Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ο Στιβ, ο Μπιλ, ο Ν. Κατσουρίδης και το αμερικανικό όνειρο

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/338375

| Εκτύπωση | 22/12/2010 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της οικονομίας της αγοράς δεν μπορεί να γίνεται με ιδεολογικά και κυρίως αριστερά κριτήρια. Πρέπει να γίνεται με οικονομικά. Βεβαίως, η οικονομία με την πολιτική και αντίστροφα διασυνδέονται στενότατα. Ευτυχείς και προοδεύουσες οι χώρες, που με ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους στηρίζουν την οικονομία και την ανάπτυξη. Την περ. Πέμπτη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο αν. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, έφερε ως παραδείγματα τους ιδρυτές της Apple και της Microsoft, Steve Jobs και Bill Gates, οι οποίοι δεν τέλειωσαν καν το Πανεπιστήμιο.
Όμως κυνήγησαν το όνειρό τους, αναδείχθηκαν πρωτοπόροι και, φυσικά, έγιναν πολυδισεκατομμυριούχοι. Ο Αβ. Νεοφύτου ήθελε να υποβάλει έντονα το καθήκον της πολιτείας να ενδιαφερθεί για τα όνειρα χιλιάδων νέων Ελλήνων Κυπρίων που, με λαμπρές σπουδές, δεν αξιοποιούνται από την πατρίδα τους αλλά διαπρέπουν, αναγνωρίζονται και τιμώνται στην αλλοδαπή.
Στη συνέχεια ανήλθε στο βήμα ο Κοιν. Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ν. Κατσουρίδης. Με επικριτικό και επιθετικό ύφος απέρριψε ασυζητητί την ιδέα Νεοφύτου και τα περί αμερικανικού ονείρου. Εμείς, είπε, γνωρίζουμε τι είναι αυτό το αμερικάνικο όνειρο. Εξαιτίας του οι Αμερικάνοι απομυζούν οικονομικά τους λαούς, τους εκμεταλλεύονται, έκαναν πραξικοπήματα, πολέμους, όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η Κύπρος, είπε, υπέφερε και αυτή από το αμερικάνικο όνειρο. Ο Κοιν. Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ έκρινε με καθαρά ιδεολογικά και αριστερά κριτήρια τον αμερικάνικο καπιταλισμό και τις εκτυλίξεις του. Δεν είναι του παρόντος μια τέτοια προσέγγιση σε αυτό το τεράστιο ζήτημα, που συνεχίζει να απασχολεί φιλοσόφους, διανοητές, ακαδημαϊκούς, μελετητές σε όλο τον κόσμο. Με αφορμή τις επισημάνσεις Νεοφύτου και τις τοποθετήσεις Κατσουρίδη θέλουμε να αγγίξουμε μιαν άλλη, κρίσιμης σημασίας, πτυχή της οικονομίας, που έχει πολιτικές διαστάσεις. Αναφερόμαστε στη σύζευξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομείς σε ευθεία και στενή συνάρτηση προς τον ακαδημαϊκό-πανεπιστημιακό.
Γιατί οι ΗΠΑ προόδευσαν και αναπτύχθηκαν και έφτασαν να είναι η οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη; Εκτός πολλών άλλων παραγόντων και παραμέτρων, η πρόοδός τους και η εντυπωσιακή εκτίναξή τους προς τα εμπρός οφείλεται ακριβώς στη διασύνδεση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, σε πλήρη συνάρτηση προς τα Πανεπιστήμια και τα Κέντρα και Ινστιτούτα Ερευνών και Τεχνολογίας. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Ένας διπλωμάτης που μπορεί να υπηρέτησε υπό διάφορους Προέδρους μεταπηδά σε κάποιο στάδιο στον ιδιωτικό τομέα, ασκεί ακαδημαϊκή και συγγραφική καριέρα και επιστρέφει ξανά πίσω στη διπλωματία, πράγμα σύνηθες στις ΗΠΑ. Οι ανακαλύψεις Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους σκοπούς. Δηλαδή, αν αίφνης ένα Ερευνητικό Κέντρο προβεί σε μιαν ανακάλυψη, που ενισχύει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ, στοιχεία ή και άλλα παρεπόμενα διοχετεύονται προς αξιοποίηση και στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομείς.
Μπορεί να υποστηρίζεται και ο Ν. Κατσουρίδης ορθά να ξιφουλκεί κατά του «επάρατου καπιταλισμού» και να απορρίπτει την εκμετάλλευση του ανθρώπου. Είδαμε, όμως, και τα χάλια της κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας, που εφαρμόστηκε στις χώρες του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. Γιατί κατέρρευσε η πρώην ΕΣΣΔ; Για λόγους, κυρίως, οικονομικούς! Το σοβιετικό μοντέλο οικονομίας δεν μπόρεσε να αντέξει τον ανταγωνισμό της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Αυτό είναι ένα μέγα δίδαγμα, που οι αριστεροί διανοούμενοι δεν θέλουν να κατανοήσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: