Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Θέλουν να χαϊδέψουν την Τουρκία

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/335000

| Εκτύπωση | 11/12/2010 | Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Με βάση το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων, που τέθηκε χθες στην ΚΟΡΕΠΕΡ για συζήτηση, είχαν γίνει μόνο ελαφρές -φραστικές- αλλαγές επί των όσων αφορούν στην παράγραφο για το Κυπριακό και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας.
Ανοικτό παραμένει το θέμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης και της 17ης Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟΡΕΠΕΡ η συζήτηση ήταν έντονη, ειδικώς επί των παραγράφων που αφορούν στην Τουρκία και η Βελγική Προεδρία, αφού άκουσε όλες τις απόψεις, ανέλαβε να τροποποιήσει το δεύτερο προσχέδιο, για να τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την προσεχή Τρίτη.
Το μήνυμα
Πρόβλημα εντοπίζει, κυρίως, ως προς την τάση, που υπάρχει μεταξύ των χωρών που στηρίζουν την Τουρκία και δη τη Βρετανία, να δώσουν έντονο θετικό μήνυμα ως προς την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας για δύο λόγους: 1. Επειδή δεν έγινε κατορθωτό το άνοιγμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού και 2. Επειδή προβάλλεται ο κίνδυνος ότι τελειώνουν τα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια, που μπορούν να ανοίξουν.
Οι διαφωνίες αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα είναι γραμμένο το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, συνεπώς αναμένονται φραστικές διαφοροποιήσεις, που πολλές φορές φτιάχνουν και την ουσία ή αλλάζουν τα μηνύματα.
Φραστικές αλλαγές
Με βάση το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων που τέθηκε χθες στην ΚΟΡΕΠΕΡ για συζήτηση, είχαν γίνει μόνο ελαφρές -φραστικές- αλλαγές επί των όσων αφορούν στην παράγραφο για το Κυπριακό και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Στην ουσία πρόκειται για αντιγραφή του περσινού κειμένου, με κύρια χαρακτηριστικά τα εξής: 1. Δεν γίνεται εισήγηση για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας επειδή "συνεχίζει να αρνείται την εκπλήρωση" των υποχρεώσεών της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, παραμένουν παγωμένα από πλευράς ΕΕ μόνο τα οκτώ κεφάλαια, όπως προνοεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2006. 2. Δεν καταλογίζονται άμεσες ευθύνες στην Τουρκία επί του Κυπριακού, παραμόνο το Συμβούλιο αναμένει από την Άγκυρα να υποστηρίξει ενεργά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες. Οι όποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν στο κείμενο, είναι φραστικές.
Ο ανταγωνισμός
Ως προς το ζήτημα της στήριξης της τουρκικής ενταξιακής πορείας, στο δεύτερο προσχέδιο προστέθηκε αναφορά που σημειώνει την καλή πρόοδο, την οποία έκανε η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία προς την εκπλήρωση των κριτηρίων για το άνοιγμα του κεφαλαίου για τον ανταγωνισμό. Και προστίθεται ότι το Συμβούλιο προσβλέπει στο άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου με την εκπλήρωση των κριτηρίων. Το κεφάλαιο δεν θα ανοίξει επί Βελγικής Προεδρίας και ως εκ τούτου μεταφέρεται επί Ουγγρικής, καθότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη. Ο ισχυρισμός γι' αυτή την παράγραφο είναι ότι πρέπει να δοθεί θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, προδικάζοντας, στην ουσία, το άνοιγμά του, όπως υπολογίζεται περί το Φεβρουάριο.

Πιέσεις για το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας

Το πρόβλημα με τους Ευρωπαίους εταίρους και δη με όσους στηρίζουν την τουρκική ενταξιακή διαδικασία, είναι ότι η Τουρκία κινδυνεύει να μην έχει άλλα κεφάλαια να ανοίξει, πέραν του ανταγωνισμού. Πιέσεις ασκούνται για το κεφάλαιο της ενέργειας, εξ ου και συγκεκριμένη αναφορά στην έκθεση Όμεν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και τα κεφάλαια δεν παραμένουν παγωμένα μόνο λόγω Κύπρου, αλλά και λόγω Γερμανίας, Γαλλίας και Αυστρίας, που για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα ασκούν βέτο, καθώς και η ίδια η Τουρκία που τεχνικά δεν είναι πολλές φορές έτοιμη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του κεφαλαίου για τον ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: