Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Οργασμός προετοιμασιών για την κυπριακή προεδρία στην ΕΕ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, η Γραμματεία και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει κύκλο επαφών με όλα τα Υπουργεία και ανεξάρτητες Υπηρεσίες σχετικά με την επιλογή των ατόμων που θα προεδρεύσουν των 130 και πλέον Ομάδων Εργασίας του Συμβούλιου της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Τα Υπουργεία έχουν υποβάλει τα ονόματα των ατόμων τα οποία αναμένεται να προεδρεύσουν των Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου. Οι προεδρεύοντες, καθώς και άλλα άτομα τα οποία θα εμπλακούν στην όλη διαδικασία της Προεδρίας, θα παρακολουθήσουν στη συνέχεια ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης που σχεδιάζεται από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης.
Η κατάρτιση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2011, οπότε και, ανάλογα με την περίπτωση, οι προεδρεύοντες των Ομάδων Εργασίας θα πρέπει να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να αναλάβουν θέσεις στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου για να εγκλιματιστούν στις διαδικασίες και δραστηριότητες του Συμβουλίου της ΕΕ.
Οι Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ ουσιαστικά απαρτίζονται από στελέχη των εθνικών διοικήσεων και στηρίζουν την εργασία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Στο μεταξύ, στα πλαίσια της ετοιμασίας του Κοινού Προγράμματος Προτεραιοτήτων της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Μονάδα Προγράμματος και Συντονισμού Πολιτικής της Γραμματείας, με βάση τη συνεισφορά των αρμόδιων Υπουργείων και άλλων Υπηρεσιών, ολοκληρώνει αυτό το διάστημα την ετοιμασία της συνεισφοράς της Κύπρου στο Πρόγραμμα του «Τρίο Προεδρίας» (Πολωνία, Δανία, Κύπρος).
Το Κοινό 18μηνο Πρόγραμμα θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Πολωνία, την 1η Ιουλίου 2011. Τις εργασίες της Πολωνίας θα συνεχίσει η Δανία το πρώτο εξάμηνο του 2012 και η Κύπρος το δεύτερο.
Η συνεισφορά αυτή, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει πέραν των 600 φακέλων, θα υποβληθεί στη Γραμματεία του Συμβουλίου εντός Σεπτεμβρίου. Θα καλύπτει τα θέματα που απορρέουν από το προηγούμενο «Τρίο Προεδρίας» (τα λεγόμενα «κληρονομηθέντα θέματα»), καθώς και άλλα ζητήματα που αναμένεται να βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το «Τρίο Προεδρίας».
Και οι τρεις χώρες αναμένονται να έχουν υποβάλει τις συνεισφορές τους στο Κοινό Πρόγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, οπότε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ θα καταρτίσει ένα συνεκτικό προσχέδιο, το οποίο και θα διαπραγματευτεί με τα τρία κράτη μέλη, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ Ανδρέας Moλέσκης δήλωσε ότι «είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με την πρόοδο που επιτελείται στη διαμόρφωση της κυπριακής συνεισφοράς στο Κοινό Πρόγραμμα Προτεραιοτήτων του Τρίο και αναμένουμε ότι θα βρισκόμαστε μέσα στα χρονικά πλαίσια που θέσαμε».
Ταυτόχρονα με το Κοινό Πρόγραμμα, η Μονάδα Προγράμματος και Συντονισμού Πολιτικής της Γραμματείας, σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και ανεξάρτητες Υπηρεσίες, εργάζεται προς τον εντοπισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών του Προγράμματος της Κυπριακής Προεδρίας στη διάρκεια του δικού της εξαμήνου.
Επιπρόσθετα, η Γραμματεία, σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία, βρίσκεται στη διαδικασία της κατάρτισης του επίσημου Ημερολογίου Δραστηριοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας, που θα περιλαμβάνει όλες τις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα επίσημα και άτυπα Συμβούλια Υπουργών, τις συναντήσεις της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας, και τις συναντήσεις των Μόνιμων Αντιπροσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: