθους πληροφοριών για την εκτίµηση συµβούλου 1ου σταδίου (δηλαδή τη διαμόρφωση προτάσεων από τον σύμβουλο ΠΒ για έναν έκαστο πιθανό τρόπο ενεργείας που προτείνεται από το επιτελείο του στον διοικητή).
- Παροχή πλήθους πληροφοριών για την εκτίµηση συµβούλου 2ου σταδίου (δηλαδή την υποβολή πρότασης για τον συγκεκριμένο τρόπο ενέργειας που έχει επιλέξει ο διοικητής).
- Πρόγραµµα βολών
- Εµφάνιση της τακτικής κατάστασης του αγώνα (άλµατα, ΑΝΣΚ-ΑΝτικειμενικός ΣΚοπός), ΠΟΤ (Πρόσθιο Όριο Τοποθεσίας), όριο, κ.ά.
- Διασύνδεση µε το Σύστημα Διοίκησης Ελέγχου Πυρός (ΣΔΕΠ) για ανταλλαγή δεδοµένων µε σκοπό την ενηµέρωση.
- Επίδραση καιρού στις επιχειρήσεις.
- Σύγκριση µαχητικής ισχύος.
- Χρησιμοποιώντας το σύστηµα τις συµφωνίες τυποποίησης AdatP-3 επιτυγχάνεται η διασύνδεση µε µονάδες του NATO για ανταλλαγή δεδοµένων σε διεθνείς επιχειρήσεις, όπως επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης κ.λπ.
- Διασύνδεση µε το ραντάρ αντιπυροβολικού ΤPQ-37 για ανταλλαγή δεδοµένων µε σκοπό την άµεση ανταπόκριση σε πυρά αντιπυροβολικού και πλήρη εκµετάλλευση του όγκου πυρός και της ταχυβολίας των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) αλλά και άλλων σύγχρονων οπλικών συστηµάτων και πυροµαχικών.
Για την Τεχνική Διεύθυνση του Πυρός ΠΒ, το σύστημα μπορεί να επιτελέσει:
- Υπολογισµό στοιχείων βολής για όλους τους συνδυασµούς βληµάτων (εκρηκτικά, βοµβιδοφόρα, κ.ά.) καθώς και την εκτέλεση όλων των βολών (κανονισµό, δραστική βολή, φωτισµό πεδίου µάχης, κινητό στόχο, κ.ά.)
- Πρόγραµµα βολών
- Ταχύ πρόγραµµα βολών
- Ανάλυση στόχων, με εξαγωγή του κατάλληλου συνδυασµού πυροµαχικών, του κατάλληλου αριθµού βληµάτων αλλά και τη σωστή κατάτµηση του στόχου ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα µε τη λιγότερη κατανάλωση πυροµαχικών.
- Επισηµάνσεις.
- Για όλα τα παραπάνω υπάρχει πλήρης ταυτοποίηση και συντονισµός των ενεργειών µε αυτές του υπολογιστή του Παρατηρητή.
- Επιπλέον το σύστηµα του Παρατηρητή θα µπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το σύστηµα του Κέντρου Διευθύνσεως Πυρός (ΚΔΠ) στην εκτέλεση της τεχνικής διεύθυνσης πυρός.
Τέλος, το εν λόγω λογισμικό θα περιλαμβάνει σηµαντικά εργαλεία που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην εκτέλεση της αποστολής του αξιωματικού ΠΒ, ανάλογα πάντα µε το ιεραρχικό επίπεδο που βρίσκεται, για να αποφεύγονται περιττές ενέργειες που θα οδηγούν σε σύγχυση και σπατάλη χρόνου αλλά και θα «βαρύνουν» το λογισµικό. Τα σημαντικότερα από τα εργαλεία αυτά είναι:
- Εύρεση δρομολογίων κίνησης από µια θέση σε άλλη (με δυνατότητα έκδοσης διαταγών κίνησης).
- Διαχείριση πυρομαχικών. Μία πολύ σηµαντική λειτουργία που θα ελέγχει τις αποθηκευμένες ποσότητες πυρομαχικών –τις δεσμευμένες ποσότητες πυρομαχικών για συγκεκριμένη χρήση τους από το σχέδιο επιχειρήσεων– την κατανάλωση πυρομαχικών µε ηχητική προειδοποίηση στο πυροβόλο αλλά και στο ΚΔΠ της πυροβολαρχίας σε περίπτωση ανάγκης για προµήθεια κ.λπ.
- Προβλήµατα κινήσεων.
- Αναπληρώσεις προσωπικού.
- Αποθήκευση στην ύπαιθρο.
- Σηµεία Διοικητικής Μέριμνας-ΔΜ (εµφάνιση σηµείων αναχορηγίας καυσίµων, τροφίµων, πυροµαχικών, ΣΑΒ, κ.ά.)
- Μετρήσεις αποστάσεων-γωνιών και µετατροπές.
Σηµαντικό τμήμα του ολοκληρωµένου συστήµατος και παράγοντας για την ορθή λειτουργία του είναι οι επικοινωνίες. Το σύστηµα (Η/Υ) ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται θα διαθέτει όλες τις επικοινωνίες που είναι απαραίτητες. Το σύστηµα θα υλοποιεί όλα τα υπάρχοντα δίκτυα του αντίστοιχου επιπέδου, είτε ασύρµατες είτε ενσύρµατες.


Σε ελληνική υπηρεσία
H σύμβαση προμήθειας των PzH-2000GR για την κάλυψη «άμεσων και επιτακτικών αναγκών» του Ελληνικού Στρατού υπογράφηκε, στις 5 Ιουλίου 2001, στις εγκαταστάσεις της τότε ΓΔΕ (Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών), στο στρατόπεδο «Φακίνου» Παπάγου. Η ύψους 193.121.848 ευρώ σύμβαση υπογράφηκε από τον τότε γενικό διευθυντή της ΓΔΕ Γεώργιο Κολίρη και τον πρόεδρο της εδρεύουσας στο Μόναχο γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) Manfred Bode. Οι παραδόσεις επρόκειτο να αρχίσουν τον 19ο μήνα από την ενεργοποίηση της σύμβασης (κατάθεση της προκαταβολής) και να ολοκληρωθούν τον 30ό μήνα. Η σύμβαση περιλάμβανε την προμήθεια:
- 24 Α/Κ οβιδοβόλων PzH-2000,
- 24 ειδικών οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών MAN 32.403 VFX-MULTI εφοδιασμένων με το σύστημα διαχείρισης φορτίων MULTI που τους επιτρέπει τη διαχείριση πυρομαχικών σε παλέτες[(τελικά αποκτήθηκαν ισάριθμα οχήματα MAN Cat I A1 (6×6) με σύστημα διαχείρισης φορτίου Platform FR4300H (Kioleidis)],
- 4 οχημάτων φορτοεκφόρτωσης πυρομαχικών,
- ενός εξομοιωτή εκπαίδευσης πεδίου,
- δύο συσκευών εκπαίδευσης Short Barrel, και
- λοιπών υλικών και μέσων υποστήριξης και περιφερειακού εξοπλισμού.
Μέσω της σύμβασης εξασφαλίστηκε η παροχή προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) σε ποσοστό 120% της αξίας της κύριας σύμβασης. Η ονομαστική αξία των προγραμμάτων ΑΩ ανέρχεται σε 38.600.000 ευρώ και αντιστοιχεί στο 20% του ύψους της κύριας προμήθειας. Η ονομαστική αξία του έργου που μέσω των ΑΩ ανατέθηκε σε ελληνικές εταιρείες ανέρχεται σε 24.240.000 ευρώ και αντιστοιχεί στο 12,6% του ύψους της κύριας προμήθειας. Οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες μετείχαν στην υλοποίηση των ΑΩ είναι οι: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) (τότε Ελληνική Βιομηχανία Όπλων [ΕΒΟ] και ΠΥΡΚΑΛ), Ν. Κιολεϊδης, ΑΚΜΩΝ, Χουρδάκης, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Olympic Tool και MILTECH. Στα προγράμματα ΑΩ περιλαμβανόταν επίσης μεταφορά τεχνολογίας, εκπαίδευση και παροχή υλικών και υπηρεσιών στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνολικού ύψους 14.360.000 ευρώ.
Το πρώτο αυτοκινούμενο πυροβόλο PzH-2000GR έφθασε στην Αλεξανδρούπολη στις 6 Ιουνίου του 2003. Η πρώτη μονάδα που εξοπλίστηκε με 12 PzH-2000GR είναι η υπαγόμενη στη Διοίκηση Πυροβολικού της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) 156 Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού (156 Α/Κ ΜΜΠ), που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη. Η δεύτερη μονάδα που εξοπλίστηκε με τα υπόλοιπα 12 PzH-2000GR είναι η υπαγόμενη στη Διοίκηση Πυροβολικού της ΧVΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ), 163 Α/Κ ΜΜΠ που επίσης έχει ως αποστολή τη γενική υποστήριξη και εδρεύει στο Διδυμότειχο.




Τεχνικά χαρακτηριστικά PzH-2000
Πλήρωμα: 5
Βάρος μάχης: 55.330 κιλά
Κλάση Φορτίου: MLC 60
Σχέση ισχύος/βάρος: 18 ίπποι/τόνο
Εδαφική πίεση: 0,98 κιλά/τ.εκατ.
Μήκος ολικό: 11,669 μ.
Μήκος σκάφους: 7,30 μ.
Πλάτος: 3,58 μ.
Ύψος ολικό: 3,46 μ.
Ύψος (πύργου): 3,06 μ.
Εδαφική ανοχή: 0,44 μ.
Πλάτος ερπύστριας: 550 χλστ.
Μήκος ίχνους ερπύστριας: 4,91 μ.
Μέγιστη ταχύτητα επί οδού: 60 χλμ./ώρα
Μέγιστη ταχύτητα εκτός οδού: 45 χλμ./ώρα
Αυτονομία: 420 χλμ.
Ικανότητα διάβασης τάφρου: 3 μ.
Ικανότητα διάβασης κάθετου εμποδίου: 1 μ.
Ικανότητα αναρρίχησης: 50%
Ικανότητα πλευρικής κλίσης: 25%
Κινητήρας: οκτακύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος, πετρελαιοκινητήρας ψεκασμού καυσίμου MTU 881 Ka-500 V8 απόδοσης 1.000 ίππων (736 kW)
Μετάδοση: HSWL 284C της RENK, αυτόματη με τέσσερις ταχύτητες εμπροσθοπορείας και οπισθοπορείας, με ενσωματωμένο σύστημα αλλαγής διεύθυνσης και πέδησης.
Ανάρτηση: ράβδοι στρέψεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: