Εκτύπωση | Με τον Σάββα Ιακωβίδη
|Εδώ και δεκαετίες έχει στηθεί ένα πρωτοφανές φαγοπότι σε πολλούς τομείς. Κάθε τόσο, τα ΜΜΕ αποκαλύπτουν ένα ασήμαντο μέρος αυτής της κατασπάραξης δημόσιου και άλλου πλούτου. Και τεκμηριώνουν ότι ο τάδε πολιτικός ή ο δείνα πολιτειακός αξιωματούχος «τα πήραν χοντρά» ή έπαιξαν ρόλο μεσάζοντα ή συνήργησαν ώστε προτάσεις νόμου να κατατεθούν επί σκοπώ για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα άτομα, εταιρείες ή επιχειρήσεις. Ουδέποτε υπήρξε διαφάνεια επειδή πάντοτε τα κόμματα έβαζαν και εξακολουθούν να παρεμβάλλουν ισχυρά προσκόμματα να ριφθεί άπλετο φως στα βρόμικα τεκταινόμενα στον δημόσιο βίο. Τώρα, όλοι επικαλούνται τα προσωπικά δεδομένα, ως εάν αυτά να αποτελούν το ασφαλέστερο καταφύγιο κάθε απατεώνα, εγκληματία ή διαπλεκόμενου με ισχυρά συμφέροντα. Τα κόμματα προχθές επιδόθηκαν σε πρωτοφανείς αστειότητες για τη διαφάνεια.
Αν τους πίστευε κανείς, θα νόμιζε ότι από σήμερα θα έβγαζαν όλα τα άπλυτά τους στη φόρα, για να γνωρίσει ο λαός και να μάθει από πού τα παίρνουν, ποιοι τους χρηματοδοτούν και ποια είναι τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία. Πέρα από τις φανφαρόνικες και φλύαρες δηλώσεις και σκόπιμες αντιπαραθέσεις τους, να είστε σίγουροι: Κανένα κόμμα δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία του ή ποιοι είναι οι χρηματοδότες τους. Κι επειδή αρκετοί τελευταία ανέσυραν με ορμή την σπάθην τους και ζητούν να δημοσιευτεί σε ποιους οι τράπεζες χάρισαν δάνεια ή ποιοι δεν τα πληρώνουν ή ποιοι χρεωστούν στο φόρο εισοδήματος, καλόν είναι να γνωρίζουν την αξία της σιωπής και τη σημασία του σκασμού. Είμαστε μικρός τόπος και τίποτε δεν μένει στα κρυφά. Γι’ αυτό, ας αφήσουν όλοι τα μεγάλα λόγια και τις κωμικές διακηρύξεις τους και ας κοιτάξουν δύο τινά: Να τροποποιήσουν τάχιστα το άρθρο 15 του Συντάγματος ώστε να μη συγκρούεται με τα προσωπικά δεδομένα, για να προχωρήσει το εκκρεμούν από το 2004 νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες πολιτειακών, κρατικών και κομματικών αξιωματούχων.
Από την άλλη, ελπίζουμε η Επιτροπή Θεσμών και Αξιών να περατώσει τη συζήτηση του νόμου για τα κόμματα και τη χρηματοδότησή τους και, επιτέλους, να εγκριθεί. Ποιο κόμμα αρνείται διαρρήδην έλεγχο των οικονομικών του από τη Γενική Ελέγκτρια; Το ΑΚΕΛ! Και ποιο κόμμα καθυστερούσε μέχρι σήμερα την έγκριση του νόμου για τη χρηματοδότηση κομμάτων; Πάλι το ΑΚΕΛ, χωρίς να απεκδύονται ευθυνών και τα άλλα κόμματα. Τοις φρονίμοις, ολίγα. Τη διαφάνεια στην πολιτική και κομματική ζωή απαιτούμε να τη δούμε έμπρακτα υλοποιούμενη, όχι απλώς να την ακούμε. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου