Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Β. Σιαρλή, συμφωνούμε! Πότε θα ξεκινήσουν ποινικές έρευνες;


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει ένα επαχθές έργο: Να αναζητήσει, να διώξει και να τιμωρήσει όσους, άμεσα ή έμμεσα, ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή του τόπου. Ας μην καταφύγει στο γελοιωδέστατο, πλέον, καταφύγιο που ονομάζεται «ενότητα», επειδή στο όνομά της και στο όνομα της συναίνεσης διαπράχθηκαν εγκλήματα. Η οικονομική καταστροφή της Κύπρου συνιστά εγκληματική ενέργεια, που συνετελέσθη στα υψηλότερα πολιτειακά, πολιτικά, τραπεζικά και κομματικά επίπεδα.
Να το ξεκαθαρίσουμε: Αν δεν υπάρξει κάθαρση, διά της τιμωρίας των ενόχων, να αναμένεται λαϊκή έκρηξη, ίσως με αυτοδικίες, επειδή οι πολίτες δεν θα ανεχθούν άλλο εκείνους που θεωρούν ως ενόχους να εργάζονται, τάχα, για τη σωτηρία της οικονομίας. Γράφουμε αυτά ξανά, μετά τη συνέντευξη που ο Υπουργός Οικονομικών, Β. Σιαρλή, έδωσε την περ. Πέμπτη στον συνάδελφο του ΡΙΚ, Γιάννη Καρεκλά.

Ο υπουργός απαρίθμησε τα λάθη που διαπράχθηκαν και οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σημερινό κατάντημα. Ευθέως, ο Β. Σιαρλή επέκρινε τον πρόεδρο Χριστόφια για την απάθειά του στη σύνοδο του περσινού Οκτωβρίου, όταν αποφασίστηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Ο Πρόεδρος, χωρίς να διαβουλευθεί με κανέναν, συναίνεσε στο κούρεμα, αντί να ζητήσει εξαίρεση για τις κυπριακές τράπεζες, που λειτουργούσαν στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα:
Η Κύπρος, είπε ο υπουργός, φορτώθηκε 4,5 δισεκ. ευρώ, ποσό που πρώτος ανέφερε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, επισύροντας την οργή του ΑΚΕΛ και του Προέδρου. Τα τέσσερα λάθη που ο υπουργός απαρίθμησε είναι η επένδυση σε ελληνικά ομόλογα, οι χειρισμοί στο κούρεμά τους, η τεράστια επέκταση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και η μεταφορά της έδρας της Μαρφίν Εγνατία από την Ελλάδα στην Κύπρο, με αποτέλεσμα η Λαϊκή να βουλιάξει. Ο Β. Σιαρλή τάχθηκε υπέρ της απόδοσης ευθυνών.
Είπε, στον Γιάννη Καρεκλά: «Έχουν γίνει τεράστια λάθη στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Πρέπει να μάθουμε από αυτά τα λάθη, αλλά εκείνο που πρέπει να μάθουμε, πάνω απ’ όλα, είναι ότι θα πρέπει να γίνουν ανεξάρτητες έρευνες, και αφού γίνουν αυτές οι έρευνες, με σοβαρότητα να αναγνωρίσουμε τα λάθη, τα οποία έχουν γίνει, και αν υπάρχουν ευθύνες και θέλουμε να αποδοθούν, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα λάθη που έχουν γίνει, η τεράστια ζημιά που έχει γίνει σε αυτό τον τόπο, προέρχεται από δύο-τρεις ενέργειες. Τις ευθύνες γι΄ αυτές τις ενέργειες, είπαμε, θα γίνουν έρευνες...
Αυτό είναι το τεράστιο κόστος, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και πρέπει να σας πω ότι μέσω αυτής της διαπραγμάτευσης, που γίνεται με την Τρόικα, λαμβάνονται υπόψη και αυτές οι δυστυχείς καταστάσεις». Συμφωνούμε απόλυτα! Προσυπογράφουμε ένθερμα και υποστηρίζουμε τις θέσεις Σιαρλή. Ο Υπουργός Οικονομικών γνωρίζει κάλλιον παντός άλλου ποιοι -σε πολιτειακό, πολιτικό και τραπεζικό επίπεδο- ευθύνονται για την κατερείπωση της οικονομίας.
Είναι βολικό, ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ να υποστηρίζουν ότι ευθύνεται η παγκόσμια κρίση και ειδικά οι τράπεζες. Γι’ αυτό επιμένουμε: Πρώτη προτεραιότητα του νέου Προέδρου να είναι η αναζήτηση, απόδοση ευθυνών και η δίωξη παντός υπευθύνου, πολιτειακού, πολιτικού, τραπεζικού ή και άλλων. Η Ισλανδία, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ έδειξαν τον δρόμο. Η εισήγηση Σιαρλή είναι ορθή επειδή αυτός ο τόπος υπέστη τεράστια ζημιά και απίστευτο κόστος, που ήδη πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, η οικονομία και ο τόπος. Γι’ αυτή την πρωτοφανή τραγωδία ευθύνονται συγκεκριμένα άτομα. Πρόκειται για έγκλημα εσχάτης προδοσίας.                                                                                               ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: