http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/338059
Εκτύπωση | 21/12/2010 | Της Μικαέλλας Λοίζου
| Έντονη είναι η δυσαρέσκεια για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ στην Τουρκία. Κυβέρνηση και κόμματα τονίζουν ότι δεν είναι από τη δουλειά τους, ενώ με αυστηρή γλώσσα απάντησαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.«Πληρωμένη» απάντηση από Ισραηλινούς αξιωματούχους έλαβαν οι Τούρκοι, για τα καμώματά τους σε σχέση με τη συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου - Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Γιγκάλ Παλμόρ, δήλωσε χθες ότι «η συμφωνία αυτή αποτελεί διμερή υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα». «Ενημερώσαμε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια», πρόσθεσε. Άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος, όμως, που δεν κατονομάστηκε, ήταν ακόμα πιο σαφής στις δηλώσεις του: «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό, καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου», είπε.
Την Πέμπτη, ένα εικοσιτετράωρο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε καλέσει τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα, Γκάμπι Λεβί, για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την πρόθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ. Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», ωστόσο, είχε προηγηθεί ενημέρωση του Τούρκου επιτετραμμένου στο Ισραήλ, στον οποίο είχε ειπωθεί ότι το διπλωματικό βήμα εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών της χώρας για ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας.
Ό,τι θέλουμε κάνουμε
Τα ζητήματα που εμπίπτουν στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες οποιουδήποτε άλλου κράτους, τόνισε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχεί η Κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις των Τούρκων προς το Ισραήλ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εργάστηκε μεθοδικά και συγκεκριμένα για το θέμα της ΑΟΖ και με τους ίδιους χαμηλούς τόνους θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει.
«Γι' αυτά τα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ αλλά και γενικότερα με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση εργάζεται με έναν τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, του κράτους μας, και ταυτόχρονα με μεθοδευμένο και στοχευμένο τρόπο να μπορούμε να συνάπτουμε εκείνες τις συμφωνίες που να ενισχύουν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά θα μας δίνεται και η δυνατότητα πολύ συγκεκριμένα να αξιοποιούμε το όποιο όφελος προέρχεται από την άσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Κυβέρνηση χαιρετίζει την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ αναφορικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας για το θέμα αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό είναι κατανοητό», σημειώνοντας πως «είναι θέση κάθε κυρίαρχου κράτους». «Οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών είναι θέμα των δύο χωρών. Είναι απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήλθε σε συμφωνία με το κράτος του Ισραήλ», κατέληξε.
Διεθνής πειρατής
Σχολιάζοντας τη στάση της κατοχικής χώρας, σε σχέση με τη συμφωνία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ένας διεθνής πειρατής, να θεωρεί ότι οι διεθνείς συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο είναι γι' αυτήν ψιλά γράμματα». Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να αναμένουν ότι θα δώσουμε τη συγκατάθεσή μας να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια, ενόσω συνεχίζουν να αμφισβητούν τα δικαιώματά μας να ερευνήσουμε για υδρογονάνθρακες εντός της αιγιαλίτιδος ζώνης και της ΑΟΖ.
Ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει με σαφήνεια να στείλει το μήνυμα, μέσω του ΟΗΕ και της ΕΕ, ότι οι απειλές αυτές δεν πρόκειται να περάσουν». Ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου συνομολογήθηκε η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, οφείλει να δώσει απάντηση, εξήγησε, καλώντας, παράλληλα, και την Ε.Ε. να πάρει θέση.
Εύσημα απέδωσε ο ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση
Ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, συνεχάρη όσους αθόρυβα και συστηματικά εργάστηκαν για να καρποφορήσει. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η συμφωνία αυτή αποτελεί πράξη ενάσκησης κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς απορρίπτονται ως αστήρικτοι και απαράδεκτοι οι προβαλλόμενοι από την Τουρκία ισχυρισμοί και αιτιάσεις».
Ο κ. Μητσόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολυσήμαντη» γιατί, πέραν της οριοθέτησης της ΑΟΖ, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ αλλά και για την αναβάθμιση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ε.Ε. «Η σχέση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο γιατί αναδεικνύει το γεφυρωτικό ρόλο που η πατρίδα μας μπορεί να διαδραματίσει μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, αλλά κυρίως γιατί η σχέση αυτή μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών μόνιμης ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.
«Γίνεται ακόμη σαφές ότι υπό το φως του πρόσφατου εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, η σαφής οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατοχύρωση ζωτικών εθνικών και οικονομικών συμφερόντων της πατρίδας μας και έρχεται να προστεθεί σε ανάλογης σημασίας συμφωνίες οριοθέτησης, που έχουν ήδη υπογραφεί με την Αίγυπτο και το Λίβανο», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου