Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Έτοιμος να συζητήσει με την τρόικα

ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

| Εκτύπωση ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Ο Πρόεδρος διασκεδάζει τις ανησυχίες με δηλώσεις
Φορτωμένο με νέους φόρους το πακέτο των αντιπροτάσεων που έστειλε η Κυβέρνηση

Οι ανησυχίες που εκφράζονται από την πλειοψηφία των κομμάτων για την έλλειψη βούλησης από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου με την Τρόικα υπό το βάρος και των πιέσεων που του ασκεί το ΑΚΕΛ, ώθησαν χθες τον Δημήτρη Χριστόφια να δηλώσει πως είναι πανέτοιμος να δεχθεί την Τρόικα και να διαβουλευθεί μαζί της.

Φυσικά ο Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην ουσία των ανησυχιών, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε υπογραφή μνημονίου. Αρκέστηκε να υπερτονίσει την ετοιμότητά του για διαβουλεύσεις, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το δημοσίευμα της εφημερίδας μας, ότι ο Υπουργός του των Οικονομικών προτίθεται να παραιτηθεί, αν ο ίδιος δεν προχωρήσει σε υπογραφή του μνημονίου.
Σε μια προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από τις συνεχείς δηλώσεις των κομμάτων, ο πρόεδρος Χριστόφιας προχώρησε χθες να δηλώσει ότι έχει επικοινωνήσει με τα ηγετικά στελέχη της Τρόικας, για να τους διαμηνύσει ότι είναι πανέτοιμος για διαβουλεύσεις λόγω και της πίεσης του χρόνου ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας του Γιούρογκρουπ στις 12 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα αποφασιστεί ο δανεισμός ή όχι της Κύπρου. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει η Κυβέρνηση να υπογράψει το μνημόνιο.
«Εμείς είμαστε πανέτοιμοι», είπε ο Πρόεδρος χθες. «Στην Τρόικα εναπόκειται να αποφασίσει πότε θα έρθει».
Ο Δ. Χριστόφιας δεν παρέλειψε να απευθυνθεί και στο εσωτερικό μέτωπο, καλώντας όλους να επιδείξουν σύνεση και συναίνεση.

Μοναχική πορεία

Πάντως τα κόμματα συνέχισαν και χθες να τα βάζουν με την Κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως επέλεξε μοναχική πορεία, αφού δεν θεώρησε ότι έπρεπε να τα ενημερώσει για το περιεχόμενο των αντιπροτάσεων που απέστειλε στην Τρόικα. Οι Οικολόγοι, μάλιστα, προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να τη στηρίξουν στη δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα από τη στιγμή που η ίδια επέλεξε να αποκρύψει από τα κόμματα τις αντιπροτάσεις της με πρόφαση τη διατήρηση του απορρήτου κατ’ απαίτηση της Τρόικας.

Στεφάνου: «Τους τα είπαμε»

Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου περιορίστηκε σε μια λιτή δήλωση ότι η Κυβέρνηση διαβουλεύτηκε με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και υιοθέτησε αρκετές από τις προτάσεις τους.
|
«Αυτό που απεστάλη στην Τρόικα, είπε, δεν αφίσταται της φιλοσοφίας και της προσέγγισης της πρότασης που η Κυβέρνηση διαμόρφωσε έπειτα από τη διαβούλευση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Εν αναμονή του καθορισμού ημερομηνίας καθόδου, η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί την εμπιστευτικότητα που επιβάλλει σε τέτοιες περιπτώσεις η Τρόικα. Συναισθανόμενοι τη σημαντικότητα των στιγμών, όλοι θα πρέπει να σεβαστούμε αυτή την εμπιστευτικότητα», κατέληξε.

Οι νέες φορολογίες

Στο πακέτο μέτρων που η Κυβέρνηση απέστειλε στην Τρόικα, περιλαμβάνονται νέα μέτρα, τα οποία αφορούν σε επιπρόσθετες φορολογίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους φόρους η Κυβέρνηση αναμένει ότι θα εισπράξει έως το 2016 περίπου 1,2 δις ευρώ, ενώ το σύνολο των περικοπών αγγίζει το 1,5 δις. Όπως μετέδωσε χθες βράδυ το «Σίγμα», οι κυβερνητικές αντιπροτάσεις εκτροχιάζουν την αναλογία φόρων - περικοπών 1 προς 4, την οποία επιτάσσει η Τρόικα.
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση προτείνει:
- Αύξηση ΦΠΑ από το 17% στο 19%. 1% θα επιβληθεί το 2013 και 1% το 2014.
- Αύξηση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5 σεντ το λίτρο.
- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων.
- Τέλος €350 σ' όλες ανεξαίρετα τις εταιρείες, ενεργές ή ανενεργές.
- 20% φορολογία στις αποδόσεις παιχνιδιών του ΟΠΑΠ
- 20% φορολογία στις αποδόσεις του κρατικού λαχείου
Οι αυξημένες φορολογίες αποφασίστηκαν για να αντισταθμίσουν μικρότερες περικοπές στις κοινωνικές παροχές, αφού με τα κόμματα είχε συμφωνηθεί όπως μειωθούν κατά 800 εκ. έως το 2016, ενώ με βάση το τελικό έγγραφο, ο πήχης των περικοπών στις παροχές πέφτει στα 600 εκ.

Σιαρλή: Προβληματισμός για το χρέος

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Υπουργό Οικονομικών, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα περιοριστεί σε ορισμένα σημεία, τα οποία παραμένουν ακόμα ανοικτά. Ο κ. Σιαρλή απέφυγε να πει ποια είναι αυτά, όπως όμως έγινε ήδη γνωστό, η Τρόικα δεν συμφωνεί με περαιτέρω αύξηση των φορολογιών.
Ο κ. Σιαρλή τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε πως επείγεται για τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, «χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υπογράψει ό,τι του βάλουν μπροστά του». Πρόσθεσε, επίσης, ότι στόχος είναι η υπογραφή, ότι δεν περνά από το μυαλό του οτιδήποτε άλλο και ευχήθηκε να μη χρειαστεί να επεξεργαστούμε εναλλακτικά σενάρια.
Για το δημόσιο χρέος ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως υπάρχει προβληματισμός για τη βιωσιμότητά του, σημείωσε, όμως, ότι είναι διαχειρίσιμο. Πρόσθεσε πως προσωρινά είναι δυνατόν το κράτος να αναλάβει το βάρος των τραπεζών, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι θα συμφωνηθεί ο απευθείας δανεισμός των τραπεζών από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Τέλος σε ερώτηση αν η υπογραφή του μνημονίου είναι μονόδρομος, ο Βάσος Σιαρλή απάντησε:
«Αρνούμαι να πω ότι δεν θα τα καταφέρουμε».
Δεν διαχειρίστηκε ποτέ κινδύνους ή κεφάλαια
Υπενθυμίζεται ότι χθες η εφημερίδα μας έγραψε ότι ο Υπουργός Οικονομικών εργάζεται με υπομονή κι επιμονή ώστε να πείσει τον Πρόεδρο να υπογράψει, ενώ το ΑΚΕΛ πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να μη φορτωθεί το βάρος ενός αντιλαϊκού μνημονίου.
Χθες, επίσης, η «Σημερινή» έγραψε και για επίθεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη κατά των τραπεζιτών, οι οποίοι δεν είναι, όπως είπε, οι καλύτεροι σύμβουλοι, μια και φρόντιζαν να κρύβουν επισφάλειες τις οποίες χαρακτήρισε ως αμαρτίες του παρελθόντος. Η επίθεση εκτιμήθηκε ότι «έπιανε» και τον Βάσο Σιαρλή. Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών άνκαι εκ των ηγετικών στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, ουδέποτε υπήρξε μέλος επιτροπής διαχείρισης κεφαλαίων ή κινδύνου.

Η ΕΔΕΚ για τα αξιόγραφα

Στο θέμα των αξιογράφων αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος είπε ότι το πρόσφατο πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνει τις ευθύνες των διοικήσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής σε σχέση με την έκδοση και πώληση τραπεζικών αξιογράφων.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι οι τράπεζες εφάρμοσαν διαδικασίες και πρακτικές προώθησης της διάθεσης των αξιογράφων που δεν ικανοποιούσαν τις πρόνοιες του νόμου και της οδηγίας της ΚΤΚ και σύμφωνα με το πόρισμα, στους πελάτες τονίζονταν τα πλεονεκτήματα και παραλείπονταν οι κίνδυνοι.
«Αναμένουμε ότι η ΚΤΚ θα υποδείξει κατά τρόπο σαφή και τα διευθυντικά στελέχη των δύο τραπεζών τα οποία είχαν την ευθύνη σχεδιασμού και προώθησης του συγκεκριμένου προγράμματος διάθεσης των αξιογράφων», είπε, και σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ αναμένει από την Πολιτεία να προχωρήσει σε κυρώσεις και από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα, στη βάση της πρότασης που έχει δημοσιοποιήσει το Κίνημα.

ΔΗΣΥ: Επέλεξαν μοναχική πορεία -Οικολόγοι: Μας τα απέκρυψαν

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διά του εκπροσώπου Τύπου του Τάσου Μητσόπουλου, είπε χθες ότι η Κυβέρνηση «επέλεξε μοναχική πορεία» σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
«Σύσσωμη η αντιπολίτευση, είπε ο κ. Μητσόπουλος, επέδειξε έμπρακτα τη διάθεσή της να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τόπος, η Κυβέρνηση, ωστόσο, επέλεξε μοναχική πορεία και «διαμόρφωσε το κείμενο των τελικών προτάσεων προς την Τρόικα στη βάση της δικής της φιλοσοφίας και προσέγγισης».
«Ευελπιστούμε ότι στο τέλος το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα δημιουργεί προοπτική για την κυπριακή οικονομία», κατέληξε.
Το Κίνημα των Οικολόγων, εξάλλου, σε δήλωσή του, τόνισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την Κυβέρνηση στη δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, από τη στιγμή που η ίδια επέλεξε να αποκρύψει από τα κόμματα τις αντιπροτάσεις της, με πρόφαση τη διατήρηση του απορρήτου κατ’ απαίτηση της Τρόικας.
«Η Κυβέρνηση, αναφέρεται στη δήλωση, οφείλει να εξηγήσει πώς την ώρα που απέκρυψε από τα κόμματα τις προτάσεις της και απέφυγε την τελική διαβούλευση -όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών- βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκτενείς λεπτομέρειες από τη δέσμη των κυβερνητικών εισηγήσεων. Η ενημέρωση και συνδιαβούλευση είναι βασική προϋπόθεση για συνεργασία και στήριξη.
Αφού η Κυβέρνηση επέλεξε την οδό του εμπαιγμού των κομμάτων, ας μην περιμένει -τουλάχιστον από τους Οικολόγους- στήριξη στη δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Άλλωστε, εάν βασιστούμε στα όσα αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης, καμιά από τις προτάσεις των Οικολόγων δεν συμπεριλήφθηκε στην κυβερνητική πρόταση προς την Τρόικα. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευτεί από μόνη της. Ας αναλάβει καθ’ ολοκληρίαν την ευθύνη».                            ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: