Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ποιαν Εθνική Φρουρά θέλουν κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία;

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/298548

| Εκτύπωση | 24/08/2010 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΠΟΙΟΙ είναι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας κατά της Κύπρου; Πρώτον, η συνεχής υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απονομιμοποίησή της, επειδή η διεθνής προσωπικότητα και αναγνώρισή της είναι πανίσχυρο ανάχωμα στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Δεύτερον, η αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης, διά των εποίκων, και η σταδιακή Αλεξανδρεττοποίησή της. Τρίτον, η σχεδιασμένη διοχέτευση λαθρομεταναστών, κυρίως μουσουλμάνων, προς τις ελεύθερες περιοχές για σταδιακή επικράτηση του μουσουλμανικού στοιχείου. Τέταρτον, ο τελικός έλεγχος της Κύπρου, διά της κατοχής του Βορρά και του συνεταιρισμού στο Νότο. Πέμπτον, η διατήρηση ισχυρών κατοχικών δυνάμεων ώστε να λειτουργούν ως απειλή νέας προέλασης, ως φόβητρο και εκβιασμός των Ελλήνων της Κύπρου. Αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα ανέλυσαν ειδικοί και στρατιωτικοί, όπως ο αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης, ακόμα και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων, Α. Αριστοτέλους.
Πώς απαντά η ελληνική πλευρά; Πρώτον, μετά την ατιμωτική μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 και την αχρήστευση του Αμυντικού Δόγματος, από την εποχή του Κληρίδη, άρχισε η υπονόμευση της Εθνικής Φρουράς. Δεύτερον, το τερατούργημα Ανάν λειτούργησε διαλυτικά στη συνοχή και στο φρόνημα μόνιμων στελεχών, κληρωτών και πολιτών. Τρίτον, τρεις κυβερνήσεις και κόμματα ενσυνείδητα αχρήστευσαν την άμυνα και ξεδόντιασαν τη Δύναμης, πρώτα με δραστική μείωση κονδυλίων και ύστερα με υποβολές ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με την Τουρκία. Τέταρτον, η θέση περί αποστρατιωτικοποίησης συγκρούεται ευθέως με την άλλη θέση περί ισχυρής Ε.Φ. όσο διαρκεί η τουρκική κατοχή. Πέμπτον, δεν είναι δυνατόν ο Αττίλας να είναι σταθερά πάνοπλος και σε επί 24ώρου βάσεως επιθετική διάταξη και η αριστερή κυβέρνηση να επιλέγει τον αφοπλισμό του τόπου. Ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ δεν πίστεψαν ποτέ σε μιαν αξιόμαχη και αξιόπιστα αποτρεπτική Ε.Φ. Πιστεύουν αφελέστατα ότι με προσωπικές… χημείες, με πολιτικές αλχημείες και γενναιόδωρες, μονομερείς παραχωρήσεις στους Τούρκους θα… εξημερώσουν το τουρκικό θηρίο.
Ας ακούσουμε τους ειδικούς. Ο αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Λόττας λέγει ότι «δεν νοείται χώρα-μέλος της ΕΕ χωρίς τις δικές της ισχυρές και αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις». Για να προσθέσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αξιωματικών, ανδρών και γυναικών της Ε.Φ., την κρίσιμη ώρα, θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους. Ο αντιστράτηγος ε.α. Φ. Κλόκκαρης, λέγει ότι μια σοβαρή παράμετρος, που επηρεάζει αρνητικά το ανισοζύγιο δυνάμεων στην Κύπρο και το αξιόμαχο της Ε.Φ., είναι η απουσία θεσμοθέτησης από την Κυπριακή Δημοκρατία Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ). Εξάλλου, επειδή η Κύπρος, κατ΄ ανεκδιήγητη πεισματική άρνηση του προέδρου Χριστόφια, δεν ανήκει στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP) και δεν συμμετέχει στην ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφάλειά της. Η τραγωδία, λοιπόν, της Κύπρου ξεκινά από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της αριστερής κυβέρνησης Χριστόφια, που θεωρεί, προφανώς, ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει ή ότι ανήκουμε στην ΕΕ.
Ξεκάθαρα πράγματα, λοιπόν: Επειδή η αριστερή κυβέρνηση Χριστόφια κατάντησε πια αναξιόπιστη και στο μέγα θέμα της άμυνας, καλούνται όλοι να τοποθετηθούν: Τι Εθνική Φρουρά θέλουν; Θέλουν να έχουμε Ε.Φ. και άμυνα; Αν συμφωνούν ότι θέλουμε και Ε.Φ. και άμυνα, τότε να το πουν ευθέως και να σταματήσουν αυτές οι τραγικές αστειότητες, να περικόπτονται μέχρι και καύσιμα ή/και κονδύλια από τη Δύναμη, για να εξοικονομήσει το κράτος κάποια λεφτά, όταν σπαταλά αβέρτα σε πολλούς άλλους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: