Εκτύπωση ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
| Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι το δάνειο θα πρέπει να έχει ενεργειακή ανταπόδοσηΟ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Δούμας, που συναντήθηκε χθες με τον υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα, έκανε λόγο για «αμοιβαία, απαντητική πολιτική» έναντι της χώρας του από την Κύπρο
Δάνειο έναντι πρόσβασης στο κυπριακό φυσικό αέριο. Αυτή είναι η ρωσική συνταγή, όπως παρουσιάστηκε χθες από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της ρωσικής Βουλής, Μιχαήλ Γεμελιάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον υποψήφιο Πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα. Ο κ. Γεμελιάνοφ δήλωσε υποστηρικτής της χορήγησης του ρωσικού δανείου στην Κύπρο, καθιστώντας, ωστόσο, ξεκάθαρα τα ανταλλάγματα στα οποία προσβλέπει.
Ο τομέας της ενέργειας
«Φυσικά και το κόμμα μας (σ.σ. Δίκαιη Ρωσία) έχει τη θέση ότι δίνουμε συχνά δάνεια σε χώρες που δεν χρειάζεται να δώσουμε τίποτε. Δόξα τω θεώ, η Ρωσία έχει επαρκή οικονομικά μέσα, έχει δημιουργηθεί και σταθεροποιητικό Ταμείο, που φυλάσσεται σε δυτικές τράπεζες, δεν είναι πρόβλημα να δώσουμε 5-10 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο κ. Γεμελιάνοφ. «Όμως θα θέλαμε να δούμε μιαν αμοιβαία, απαντητική πολιτική έναντι της Ρωσίας και ειδικότερα των επενδύσεών μας, οι οποίες θα πρέπει να χαιρετίζονται στην Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας», υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, κάποιοι στη Δύση λένε, παίρνοντας για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, ότι δεν θα ήθελαν μεταξύ των νικητών των διαγωνισμών να δουν ρωσικές εταιρείες. «Ελπίζω ότι στην Κύπρο δεν θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση. Τουλάχιστον από τον κ. Λιλλήκα ακούσαμε διαβεβαιώσεις ότι οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο θα είναι ευπρόσδεκτες. Μας ενθάρρυνε πολύ», πρόσθεσε ο κ. Γεμελιάνοφ.
Για να γλιτώσουμε από το ΔΝΤ
Ερωτηθείς σχετικά, ο Ρώσος βουλευτής εξήγησε ότι οι σχετικές αποφάσεις με τη χορήγηση δανείου λαμβάνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και στη συνέχεια η απόφαση πάει στην Κρατική Δούμα, η οποία αποφασίζει αν θα τις επικυρώσει ή όχι. «Θα συμβάλουμε ώστε το δάνειο να είναι ρωσικό, γιατί είναι κατανοητό ότι το ρωσικό δάνειο είναι πιο ευνοϊκό από εκείνο του ΔΝΤ, γιατί δεν θέτουμε κάποιους οικονομικούς όρους για την παραχώρησή του, δεν ορίζουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα», δήλωσε. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, ακολουθεί εξαιρετικά μονομερή πολιτική έναντι της Ελλάδας. Το ρωσικό δάνειο θα βοηθήσει την Κύπρο να λύσει τα προβλήματά της, χωρίς εκείνες τις συνέπειες που υφίσταται η Ελλάδα, τόνισε.
Ο κ. Γεμελιάνοφ επισήμανε, ακόμη, πως υπάρχουν προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο. «Πολύ συχνά, οι ρωσικές εταιρείες αντιμετωπίζουν διακρίσεις στις ξένες αγορές, μεταξύ άλλων και στις ευρωπαϊκές, γι’ αυτό και χαρήκαμε που ακούσαμε τις διαβεβαιώσεις του κ. Λιλλήκα ότι χαιρετίζει την άφιξη των ρωσικών εταιρειών και θα μπορούσαμε πραγματικά να αγοράσουμε τώρα κάποια οικόπεδα με κοιτάσματα, και η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ και θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα οικονομικά μέσα από τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου», υπογράμμισε. Είναι φυσικό, είπε, να τους ενδιαφέρει το φυσικό αέριο, επειδή η Ρωσία είναι μεγάλος εξαγωγέας και διαθέτει τη σχετική τεχνολογία. «Θεωρώ ότι, αν οι ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο και για τη Ρωσία και για την Κύπρο», σημείωσε περαιτέρω.
Η πιο σταθερή μας φίλη μετά την Ελλάδα
Από πλευράς του ο κ. Λιλλήκας, μετά το τέλος της Στρογγυλής Τράπεζας, που διοργάνωσε η Δούμα, με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων και της συνεργασίας Ρωσίας και Κύπρου, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής, δήλωσε πως η Ρωσία είναι η πιο σταθερή φίλη και σύμμαχος της Κύπρου στο Κυπριακό μετά την Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία.
«Η συνεργασία», τόνισε, «δεν μπορεί να είναι μονής αλλά διπλής κατεύθυνσης δρόμος, πρέπει να είναι αμφίδρομη και να υπάρχει αμοιβαίο όφελος». Σημείωσε ότι η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά, με τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, και στα μάτια της Ρωσίας, η εξεύρεση φυσικού αερίου στην περιοχή μας, επίσης μας αναβαθμίζει και η ένταξή μας στην ΕΕ μάς δίνει πολλές προοπτικές. «Όλα αυτά πιστεύω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν με τέτοιον τρόπο, που να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και να συγκλίνουν τα δικά μας συμφέροντα με τα ρωσικά συμφέροντα», πρόσθεσε.
«Θεωρώ ότι μια συμμαχία θα πρέπει να στηρίζεται σε κοινά συμφέροντα, καθώς, όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ, τα κράτη δεν έχουν φίλους, τα κράτη έχουν συμφέροντα», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος. Τα συμφέροντά μας, είπε, πέραν του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορούν να συγκλίνουν και στο ενεργειακό πεδίο, γι’ αυτό και πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να έχει μια προνομιακή μεταχείριση. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου