Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Γιατί η Χ. Κλίντον να είναι βασιλικότερη του Δ. Χριστόφια;


http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/298921

| Εκτύπωση | 25/08/2010 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΣΕ ΜΗΝΥΜΑ της, που θα μεταδοθεί αύριο στο συνέδριο των αποδήμων, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ζητά από τους Χριστόφια και Έρογλου να πάρουν «σκληρές αποφάσεις», αφού προηγηθεί σκληρή δουλειά και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές. «Είναι μια εξωτερική πολιτική, η οποία μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι είναι», είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ. Πρόσθεσε πως «το μήνυμα της κ. Κλίντον μπορεί να μην είναι μήνυμα αισιόδοξο αλλά πιστεύω ότι εμείς, σε ένα τέτοιο συνέδριο, στο οποίο συζητούμε πού βρισκόμαστε και πού πάμε στους επόμενους έξι μήνες, που η κυπριακή Κυβέρνηση θα πιεστεί, είναι σημαντικό να έχουμε αυτό το μήνυμα. Δεν είναι κάτι που δεν ξέραμε, αλλά το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας να στείλει μήνυμα, αυτό είναι θετικό», συμπλήρωσε.
Ας προσεχθούν μερικά σημαντικά πράγματα. Πρώτον, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αξιοποιεί το συνέδριο των αποδήμων για να διαζωγραφίσει την πολιτική της χώρας της στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Δεύτερον, επιμένει σε σκληρή δουλειά και συμβιβασμό των δύο πλευρών. Τρίτον, θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη λήψη «σκληρών αποφάσεων», δηλ. οδυνηρών και αντιδημοφιλών. Και παλαιότερα το συνέδριο των αποδήμων αξιοποιήθηκε για μετάδοση μηνυμάτων. Σήμερα, όμως, οι συγκυρίες είναι διαφορετικές. Ας προσεχθεί τι λέγει ο Φ. Κρίστοφερ που, προφανώς, κάτι γνωρίζει περισσότερο. «Στους επόμενους έξι μήνες η κυπριακή κυβέρνηση θα πιεστεί». Κατά τον Κρίστοφερ, είναι πέρα από σίγουρο ότι η ελληνική πλευρά θα υποστεί πιέσεις. Τι είδους πιέσεις, δεν διευκρινίζεται. Όμως, ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Κυπριανού, μιλώντας προχθές στο Τρίτο του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στον κίνδυνο να επιχειρηθεί από την Τουρκία και άλλες χώρες (π.χ. τις ΗΠΑ και τη Βρετανία;) αμφισβήτηση της διαδικασίας στο Κυπριακό.
Πιθανόν, πρόσθεσε, να προτείνουν κάτι παρόμοιο με αυτό του 2004, γι’ αυτό και απαιτούνται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί για αντιμετώπιση της κατάστασης. Η κυπριακή πλευρά σε όλες τις επαφές της με αξιωματούχους του διεθνούς παράγοντα, είπε, εξηγεί ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους της διαδικασίας δυνατό να υποσκάψει και το αποτέλεσμα των συνομιλιών. «Δεν πρέπει να αλλάξουμε τη διαδικασία των συνομιλιών επειδή η Τουρκία δεν θέλει να κάνει υποχωρήσεις», παρατήρησε ο Μ. Κυπριανού. Η Χ. Κλίντον φέρεται να μην κάνει καμία αναφορά στη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου αλλ’ επιμένει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρέπει να παραμείνουν εστιασμένοι στη διάρκεια αυτών των περίπλοκων συνομιλιών. Η υπουργός των ΗΠΑ αναμένει και απαιτεί «σκληρές αποφάσεις» από τους Χριστόφια-Έρογλου. Με βάση τη λογική της κυπριοποίησης της διαδικασίας των συνομιλιών, που ο πρόεδρος Χριστόφιας υπερασπίζεται αταλάντευτα, η Κλίντον δεν είναι και δεν θέλει να είναι βασιλικότερη του Προέδρου.
Από τη στιγμή που το Κυπριακό διαγράφθηκε ως διεθνές πρόβλημα τουρκικής εισβολής, κατοχής, εποικισμού και εθνοκάθαρσης και έγινε δικοινοτική διαφορά, είναι αυτονόητο ότι η Κλίντον να απαιτεί «σκληρές αποφάσεις» από τους Χριστόφια-Έρογλου. Πώς, όμως, Χριστόφιας-Έρογλου θα καταλήξουν σε συμβιβασμό σε ζητήματα που εξαρτώνται από τη βούληση της Τουρκίας; Καμία αναφορά. Ο Πρόεδρος ήδη έκανε οδυνηρές και μονομερείς παραχωρήσεις στους Τούρκους, ακόμα και με το περιώνυμο τελευταίο πακέτο του. Οι Τούρκοι δεν ανταποκρίνονται, ίσως επειδή αναμένουν κι άλλες, πιο γενναίες υποχωρήσεις εκ μέρους του Δ. Χριστόφια. Αλλά μην ανησυχείτε: Ο Πρόεδρος, λέγει ο Κυβ. Εκπρόσωπος, εργάζεται ώστε η ε/κ πλευρά να μη βρεθεί ούτε προ διλήμματος ούτε προ αδιεξόδου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: