Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Επτασφράγιστο μυστικό

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/300657

| Εκτύπωση | 31/08/2010 | Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι η γνωμάτευσή της επί του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο», η οποία θα έπρεπε να είχε κατατεθεί χθες στην Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να κρατηθεί μακράν ακόμη και των λοιπών ευρωβουλευτών και να λάβει διαστάσεις επτασφράγιστου μυστικού. Η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για όλους και δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για θύελλες αντιδράσεων είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.
Οι αποφάσεις
Η Επιτροπή Νομικών συνεδριάζει στην προσεχή Πέμπτη. Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα για συζήτηση είναι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο. Επί τάπητος, εάν τελικά το θέμα συζητηθεί, θα βρίσκεται και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρά το αίτημα ευρωβουλευτών να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της, επί του παρόντος αυτό το οποίο λέγεται είναι ότι θα κατατεθεί και θα επιδιωχθεί όπως παραμείνει μόνο στα χέρια των μελών της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα πρέπει να εισηγηθούν προς τη Διάσκεψη των Προέδρων εάν είναι ή όχι ορθή η νομική βάση την οποία χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν, δηλαδή, είναι ορθή η χρήση του άρθρου 207, που αναφέρεται στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτα κράτη.
Εάν θεωρηθεί η νομική βάση ως λανθασμένη, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να κριθεί αναρμόδιο να επιληφθεί του θέματος, καθότι θα ισχύσει το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου 10 και η λήψη απόφασης για τον κανονισμό του «απευθείας εμπορίου» σε επίπεδο Συμβουλίου με ομοφωνία και όχι στην πρακτική της συναπόφασης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Συμβουλίου, με το Συμβούλιο να μπορεί να αποφασίζει με την ειδική πλειοψηφία των 2/3. Εάν, από την άλλη, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αρμόδιο, τότε θα καθορίσει και σε ποια Επιτροπή το θέμα θα συζητηθεί και θα τεθεί προ της Ολομέλειας σε ψηφοφορία, στη διεθνούς ή εσωτερικού εμπορίου.

Οι Πράσινοι

Πάντως, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μη συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη, στην Επιτροπή Νομικών, το θέμα του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο», λόγω απουσίας ευρωβουλευτών που έχουν στην όλη υπόθεση ρόλο-κλειδί. Από την άλλη, οι Πράσινοι, παρότι έχουν το συντονισμό της Επιτροπής Νομικών για το δεύτερο εξάμηνο, δεν ζήτησαν να διορίσουν νέο εισηγητή και μάλλον αποδέχονται όπως παραμείνει η υπόθεση στα χέρια του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Η στάση των Πρασίνων φαίνεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον κανονισμό που αφορά στο «απευθείας εμπόριο», τουλάχιστον δεν θα είναι αρνητική για την τουρκική πλευρά. Προσδοκούν ότι θα έχει θετικό χαρακτήρα.

Ισχυρό όπλο

Βεβαίως, η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική, όμως, από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοηθεί και θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς στη διαμόρφωση της τελικής επί του θέματος άποψης της Επιτροπής Νομικών και της Διάσκεψης των Προέδρων. Επί του παρόντος, πάντως, η Γραμματεία της Επιτροπής Νομικών εμφανίζεται να μην παίρνει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Η έγγραφη αρωγή που προσφέρει, επικεντρώνεται στην καταγραφή των νομικών επιχειρημάτων που περιλαμβάνονται στις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη μια και του Συμβουλίου από την άλλη, που είναι αντίθετες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: