Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Σε κοινό πακέτο Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος για να ηρεμήσουν οι αγορές


| Εκτύπωση ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Γερμανική φόρμουλα και επιμονή με στήριξη κοινοτικών αξιωματούχων
Υπάρχει κυρίως από πλευράς Γερμανίας η πακετοποίηση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ισπανίας, παρότι διαπιστώνονται διαφορές σε καθεμιά των περιπτώσεων και τα χρονικά όρια για την κάθε Κυβέρνηση είναι διαφορετικά. Οι Γερμανοί θα ήθελαν να κλείσουν και τα τρία θέματα στη σύνοδο του Γιούροκρουπ της 12ης Νοεμβρίου. Αυτός είναι και ο στόχος της Ελλάδας, για να προχωρήσει στην εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχει άμεσα ανάγκη και να προχωρήσει στον επόμενο στόχο που είναι αυτός της επιμήκυνσης των δυο ετών.

Κοινωνία συμφερόντων και εξαρτήσεων

Και η Γερμανία, αλλά κυρίως η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς και η Ισπανία επιδιώκουν να τελειώσει η ιστορία της Ελλάδας για την παρούσα φάση, διότι προσδοκάται ότι θα επέλθει ηρεμία στις αγορές. Και θα αισθάνονται πιο ασφαλείς η Ισπανία και η Ιταλία λόγω του ότι θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός αρνητικού ντόμινο από την κατάρρευση της Ελλάδας. Η Ισπανία από την πλευρά της θέλει να αποφύγει το μνημόνιο για τα δημοσιονομικά της και να περιοριστεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κάτι τέτοιο, όμως θα είναι δύσκολο. Ούτως, πάντως, ή άλλως, για την Ισπανία δεν αγωνιά για ευνόητους λόγους μόνο η Ιταλία, αλλά και η Γαλλία, διότι βρίσκεται με τη Μαδρίτη τραπεζικά τουλάχιστον σε αλληλεξάρτηση.

Προς το συμφέρον της Κύπρου

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει ώστε να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατό το μνημόνιο, προκειμένου να προκύψει ηρεμία στην αγορά εσωτερικά και εξωτερικά. Όπως επανειλημμένως τονίζεται, είναι μικρή η οικονομία της Κύπρου, για να προκαλεί πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες. Το ποσό που χρειάζεται, προσθέτουν Κοινοτικοί αξιωματούχοι, που θα κυμανθεί περί τα 11 με 12 δισ. ευρώ είναι μικρό για τις Βρυξέλλες αλλά μεγάλο για την κυπριακή οικονομία, αφού κυμαίνεται περί το 64% με 65% επί του ΑΕΠ. Στην περίπτωση της Κύπρου δεν θεωρείται καθόλου παράλογη η ημερομηνία της 12ης Νοεμβρίου.
Ηρεμία και αντιδράσεις
Οι Γερμανοί θα ήθελαν να πάρουν στη Βουλή τους για έγκριση και τα τρία ζητήματα μαζί, δηλαδή της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου, για να αποφύγουν τις πολλές συζητήσεις και τα εσωτερικά προβλήματα, ενώ οι οικονομολόγοι και οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι έτσι θα επέλθει ηρεμία στις αγορές. Από την άλλη, όμως, η ηρεμία αυτή μπορεί να μην επέλθει λόγω των συνεχών κινητοποιήσεων, αφού μερίδα της κοινής γνώμης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία είναι αντίθετη με τα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν. Ταυτοχρόνως, δεν υπάρχουν για τον απλό πολίτη χειροπιαστά άμεσα αποτελέσματα για να ηρεμήσει μαζί με τις αγορές .                                                                                          ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: