Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Πόλος έλξης του πολιτιστικού τουρισμού


| Εκτύπωση | 14/10/2012 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Πάφου Σάββας Βέργας.
Εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστούν οι τουρίστες στην Πάφο το 2017 - Σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Πάφο στα επόμενα χρόνια, δηλώνει ο Δήμαρχος Σάββας Βέργας, βασιζόμενος σε στατιστικά στοιχεία προηγούμενων πόλεων που διετέλεσαν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης

Την πεποίθηση ότι η Πάφος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης του πολιτιστικού τουρισμού το 2017, χρονιά που θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει ο Δήμος της πόλης. «Κατά μέσο όρο, οι τουρίστες τριπλασιάζονται στις πόλεις που γίνονται Πολιτιστικές Πρωτεύουσες. Το λένε, εξάλλου, τα στατιστικά», αναφέρει στη «Σ» ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.
«Το ενδιαφέρον για το γεγονός είναι μεγάλο. Θα φιλοξενήσουμε πολλούς τουρίστες, στους οποίους αρέσει να επισκέπτονται τις Πολιτιστικές Πρωτεύσουσες, ειδικά για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα», προσθέτει.

Ώθηση στον τουρισμό αναμένεται να δώσει και η προβολή πού ήδη τυγχάνει η πόλη στο εξωτερικό.

Στις Βρυξέλλες ο Δήμαρχος

Εξάλλου, για τον σκοπό αυτό, την Πέμπτη, ο Δήμαρχος Πάφου, συνοδευόμενος από τους Γερμανούς συμβούλους της πόλης που είχαν εργαστεί την περίοδο της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες.
Ο κ.Βέργας αναμένεται να συμμετάσχει σε σύσκεψη εκπροσώπων Δήμων που εξασφάλισαν τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης την επόμενη πενταετία.
Επιπρόσθετα, θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών για τους τρόπους διεκδίκησης κονδυλίων από ταμεία της Ε.Ε., τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, είτε για τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, είτε για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος το 2017.
Όπως αναφέρει ο κ. Βέργας, οι ίδιες οι πόλεις μπορούν συνεργαστούν μεταξύ τους διεκδικώντας τα κονδύλια αυτά, δεδομένου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το κράτος την παρούσα φάση.
Ώθηση η αγορά
Η έλευση μεγάλου αριθμού τουριστών στην Πάφο κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα αναμένεται να δώσει μια σημαντική ώθηση στην αγορά και να ενισχύσει οικονομικά επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, καταστήματα, καφετερίες, εστιατόρια κ.ά. σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας.
Τα αναπτυξιακά έργα
Στόχος της πόλης, η οποία, ήδη, βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και να διατηρήσει την τουριστική κίνηση σε ψηλά επίπεδα και μετά το τέλος της θητείας της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Για να επιτύχει τον στόχο της, ο Δήμος της πόλης αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικά αναπτυξιακά έργα, απορροφώντας κονδύλια του κράτους, αλλά και διάφορες επιχορηγήσεις από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. «Στοχεύουμε στην αύξηση της χορηγίας του κράτους, αλλά και στην εξασφάλιση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι που θεωρούμε εφικτό ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου μας έχει ήδη παραχωρήσει χορηγία ύψους μισού εκατομμύριου ευρώ», είπε ο κ.Βέργας.
Το συνολικό ύψος του κονδυλίου που προσμένει ο Δήμος ανέρχεται στα 43 εκ. ευρώ.
Ο Σάββας Βέργας ανέφερε ότι στους σχεδιασμούς του Δήμου περιλαμβάνονται μεγάλα και μικρότερα έργα πολιτιστικής και αστικής υποδομής, όπως η δημιουργία του νέου Δημοτικού Θεάτρου, η αποκατάσταση στο παλιό Χάνι που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, η ανακαίνιση του παλιού σινεμά «Οθέλλος», η αναβάθμιση του Μαρκίδειου Θεάτρου, η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, ο εξωραϊσμός της συνοικίας Μουσαλλά. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην αναβάθμιση των συγκοινωνιών, την καθαριότητα και αισθητική της πόλης με την τοποθέτηση λουλουδιών, δέντρων, συντήρηση πάρκων κ.ά.).
«Για κάθε ένα ευρώ που δίνουμε, θα παίρνουμε πίσω εννέα ευρώ... Βλέπουμε το όλο εγχείρημα ως μια υποσχόμενη επένδυση», τόνισε ο Δήμαρχος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΤΟ καλλιτεχνικό πρόγραμμα τού Πάφος 2017 αποτελείται από τρεις μεγάλες ενότητες: «Μύθος και Θρησκεία», «Παγκόσμιοι Ταξιδιώτες» και «Στάδιο του Μέλλοντος». Σε καθέναν από αυτούς του πυλώνες, σημείωσε, περιλαμβάνονται σειρά μεγάλων εκδηλώσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της Τέχνης και του Πολιτισμού. Πρόκειται, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος της Πάφου, για ένα ευρύ φάσμα δράσεων που εμπνέονται από τον κυπριακό πολιτισμό και την ιστορική πορεία του τόπου, αλλά και αντανακλούν το όραμα της πόλης για το μέλλον.

Ανοικτό υπαίθριο Εργοστάσιο Πολιτισμού

ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ αν η Πάφος μπορεί επάξια να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον μεγάλο θεσμό και να αποτελέσει την πιο φιλόξενη πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο Σάββας Βέργας ανέφερε ότι η πόλη του θα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τους υπαίθριους χώρους της, μετατρέποντας τους σε ένα Ανοικτό Υπαίθριο Εργοστάσιο Πολιτισμού. «Αξιοποιώντας τους διαθέσιμους αρχαιολογικούς χώρους, τις πλατείες, τους δρόμους, τις ακτές της, θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά από υπαίθριες συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, φέρνοντας τις πολιτιστικές δραστηριότητες ακόμα πιο κοντά στον κάθε κάτοικο της πόλης», ανέφερε.
«Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς. Αυτό το δυναμικό ‘μότο’, αποτελούσε και το στίγμα της υποψηφιότητάς μας. Εμπνεόμενη από τον διαχρονικό της ρόλο ως σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και από τη σύγχρονη πολυπολιτισμική της πραγματικότητα, η Πάφος φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που θα γεφυρώνει την Ανατολή με τη Δύση, ενώνοντας λαούς και πολιτισμούς, αποτελώντας παράλληλα χώρο πολιτιστικής συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης», είπε ο Δήμαρχος.
Πρόσθεσε ότι «η Πάφος θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και αυτό σημαίνει ότι σκέφτεται πλέον ευρωπαϊκά και ενεργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα ίδια ισχύουν και για την Κύπρο ολόκληρη, αφού η Πάφος εκπροσωπεί πλέον τη χώρα μας στον μεγάλο αυτό θεσμό και, ως εκ τούτου, η επιτυχία της, αλλά και τα ωφελήματα που θα προκύψουν από την προσπάθεια αυτή, είναι τώρα υπόθεση εθνική».

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Ο ΘΕΣΜΟΣ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει καταξιωθεί ως η κορωνίδα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι. Η πόλη που παίρνει το χρίσμα καθίσταται το επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής δραστηριότητας, καθίσταται η βιτρίνα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και με αυτό το δεδομένο, οι προϋποθέσεις για την απόκτηση του τίτλου είναι ιδιαίτερα αυστηρές τόσο σε επίπεδο προγράμματος όσο και σε επίπεδο οργάνωσης. Με την ανάληψη του τίτλου, η Πάφος γίνεται για τα επόμενα πέντε χρόνια ο επίσημος πρεσβευτής του Πολιτισμού της Κύπρου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Και γίνεται ταυτόχρονα η πόλη που εκφράζει και αντανακλά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σε ολόκληρη την υφήλιο. Ο τίτλος αποδίδεται στην Πάφο για το 2017. Η επίσημη έναρξη θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του έτους αυτού και η επίσημη λήξη στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Η πόλη, όμως, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, προετοιμάζεται από τώρα και θα μπορεί να φέρει επισήμως τον τίτλο, διοργανώνοντας στο μεταξύ σειρά εκδηλώσεων, από τα μέσα του 2013, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επικύρωσης του αποτελέσματος της ανεξάρτητης Επιτροπής Επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.                                                                                                          ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: