Εκτύπωση | Με τον Σάββα Ιακωβίδη
|Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για μας και τις τύχες μας; Κάθε πολίτης, που νοιάζεται και αγαπά τον τόπο, δικαιούται να διερωτάται και να ζητά εξηγήσεις από εκείνους που τώρα, γι' ακόμα μια φορά, ζητούν την ιερή και τίμια ψήφο του. Σήμερα θα θέσουμε δύο κεφαλαιώδη ζητήματα, με αφορμή και σχετική πρό(σ)κληση, που ο βουλευτής των Οικολόγων, Γ. Περδίκης, απηύθυνε την περ. Τετάρτη προς τους υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Γ. Περδίκης ζήτησε να καταθέσουν οικειοθελώς το δικό τους πόθεν έσχες, λέγοντας ότι η πρόκληση τίθεται δημοσίως ενώπιόν τους «και αναμένουμε να ανταποκριθούν». Επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή, όπως ανέφερε, «ενώ έχουμε καταλήξει από καιρό ότι είναι αναγκαία η τροποποίηση του Συντάγματος, για να μπορέσουν να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις στις υφιστάμενες νομοθεσίες προς εφαρμογή του πόθεν έσχες των πολιτειακών και των κρατικών αξιωματούχων, υπάρχει καθυστέρηση στην ψήφιση της τροποποίησης».
Ο βουλευτής των Οικολόγων έθεσε ένα καίριο ζήτημα, αλλ’ αμφιβάλλουμε αν οι υποψήφιοι για την προεδρία θα ανταποκριθούν. Κι όμως: Ηθικά, προσωπικά και πολιτικά, αν σέβονται τους πολίτες και αν πραγματικά εννοούν όλα όσα διακηρύσσουν, οφείλουν να ανταποκριθούν και… χθες να καταθέσουν τα όποια περιουσιακά και άλλα στοιχεία τους. Για να γνωρίζει ο πολίτης πόθεν έσχον όλα όσα κατέχουν, ώστε να μην υπάρχουν σκιές, αμφιβολίες ή και υποψίες για την οικονομική ή άλλη δυνατότητά τους, πιθανή διαπλοκή ή και εξάρτησή τους. Τίθεται, όμως, και ένα άλλο, υπέρτερης σημασίας ζήτημα, που αφορά όλους τους πολιτικούς και ειδικά τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πόσο υγιής, ψυχικά, πνευματικά, διανοητικά και σωματικά, είναι και, άρα, πόσο είναι ικανός στην αντιμετώπιση των πραγματικά κρίσιμων προβλημάτων οικονομικής και πολιτικής επιβίωσης, που αντιμετωπίζει ο τόπος; Πόσο δυνατός είναι να αντέξει σε πιέσεις και εκβιασμούς;
Η υγεία των πολιτικών και ειδικά του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα θέμα-ταμπού, που πρώτος άγγιξε και ανέλυσε, πριν από χρόνια, ο γνωστός και καταξιωμένος ψυχίατρος, πολιτικός και συγγραφέας, Τάκης Ευδόκας. Ο δρ Ευδόκας είχε υποστηρίξει ότι πριν ένας υποψήφιος διεκδικήσει την ψήφο του λαού, οφείλει να καταθέτει λεπτομερές ιατρικό δελτίο, που να πιστοποιεί έγκυρα ότι είναι ψυχικά, διανοητικά και σωματικά ικανός να αντεπεξέλθει στο επαχθές έργο ενός Προέδρου. Ο λόρδος Ντέιβιντ Όουεν, βαθύς γνώστης της ιατρικής και της πολιτικής, στο βιβλίο του «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία» (εκδόσεις Καστανιώτη), εξετάζει τη λεπτή αλλά τεράστιας σημασίας σχέση μεταξύ πολιτικής και ασθένειας, την περίοδο 1901-2007. Ο λόρδος Όουεν επέμεινε ιδιαίτερα πως μια σωματική ή και πνευματική ασθένεια και η αντιμετώπισή της ενδέχεται να οδηγήσουν πολιτικούς σε παράλογες, απερίσκεπτες ή και επικίνδυνες αποφάσεις και ενέργειες, με ολέθριες επιπτώσεις στη λειτουργία του κράτους και στα συμφέροντα της χώρας.
«Ο συγγραφέας», σημειώνεται στο βιβλίο, «εστιάζει ιδιαίτερα σε εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς που, ενώ δεν έπασχαν από κλινικά νοσήματα, εμφάνιζαν το σύνδρομο της ύβρεως (δηλαδή μιαν αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας) καθώς και μια υπερβολική αυτοπεποίθηση και απαξίωση των αντίθετων απόψεων ή και όλων των απόψεων πλην των δικών τους». Εξάλλου, ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Κόκκινος, σε πρόλογό του στο βιβλίο «Αυτοί οι άρρωστοι που μας κυβερνούν», των Pierre Accoce, δημοσιογράφου και Pierre Rentchnick, ιατρού της Ακαδημίας Επιστημών της Ν. Υόρκης, επισημαίνει:
«Οι τύχες του κόσμου και των κρατών είναι πολλές φορές στα χέρια ανθρώπων, οι οποίοι δεν συμβουλεύονται τη λογική. Στο βιβλίο περιγράφονται οι ψυχοσωματικές ασθένειες των ηγετών του κόσμου και η επίδραση αυτών στις εξελίξεις των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τους συγγραφείς αυτούς, ο Χίτλερ έπασχε από υστερία και νόσο του Πάρκινσον, ο Μουσολίνι από νευροσύφιλη, ο Τσάμπερλαϊν από καρκίνο του εντέρου και κατάθλιψη, ο Γκαμελέν από νευροσύφιλη, ο Στάλιν από παρανοειδή προσωπικότητα, ο Τσώρτσιλ από κυκλοθυμικές διαταραχές και ο Ρούζβελτ από αρτηριοσκλήρυνση του εγκεφάλου». Επίσης στο βιβλίο του Έλληνα ψυχίατρου, δρα Κλεάνθη Γρίβα, «Η ψυχολογία των ύβρεων και των ιδιωματισμών», γίνεται αναλυτική αναφορά στον όρο «εξουσιοφρένεια, με την έννοια της ιδιότητας «ατόμων να επιθυμούν θώκους εξουσίας εις υπέρτατον βαθμόν, ούτως ώστε να είναι εις θέσιν να ανατρέψουν κάθε συνήθη ιεράρχησιν αξιών» (δηλαδή είναι ικανοί να «πατήσουν επί πτωμάτων» για την κατάληψη της εξουσίας). Η θέση Ευδόκα και η πρόταση Περδίκη είναι υπέρ ποτέ άλλοτε επίκαιρες. Οι υποψήφιοι για την προεδρία καλούνται να τοποθετηθούν. Αν τολμούν! Και αν σέβονται τους πολίτες. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου