Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Οι μη έχοντες πληρώνουν τους μισθούς των δημ. υπαλλήλων

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/336181

| Εκτύπωση | 15/12/2010 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες παρακολουθούμε ένα πρωτοφανές όσο και κωμικό «σιασιάρισμα» εκ μέρους της κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Ολοφύρονται ότι πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε μέτρα για τη διάσωση της οικονομίας. Διαφορετικά, λένε, θα τα πάρουν άλλοι - δηλ. η ΕΕ - και θα μας τα επιβάλουν. Αλλ’ αυτά τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν από δύο τουλάχιστον χρόνια! Όχι τώρα, λίγα 24ωρα πριν από τη συζήτηση των προϋπολογισμών και λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του χρόνου. Η κυβέρνηση αναλώθηκε σε ανεξήγητο ροκάνισμα του χρόνου. Προφανώς για να πει όσα λέγει σήμερα: «Φταίει η ευλογημένη η Ευρώπη» και κανοναρχούν τα συγκυβερνώντα κόμματα. Πρόκειται περί πρωτοφανούς υποκρισίας και περιπαιξίματος του λαού και εμπαιγμού της νοημοσύνης των πολιτών. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ο ανεκδιήγητος πια ερασιτεχνισμός τους. Ο Υπουργός Οικονομικών όφειλε να διαβουλευθεί, αν μη τι άλλο, με τους εταίρους της κυβέρνησης. Το ΔΗΚΟ ισχυρίστηκε κατ’ επανάληψη ότι βρισκόταν στο σκοτάδι. Σήμερα κατηγορεί ότι τα εξαγγελθέντα είναι μέτρα του ΑΚΕΛ.
Ο Χαρ. Σταυράκης όφειλε να διαβουλευθεί με την ΠΑΣΥΔΥ πριν από πολλούς μήνες για το μέγα ζήτημα του κρατικού μισθολογίου. Δεν το έπραξε. Ούτε και όταν εξήγγελλε τα γνωστά ημίμετρα για την οικονομία. Με αποτέλεσμα η ΠΑΣΥΔΥ να εξαγριωθεί και όταν έτριξε τα δόντια της για απεργία, κυβέρνηση και συγκυβερνώντα κόμματα έβαλαν την ουρά υπό τα σκέλη. Από την άλλη, προκαλείται να απαντήσει, όπως και τα κόμματα: Γιατί πρέπει να δοθούν 115 εκ. ευρώ σε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους το 2011; Το επιχείρημα είναι ότι αποτελούν προϊόν συμφωνιών. Ναι, αλλά, κυβέρνηση, κόμματα και ΠΑΣΥΔΥ φαίνονται να λησμονούν τρεις… ασήμαντες λεπτομέρειες: Πρώτον, ο τόπος διέρχεται δεινή οικονομική κρίση.
Δεύτερον, οι μόνοι που πληρώνουν τις επιπτώσεις της, είναι οι μισθοσυντήρητοι, οι πολύτεκνοι, οι συνταξιούχοι, οι οικογενειάρχες και, προπάντων, οι 25.000 και πλέον άνεργοι. Τρίτον, τι είδους «δίκαιος» επιμερισμός είναι αυτός, όταν οι μη έχοντες καλούνται ξανά να πληρώσουν τους μισθούς των ήδη πολλά εχόντων και μη επηρεασθέντων;
Τι είδους «δίκαιη κοινωνία» είναι αυτή, όταν η Βουλή επιβάλλει στους ασθενέστερους των πολιτών να εισφέρουν ξανά για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων; Δεν το λέμε εμείς, το είπε χθες το πρωί, από το Τρίτο του ΡΙΚ, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Με ωμή ειλικρίνεια, ο Ν. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι η Βουλή θα εγκρίνει έναν προϋπολογισμό, που κατέθεσε ο Χαρ. Σταυράκης, για να πάρουν χρήματα από τους μη έχοντες - μισθοσυντήρητοι, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι, άνεργοι - για να συμπληρωθούν τα 115 εκ. που απαιτούνται για τις αυξήσεις - ναι, τις αυξήσεις! - που θα πάρουν το 2011 οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι πρωτοφανές, όπως ήδη το επισήμανε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας: Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου δίνονται αυξήσεις, μεσούσης σοβαρής και επικίνδυνης κρίσης!
Γιατί; Για τρεις λόγους, κατά την άποψή μας: Πρώτον, εξαιτίας του απίστευτου, πια, ερασιτεχνισμού και της παραλυσίας της κυβέρνησης. Δεύτερον, εξαιτίας του φόβου κυβέρνησης και κομμάτων ενώπιον του υπερκράτους της ΠΑΣΥΔΥ. Τρίτον, πάμε σε εκλογές και κανείς δεν τολμά να αναμετρηθεί με την ΠΑΣΥΔΥ. Και ο τόπος; Η οικονομία; Η γάγγραινα του κρατικού μισθολογίου; Το δημόσιο χρέος; Το δημοσιονομικό έλλειμμα; Αυτά θυσιάζονται στις κάλπες, στις προσωπικές ατζέντες για να ξορκιστεί ο τρόμος του πολιτικού και κομματικού κόστους. Και χαρά η ΠΑΣΥΔΥ, ενώπιον αυτών των έμφοβων και τρεμαλέων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: