Ο ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΞΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ... ΣΚΑΤΑ ΔΕΞΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Εκτύπωση Της Νάνσιας Παλάλα
| Καταπέλτης ο Μάκης Κεραυνός για την πολιτική απόφαση - Το αποτέλεσμα, είπε, ήταν να πληγούν καίρια οι κυπριακές τράπεζες και να χρειάζονται τώρα ανακεφαλαιοποίησηΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες
Καταπέλτης κατά της πολιτικής απόφασης για συμμετοχή της Κύπρου στο κούρεμα του ελληνικού χρέους χωρίς ανταλλάγματα ήταν χθες ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός.
Μιλώντας χθες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι η ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα βαραίνει αυτούς που αποφάσισαν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, μια απόφαση η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να υποστούν ζημιές της τάξης του 50% και να πληγεί κατά 30% το ΑΕΠ της χώρας μας, να προκληθεί δηλαδή οικονομική κρίση στην Κύπρο.
Ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η απόφαση αυτή, της συμμετοχής δηλαδή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, την οποία πήρε τον Οκτώβριο του 2011 ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, πρέπει να αντιμετωπισθεί με πολιτική επίσης απόφαση. Αφού υπενθύμισε τι ακριβώς έγινε, ο κ. Κεραυνός είπε ότι πρέπει να αναγνωριστεί από την ΕΕ ότι μια χώρα μέλος της έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος, είτε με απευθείας ανακεφαλαιοποίηση είτε άλλως πως για να βοηθηθεί.
Ο ίδιος, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι θα εισηγηθεί στη νέα κυβέρνηση να ενεργήσει πολιτικά για να αντιμετωπισθεί η άδικη όπως τη χαρακτήρισε απόφαση κατά της Κύπρου.
Αποκατάσταση αξιοπιστίας
Σημείωσε επίσης ότι η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ενέργειες, πράξεις και πολιτικές που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποτελεί τη βάση της οικονομίας.
«Δεν προσφέρουν τίποτα, ανέφερε, οι ισοπεδωτικοί χαρακτηρισμοί. Λάθη μπορεί να γίνονται, όμως δεν πρέπει να αποτελούν τη βάση για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αυτό που προέχει είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και να σταματήσει η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα» και συνέχισε τονίζοντας την ανάγκη για νοικοκύρεμα αλλά και για έναν τραπεζικό τομέα που θα εξυπηρετεί το μοντέλο οικονομίας της Κύπρου που εκ των πραγμάτων βασίζεται στις υπηρεσίες και στις ξένες επενδύσεις.
Κούρεμα και μέγεθος τραπεζών
Για τις συζητήσεις περί κουρέματος καταθέσεων ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι ούτε καν θα πρέπει να συζητείται ένα τέτοιο θέμα, αφού, όπως είπε, δεν θα έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα ούτε και θα αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα.
«Αντίθετα, είπε, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρη την ευρωζώνη και θα αποτελέσει κακό προηγούμενο με στοιχεία καταστροφής. Δεν εγείρεται τέτοιο θέμα και θεωρώ ότι είναι απλώς απειλές».
Σε ερώτηση για το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι τα σχόλια γι’ αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά.
«Όπως θέλουμε να γίνεται καλύτερη διασπορά του ρίσκου νομίζω ότι πρέπει να θέλουμε να γίνεται καλύτερη διασπορά των εισοδημάτων, ιδιαίτερα όταν στην τοπική οικονομία ο δανεισμός είναι 300% του ΑΕΠ. Σίγουρα χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα, όμως το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας τραπεζικός τομέας ο οποίος ποσοτικά και ποιοτικά να μπορεί να εξυπηρετήσει το μοντέλο της οικονομίας μας, που βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες».
Ο Μάκης Κεραυνός αναφέρθηκε και σε όσα λέγονται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τόνισε ότι στην Κύπρο γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι και ότι οι κυπριακές τράπεζες ήταν και είναι πάντοτε ανοικτές σε ελέγχους.
«Επομένως, σημείωσε, ο διασυρμός του ονόματος της Κύπρου με αυτόν τον αισχρό και απαράδεκτο τρόπο δεν τιμά εταίρους στην ενιαία Ευρώπη».
Τα σενάρια της Pimco
Σε σχέση με τα σενάρια που η Pimco ετοίμασε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι και ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνεται συζήτηση μόνο για το βασικό σενάριο και διαφώνησε με τα ποσά που η Pimco δίνει στο ακραίο σενάριο.
Τέλος σχολιάζοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης για σύναψη δανείου μέχρι την υπογραφή του μνημονίου, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής ανέφερε ότι όλες οι επιλογές πρέπει να συζητούνται για να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο, μιας και η παράταση της παρούσας κατάστασης μόνο προβλήματα προκαλεί στην οικονομία. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου