Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Ψηλαφούμε την τουρκοποίηση

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/337705

| Εκτύπωση | 20/12/2010 | Του Άδωνη Παλληκαρίδη

Επικίνδυνη κατολίσθηση βλέπει στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Η εθνική κατηφόρα, δήλωσε, πρέπει να σταματήσει και ο λαός να αντιδράσει, γιατί αρχίσαμε να ψηλαφούμε την τουρκοποίηση του νησιού. Η Τουρκία, είπε, προσπαθεί να επιβάλει με αδιαλλαξία τα αποτελέσματα που δημιούργησε η παράνομη εισβολή και κατοχή μέρους της πατρίδας μας.
Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η Εκκλησία διατηρεί τις θέσεις της εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτό ίσχυε και επί των ημερών του προκατόχου του. Έχουμε χρέος, εξήγησε, για τη συνέχεια του Ελληνισμού στη γη των προγόνων μας και η Εκκλησία θα κάνει πάντα το χρέος της προειδοποιώντας το λαό για επικίνδυνους χειρισμούς και κατολισθήσεις.
Νωρίτερα μιλώντας στο μνημόσυνο του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, ο μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος εξέφρασε για μια ακόμη φορά την έντονη διαφωνία του ιδίου προσωπικά και της Εκκλησίας για την προτεινόμενη λύση ομοσπονδίας. Όπως είπε η λύση αυτή είναι άδικη, μη λειτουργική, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα οδηγήσει σε νέες οδύνες.
Ο μητροπολίτης Κυρηνείας είπε ότι η Τουρκία απεργάζεται την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου και έχει στρατηγικούς στόχους που στρέφονται μόνιμα σε βάρος της χώρας μας. Οι προτάσεις της πλευράς μας, είπε, είναι απαράδεκτες και βοηθούν στην επιτυχία των τουρκικών στόχων. Ο μητροπολίτης Κυρηνείας κατηγόρησε τη Βρετανία ότι στηρίζει τις τουρκικές θέσεις και μηχανορραφεί υπέρ των Τούρκων. Είπε ακόμη ότι υπάρχει πλαίσιο ενότητας του λαού που είναι η καθαρή διεκδίκηση του δικαίου της Κύπρου με τη στήριξη νέων ισχυρών συμμαχιών, με προσήλωση στις αρχές του δικαίου και με αξιοποίηση του ρόλου της χώρας μας στην Ε.Ε.
Προειδοποίηση Ομήρου
Εξάλλου τον κίνδυνο επαναφοράς σχεδίου λύσης στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν επισήμανε χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας στο ίδιο μνημόσυνο που έγινε στο Στατό.
Το μνημόσυνο οργάνωσε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Στατού-Αγίου Φωτίου.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου προειδοποίησε ότι η σημειώθηκε επικίνδυνη εκτροπή στο Κυπριακό και κάλεσε το λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, συστράτευση και κινητοποίηση για την ανακοπή της επικίνδυνης πορείας.
Όπως είπε, «η σημερινή κρίσιμη εθνική και πολιτική συγκυρία απαιτεί εμμονή σε στόχους και αρχές και διεκδικητική πολιτική». Προσθέτοντας ότι «η τιμή στον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο όπως και στον προκάτοχό του Εθνάρχη Μακάριο δεν μπορεί να εξαντλείται σε ομιλίες, επιμνημόσυνες δεήσεις και λόγους, αλλά έχουμε υποχρέωση να σηκώνουμε με σεβασμό την Κιβωτό με τις εντολές τους».
Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα ότι «τριάντα έξι και πλέον χρόνια από την εθνική τραγωδία του 1974 το καθήκον μας είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση, κινητοποίηση σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού για τη διασφάλιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού μας. Τριάντα έξι και πλέον χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας και δυόμισι σχεδόν χρόνια από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, το Κυπριακό βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε δεινή θέση», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, και ανέφερε ότι «οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα και αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται ως ουδέτερος τρίτος, ως 'αθώα περιστερά' και ως δήθεν επειγόμενη για λύση».
Τα ξένα μαγειρεία
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση της Γενεύης μαγειρεύεται από τους γνωστούς κύκλους σε ξένα μαγειρεία σχέδιο λύσης που παραβλάπτει τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού. Ο βουλευτής των Οικολόγων κάλεσε το λαό σε εγρήγορση για να μπορεί να αντιδράσει σώζοντας την πατρίδα και την αξιοπρέπειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: