Εκτύπωση |http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/339443| ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ . ΑΝΟΙΞΤΕΤΟΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ? ΕΣΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ , ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΗΚΟΙ , ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙΤΕ?
| Αστήρικτες και ανεδαφικές χαρακτήρισε τις αιτιάσεις του ΔΗΣΥ για την έκδοση πορίσματος, αναφορικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία του ’74, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου Μαρίνος Σιζόπουλος.Έκπληξη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου Μαρίνος Σιζόπουλος για τις αντιδράσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού όσον αφορά στην έκδοση πορίσματος εκ μέρους της Επιτροπής για τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία του ’74.
Διαβεβαίωσε, επίσης, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Επιτροπή δεν θα προχωρήσει στην απόδοση πολιτικών ευθυνών για την κυπριακή τραγωδία, αλλά θα καταγράψει, με τη μεγαλύτερη δυνατή τεκμηρίωση, τα γεγονότα.
Όπως ανέφερε με δηλώσεις του στη «Σ» ο κ. Σιζόπουλος, θεσμικά η διαδικασία έκδοσης του πορίσματος χρονολογείται και είναι το λιγότερο αναιτιολόγητη η αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, μέλους της Επιτροπής, Γιώργου Γεωργίου, να διαχωρίσει τη θέση του, καταγγέλλοντας τις ακολουθούμενες διαδικασίες.
«Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για προφάσεις εν αμαρτίαις, αφού η Επιτροπή είχε αποφασίσει, από καιρό πριν, τη σύνταξη πορίσματος. Και με παραξενεύει που μαθαίνω ότι δημιουργείται την τελευταία στιγμή πρόβλημα», τόνισε, εξηγώντας πως η Επιτροπή είχε αποφασίσει από τον περασμένο Οκτώβριο την εντατικοποίηση των εργασιών της, προχωρώντας στην ετοιμασία προσχεδίου για το πόρισμα.
«Αποφασίσαμε, επίσης», πρόσθεσε, «ότι, από 20 έως 30 Δεκεμβρίου, θα συγκαλούσαμε έξι, συνολικά, πολύωρες συνεδρίες, στις 20, 22, 23, 27, 29 και 30 τρέχοντος, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη σύνταξη του πορίσματος».
Τόσον καιρό, γιατί δεν αντιδρούσαν;
Η Επιτροπή, διευκρίνισε περαιτέρω ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, είχε τονίσει ακόμα ότι, σε περίπτωση που το πόρισμα δεν ήταν ομόφωνο, το κάθε μέλος είχε το δικαίωμα να καταγράψει τις θέσεις και τις διαφωνίες του. «Τότε, δεν αντέδρασε κανείς», επισήμανε, εκφράζοντας απορία για τις σημερινές αντιδράσεις. «Ξαφνικά, βλέπουμε να υπάρχουν όλες αυτές οι αντιδράσεις, γεγονός που προκαλεί απορίες. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι και τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου είναι πρόεδροι κοινοβουλευτικών επιτροπών και γνωρίζουν άριστα τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν μπορώ να καταλάβω πού υπάρχει το πρόβλημα», σημείωσε.
Όσον αφορά στις αιτιάσεις για συναγωγή συμπερασμάτων και απόδοση πολιτικών ευθυνών, διά του πορίσματος, αναφορικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία του 1974, ο κ. Σιζόπουλος τις απέρριψε ως ανεδαφικές, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή δεν πρόκειται να αποδώσει πολιτικές ευθύνες, υλοποιώντας ανειλημμένη δέσμευσή της. «Εμείς δεσμευθήκαμε ότι δεν θα αποδώσουμε πολιτικές ευθύνες, αλλά θα καταγράφουμε, όσο γίνεται πιο τεκμηριωμένα, τα γεγονότα. Σ’ αυτή την καταγραφή θα υπάρχει πάντα το στοιχείο της τεκμηρίωσης, το οποίο, ασφαλώς, ενδέχεται να διαψεύδει προϊδεάσεις ή παγιωμένες αντιλήψεις για την ιστορία και την εξέλιξη των γεγονότων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μην καταγραφεί ότι, αμέσως μετά το πραξικόπημα, ανέλαβε την εξουσία ο Νίκος Σαμψών ή να μην καταγραφούν τα γεγονότα που αφορούν στο ρόλο του ΓΕΕΦ κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής».
Μας δεσμεύει ό,τι προηγήθηκε
Ως αστήριχτη χαρακτήρισε, επίσης, και την προβαλλόμενη ένσταση ότι η σύνταξη πορίσματος δεν περιλαμβάνεται στους όρους εντολής της Επιτροπής, καθώς, όπως εξήγησε, «υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα της Ολομέλειας της Βουλής από το 1989 για την έκδοση πορίσματος».
Και πρέπει να υπογραμμιστεί, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, «ότι μας δεσμεύει οτιδήποτε προηγήθηκε, καθώς και η σωρευμένη εργασία των προηγούμενων επιτροπών».
Αβάσιμη χαρακτήρισε επιπρόσθετα και την αιτίαση ότι η έκδοση πορίσματος θα στερείται εγκυρότητας, λόγω της μη συμπερίληψης στην έρευνα των εγγράφων και των στοιχείων της ελληνικής Βουλής. Όπως επισήμανε, «οι ευθύνες δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Υπάρχουν στοιχεία και εδώ, όπως υπάρχουν και στην Ελλάδα. Ήταν δεδομένο, άλλωστε, εξαρχής, ότι η Ελλάδα, για δικούς της λόγους, δεν θα μας παρέσχε στοιχεία. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί έρευνα, με βάση τα στοιχεία του ‘κυπριακού φακέλου’ της εθνικής τραγωδίας», τόνισε.
Υποδειγματική η λειτουργία της Επιτροπής
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ακόμα ότι ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε τη διαφάνεια και τη σοβαρότητα της Επιτροπής, «η λειτουργία της οποίας ήταν υποδειγματική, σε όλα τα επίπεδα».
Σημείωσε, εξάλλου, ότι όλες οι συνεδρίες είναι μαγνητοφωνημένες, και μπορεί, οιοσδήποτε θέλει, να τις ακούσει, κρίνοντας την επιτροπή για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τους όρους εντολής και διεξήγαγε το έργο της.
Όσον αφορά στα όσα αναφέρθηκαν για το γεγονός ότι το προσχέδιο του πορίσματος ετοιμάστηκε από τον ίδιο, παρατήρησε ότι, όπως γίνεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, κάποιο από τα μέλη της Επιτροπής έπρεπε να αναλάβει αυτή την ευθύνη και, στην προκειμένη, έτυχε να είναι ο Πρόεδρος.
Πάντως, το όλο θέμα θα έχει συνέχεια, καθώς, την ερχόμενη Δευτέρα, οι κ. Χρίστος Πουργουρίδης και Γεώργιος Γεωργίου θα εξηγήσουν τη θέση και τις διαφωνίες του ΔΗΣΥ σε διάσκεψη Τύπου.
Να υπομνηστεί, επίσης, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έως χθες, ο κ. Γεωργίου, παρά την εκφρασθείσα διαφωνία του όσον αφορά στις διαδικασίες έκδοσης πορίσματος, δεν είχε υποβάλει τυπικά την παραίτησή του από την Επιτροπή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου