Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ιδού, Πρόεδρε, τι σας λένε οι ωραίοι Έλληνες της Κύπρου

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/340343

| Εκτύπωση | 29/12/2010 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας ακολουθεί μιαν αδιέξοδη πρακτική: Ασκεί πολιτική με εκβιαστικά και εκφοβιστικά διλήμματα. Επισείει συνεχώς δύο μπαμπούλες. Πρώτον, τη διχοτόμηση, που θα επέλθει, ισχυρίζεται, αν δεν δεχθούμε τη διζωνική ομοσπονδία. Δεύτερον, το φασισμό, εθνικισμό, σοβινισμό. Εχθρός του δεν φαίνεται να είναι η Τουρκία αλλ’ όσοι διαφωνούν μαζί του, τον κρίνουν και τον επικρίνουν και, δημοκρατικώ δικαιώματι, απορρίπτουν λύση διζωνικής ομοσπονδίας. Μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΦΕΝ, ο Πρόεδρος επέσεισε ξανά τους πιο πάνω μπαμπούλες και ειρωνεύτηκε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Προκάλεσε: «Αυτοί που δεν θέλουν την ομοσπονδία να σηκωθούν ως ωραίοι Έλληνες και να το πουν: ‘’Δεν θέλουμε την ομοσπονδία’’». Για να αφήσει να νοηθεί ότι αν δεν δεχθούμε τη διζωνική, «θα κερδίσουμε τη διχοτόμηση, θα χάσουμε τη μισή μας πατρίδα». Είναι πρωτοφανές! Ο Δ. Χριστόφιας εκφοβίζει απροκάλυπτα τους Έλληνες να αποδεχθούν μια λύση που δεν θέλουν.
Πού ζει; Πριν από λίγες ημέρες, δημοσκόπηση που έγινε και στις δύο κοινότητες, καταδεικνύει το χάσμα για την επιδιωκόμενη λύση. Οι Έλληνες επιθυμούν ενιαίο κράτος και οι Τούρκοι δύο κράτη. Και φυσικά, με τελείως διαφορετικό φακό βλέπουν τη διζωνική. Κατανοούμε τη δυσχερή θέση, στην οποία βρίσκεται ο Δ. Χριστόφιας. Εκείνος επέλεξε τον Γολγοθά του, καθ’ ομολογίαν προς τη σεβαστή μητέρα του επειδή, είπε, όραμά του είναι να λύσει το Κυπριακό. Γιατί, λοιπόν, δεν το λύει; Γιατί δεν καταλήγει σε συμφωνία με τους Τούρκους; Για έναν σημαντικό λόγο, εκτός πολλών άλλων, που δεν θέλει να κατανοήσει: Η Τουρκία ήθελε διχοτόμηση, το 1956 και επέκεινα. Μετά την τουρκική εισβολή, αξιώνει συνέχιση της κατοχής του βορείου τμήματος και, διά της υπογραφής μας, έλεγχο των ελεύθερων περιοχών. Ο μπαμπούλας της διχοτόμησης, που ο Πρόεδρος επισείει, είναι ένα φόβητρο για αφελείς.
Αντί, συνεπώς, να καταφεύγει σε εκφοβισμούς, ο Δ. Χριστόφιας ας εξηγήσει στους ωραίους Έλληνες πώς θα κάμψει, επιτέλους, την τουρκική αδιαλλαξία, αφού κόμπασε ότι ήξερε τον τρόπο. Οι ωραίοι Έλληνες της Κύπρου -δηλ. η πλειοψηφία- του λένε με αμάχητη αξιοπρέπεια: Δεν θέλουν λύση που θα βιάζει και θα παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Δεν δέχονται εκπτώσεις και περιορισμούς. Απορρίπτουν τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις του στους Τούρκους. Δεν θέλουν Αττίλες και εποίκους. Απορρίπτουν τουρκικές εγγυήσεις. Αρνούνται ο τόπος τους να μετατραπεί σε αγγλοτουρκικό προτεκτοράτο και σε μεταναστευτικό Ελντοράντο. Δεν θέλουν εκ περιτροπής προεδρία, επειδή πιστεύουν στη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας και οι Έλληνες είμαστε η πλειοψηφία, με σεβασμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Απαιτούν μια λύση -ο Πρόεδρος ας την ονομάσει όπως θέλει- που θα λειτουργήσει και θα διασφαλίσει την επιβίωσή τους σε τούτα τα χώματα. Αυτά υποσχέθηκε ο Δ. Χριστόφιας.
Οι Έλληνες της Κύπρου, παλαιόθεν και από το 2004, είναι Ευρωπαίοι. Απαιτούν, λοιπόν, να τους συμπεριφέρονται ως Ευρωπαίους, να απολαμβάνουν των ίδιων αξιών και δικαιωμάτων όπως οι εταίροι τους. Δεν δέχονται να στρώνεται κόκκινο χαλί στην κατοχική Τουρκία. Απαιτούν να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή δυναμική μας και να αποκτήσουμε κι άλλες φιλίες και συμμαχίες, αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τον Τούρκο και να απελευθερώσουμε τον τόπο μας. Οι ωραίοι Έλληνες αξιώνουν ελευθερία, αξιοπρέπεια, σεβασμό της εθνικής καταγωγής και της θρησκείας τους, σεβασμό, κυρίως, της νοημοσύνης τους, γιατί οργίζονται με τις αστειότητες περί φασισμού, εθνικισμού και σοβινισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: