Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Δυνατότητες και προοπτικές από την οριοθέτηση της ΑΟΖ

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/337478

| Εκτύπωση | 19/12/2010 | Της Μικαέλλας Λοίζου

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ αλλά και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζουν ότι η προχθεσινή συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) επαναβεβαιώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου. Σε αναβάθμιση ενεργειακών και πολιτικών δυνατοτήτων προσβλέπουν τα κόμματα.
«Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι σε αυτά τα ζητήματα εργαζόμαστε μεθοδικά, χωρίς πολύ θόρυβο», ανέφερε στη «Σ» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε σχέση με τη συμφωνία οριοθέτησης, την οποία χαρακτήρισε σημαντική. Τόνισε ότι ενισχύει και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανοίγει δυνατότητες και προοπτικές σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου.
Την άποψη αυτή συμμερίζονται και τα κόμματα. Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης επεσήμανε ότι, σε μια περίοδο απειλών και αμφισβήτησης από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, η συνομολόγηση της συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ, όπως και οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Λίβανο, ισχυροποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία και τη θέση της στο διεθνές σύστημα. «Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς αναστολές και δισταγμούς σε πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων σε υδραγονάνθρακες εντός της ΑΟΖ», υπογράμμισε.
Η συμφωνία κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αναδεικνύει την Κυπριακή Δημοκρατία ως έναν ενεργειακό εταίρο, σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, επικροτώντας την επίτευξή της. «Τώρα ανοίγει ο δρόμος για υπογραφή συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, όπως υπογράφτηκε με την Αίγυπτο», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερης πολιτικής και οικονομικής αξίας και αναβαθμίζει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός Ε.Ε., δίνοντας ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα στην Άγκυρα.
Δημιουργούνται νέα δεδομένα
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, «πρόκειται πραγματικά για μια ιστορικής σημασίας συμφωνία, με σημαντικές οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις», τονίζοντας ότι έχει γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Το ΔΗΚΟ, είπε, συγχαίρει την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα προσπαθειών που ξεκίνησαν επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου. «Σταθερός και απώτερος στόχος ήταν και είναι η διασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που διαθέτει η Κύπρος, καθώς και η διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», πρόσθεσε. Με ανάλογη προσέγγιση πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιεί κάθε νέο δεδομένο στο διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, ώστε να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα και να αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: