Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ διαπληκτίζονται αντί να κτίσουν κοινό μέτωπο;

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/337287

| Εκτύπωση | 18/12/2010 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΓΙΑΤΙ το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ τις τελευταίες ημέρες διαπληκτίζονται; Λογικά, δεν θα έπρεπε να συγκρούονται αλλ’ αντίθετα να οικοδομούν γέφυρες συνεννόησης με την προοπτική πιθανής συνένωσης του λεγόμενου κεντρώου χώρου. Ενώπιον ενός αδίστακτου και επελαύνοντος παντού, αλαζονικού και υπερφίαλου, ΑΚΕΛ και ενός ΔΗΣΥ, που μόλις τώρα αφυπνίζεται, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έχουν όλους τους λόγους να ανασυνταχθούν και να ξαναδούν, μετά τις εκλογές, την πιθανότητα συνένωσης του κεντρώου χώρου. Για τους εξής λόγους: Πρώτον, επειδή το ΑΚΕΛ δεν σταμάτησε την επιχείρηση λεηλασίας τους. Δεύτερον, διότι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης, του προέδρου Χριστόφια και η συμπεριφορά του ΑΚΕΛ υποβάλλουν την ανάδειξη ενός άλλου πόλου, κεντρώας φοράς που, ενδεχομένως, θα συγκέντρωνε και άτομα από τον ΑΚΕΛικό χώρο. Τρίτον, τότε ναι, ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρυθμιστικό και καθοριστικό ρόλο στο δίπολο ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, του οποίου στόχος είναι η αφαίμαξη των μικρών και η καθιέρωση του πολιτικού και κομματικού διπολισμού. Και, τέταρτον, να ανακόψουν την ΑΚΕΛική λαίλαπα.
Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν πρόκειται να συμβεί αφού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ντύθηκαν τα κομματικά φαιοπράσινα και εκστρατεύουν κατ’ αλλήλων, προς άφατον αγαλλίαση του καιροφυλακτούντος ΑΚΕΛ. Ξανατίθεται το ερώτημα: Γιατί ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ανέσυραν μαχαίρας και αλληλοκατηγορούνται με τόση βιαιότητα; Η ΕΔΕΚ, που πρώτη άρχισε ήδη την προεκλογική εκστρατεία της, έχει ενθαρρυνθεί από τελευταίες δημοσκοπήσεις, που καταδεικνύουν άνοδο των ποσοστών της. Επιδιώκει, συνεπώς, να επενδύσει και σε αυτό, προσκαλώντας τους «οργισμένους» πολίτες να πυκνώσουν τις τάξεις της. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι πολίτες από τον όμορο χώρο του ΔΗΚΟ αλλά και από άλλες δυνάμεις, ακόμα και από το ΑΚΕΛ. Η ΕΔΕΚ επενδύει, επίσης, στην αξιοπρεπή αποχώρησή της από τη συγκυβέρνηση και στη σταθερή αντιπολιτευτική τακτική της, που εστιάζεται πρώτιστα στο Κυπριακό, όπως και στην οικονομία.
Ο κομματικός και πολιτικός λόγος της είναι καθαρός, μεστός και κατανοητός από τους πολίτες, που αναζητούν διεξόδους.
Αντίθετα, το ΔΗΚΟ μετεωρίζεται μεταξύ της βολικής παραμονής σε μια συγκυβέρνηση, με την οποία διαφωνεί σε όλα, και της αξιοπρεπούς εξόδου, που δεν αποτολμά. Κατ’ επανάληψη, ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Κοιν. Εκπρόσωπός του και άλλοι αξιωματούχοι του κόμματος χλεύασαν, γελοιοποίησαν και ρεζίλεψαν το ΔΗΚΟ. Κι όμως, μερίδα της ηγεσίας του επιμένει να υποστηρίζει ότι… ψιλοβρέχει επειδή, λένε, παραμένουν για να… εμβολιάσουν τις θέσεις Χριστόφια-ΑΚΕΛ, να παλέψουν για το… καλύτερο και να αποτρέψουν τα χειρότερα. Το ΔΗΚΟ τίποτε απολύτως δεν πέτυχε σε αυτήν την απέλπιδα προσπάθειά του, επειδή Χριστόφιας και ΑΚΕΛ το θέλουν, πρώτα για να το εξευτελίζουν, αγνοώντας το τελείως, και, δεύτερον, για να το χρησιμοποιούν ως ανάχωμα στον ΔΗΣΥ και ως άλλοθι στους ολέθριους χειρισμούς τους. Πόσες φορές το ΑΚΕΛ χαιρεκάκισε ότι και το ΔΗΚΟ συμφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου…
Από σήμερα μέχρι και το Μάιο, το μέγα διακύβευμα όλων είναι η δεξαμενή των ψήφων και η αλίευσή τους. Αυτή, όμως, απαιτεί αξιοπιστία, σοβαρότητα, συνέπεια σε αρχές και ξεκάθαρες θέσεις, πειστικότητα και επιχειρήματα, προπάντων σεβασμό στη νοημοσύνη των πολιτών, που παρακολουθούν και κρίνουν αυστηρά πολιτική και συμπεριφορές κομμάτων και πολιτικών. Η όψιμη κομματική και πολιτική ρητορεία δεν μπορεί να επικαλύψει εξευτελισμούς, προσωπικές ατζέντες και βολέματα. Και οι ανένδοτες στάσεις δεν μπορούν να συγκαλύψουν ευκαιριακές συναλλαγές για τον λουφέ της εξουσίας, όταν επιβάλλεται εύτολμη και αξιοπρεπής έξοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: