Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ζητούν ποινικοποίηση της άρνησης των εγκλημάτων του κομμουνισμού


E-mail Εκτύπωση PDF
558a0c2d3dΈξι πρώην κράτη του Ανατολικού Μπλοκ κατέθεσαν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντικείμενο την ποινικοποίηση της αρνήσεως, της απενοχοποιήσεως και της υποβαθμίσεως των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων.
Σε ένα κείμενο που απευθυνόταν στην Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, κ. Βιβιάνε Ρέντινγκ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, όπως και της Τσεχικής Δημοκρατίας, ζητούν να ισχύσει η ισότιμη αντιμετώπιση για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε, σύμφωνα με το αίτημα των υπουργών, να ισχύει για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων του κομμουνισμού, ό,τι ισχύει και για αυτά του εθνικοσοσιαλισμού, η άρνηση και δικαιολόγηση των οποίων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνιστά ποινικό αδίκημα. Ζητάται λοιπόν από την ΕΕ να συμβάλει στην αποτροπή της ισχυροποιήσεως των ολοκληρωτικών ιδεολογιών.
Στάλιν και Χίτλερ είναι το ίδιο
Την ώρα που επίγνωση των ωμοτήτων των Εθνικοσοσιαλιστών αποτελεί κοινωνικό αγαθό, στην Δυτική Ευρώπη τα δεινά όσων έζησαν υπό κομμουνιστική κατοχή αντιμετωπίζονται συχνά με περιφρόνηση, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ανωτέρω κρατών.
Στην κριτική, ότι τα εθνικοσοσιαλιστικά εγκλήματα δεν μπορούν λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν να συγκριθούν με οποιοδήποτε άλλο έγκλημα, ο υπουργός εξωτερικών της Τσεχίας, Καρλ Σβάρτσενμπεργκ απαντά, ότι ο Στάλιν υπήρξε εξίσου ένας κατά συρροή δολοφόνος. «Για να λέμε την αλήθεια, ο Στάλιν ήταν αν μη τι άλλο σε θέση να σκοτώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους», είπε ο Σβάρτσενμπεργκ στο πρακτορείο ειδήσεων CTK την περασμένη Τετάρτη.
Ένας εκπρόσωπος τύπου της Επιτρόπου Ρέντινγκ ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες την παραλαβή του κειμένου. Η Κομισιόν θα επεξεργαστεί τα προτεινόμενα της επιστολής μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: