Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Θεια Λειτουργία στην Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα Εκτύπωση E-mail
15-08-2010 11:06:16
Γιορτάζεται σήμερα με μεγαλοπρέπεια σε όλη την Ελλάδα η Κοίμηση της Θεοτόκου που αποτελεί σημαντική θρησκευτική εορτή για τον απανταχού ελληνισμό. Σε πολλές μονές αλλά και Ι. Ναούς συρρέει πλήθος κόσμου για να συμμετάσχει στον εορτασμό της Κοίμησης της Θοεμήτορος. Τα φώτα όμως πέφτουν στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά όπου και μετά από 87 χρόνια άνοιξαν ξανά οι πύλες του για να δεχτεί του πιστούς.
Tο 1922 οι Tούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Aφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά έβαλαν φωτιά, για να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους ή για να ικανοποιήσουν το μίσος τους εναντίον των Eλλήνων. Oι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο το 1923 έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού.
Φέτος δόθηκε η άδεια από το τουρκικό κράτος για να τελεστεί Θ. Λειτουργία στην Μονή στην οποία χοροστάτησε ο οικομενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Image
Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία «Άξιος, Άξιος». Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή. Ακολούθως, ο Πατριάρχης μαζί με το μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία.
Στον αύλιο χώρο βρίσκονται περίπου 600 πιστοί. Οι άλλες χιλιάδες που έχουν έρθει στη μονή θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, έξω από το περίβολο της μονής και μετά τη Θεία Λειτουργία θα εισέλθουν κατά ομάδες στη μονή για να προσκυνήσουν.
Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ενώ του χώρου της λειτουργίας υπερίπταται ελικόπτερο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Οι πύλες της μονής άνοιξαν στις 7 το πρωί και πλήθος ορθοδόξων από την Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλα μέρη έχουν πάρει το δρόμο για το χιλιοτραγουδισμένο μοναστήρι.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13714&Itemid=83ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΚΛΒΩΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ . ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΡΟ ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: