Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Δικαίωμά μας!

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/338857

| Εκτύπωση | 23/12/2010 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφορά κανένα τρίτο κράτος, απαντά το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπου καταγράφονται οι αντιδράσεις της Άγκυρας για τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Απάντηση στις τουρκικές αντιδράσεις για το θέμα της Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έδωσε χθες με ανακοίνωσή του το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων, που με ανακοινώσεις τους στηλίτευσαν την προκλητικότητα της Άγκυρας, αποκαλύπτοντας τις τουρκικές επιδιώξεις.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ το ΥΠΕΞ, επισημαίνει ότι οι Διεθνείς Συμβάσεις που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δραστηριότητές της για την προώθηση των οικονομικών της συμφερόντων δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση και ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να επηρεάσουν τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.
Ειδικότερα, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η πρόσφατη Συμφωνία για Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με το κράτος του Ισραήλ έγινε εντός των πλαισίων άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», υποδεικνύοντας ότι «ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και την άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων δεν αφορούν οποιοδήποτε τρίτο κράτος».
Το κυπριακό ΥΠΕΞ επικαλείται, επίσης, το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου επαναλαμβάνεται το δικαίωμα όλων των κρατών - μελών για άσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.
ΕΔΕΚ: Συνεχίζει να αδικοπραγεί η Άγκυρα
Η ΕΔΕΚ, σε δική της ανακοίνωση, χαρακτηρίζει την αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ως ενέργεια που στρέφεται ευθέως εναντίον της διεθνούς νομιμότητας, όπως αυτή καθορίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Η Τουρκία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως αδικοπραγών αποσταθεροποιητικός παράγοντας, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Η Τουρκία με την ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών επιχειρεί κατά δόλιο τρόπο να παρουσιαστεί ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, αμφισβητώντας το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πρόκειται για πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτει.
Τέλος, καλεί την Κυβέρνηση να καταγγείλει «την προκλητική και πειρατική τουρκική συμπεριφορά προς κάθε προσφερόμενο διεθνές και ευρωπαϊκό βήμα».
Ν. Κουτσού: Η Κύπρος στο γεωπολιτικό παιγνίδι της Τουρκίας
Η αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ καταδεικνύει για μιαν ακόμη φορά το μόνιμο στόχο της Τουρκίας, να επηρεάσει τις δύο κρίσιμες διαδρομές διακίνησης του πετρελαίου από τον αραβικό κόσμο ανατολικά και από την Κασπία βορείως, αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού.
«Αυτήν τη γραμμή ''γάμμα'' επιδιώκει να ελέγξει η Τουρκία με την παράνομη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο. Μια παρουσία που επιδιώκει να τη μετατρέψει σε μόνιμη και νόμιμη με την επιδιωκόμενη από αυτήν λύση. Ο έλεγχος θα επιτευχθεί μέσα από ρυθμίσεις, όπως ο εκ περιτροπής Τουρκοκύπριος πρόεδρος, καθώς και τα βέτο που θα ασκεί η τ/κ κοινότητα στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Με αυτούς τους μοχλούς, η Τουρκία θα ποδηγετεί την τ/κ κοινότητα και μέσω αυτής θα ελέγχει τις κύριες αποφάσεις του κράτους που αφορούν είτε στο θαλάσσιο ζωτικό χώρο -Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο-, είτε στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και ευρύτερα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής», σημειώνει.
Δεν τους δεσμεύει η συμφωνία λένε οι Τ/κ
Εν τω μεταξύ, σε γραπτή δήλωσή του για τη συμφωνία, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν υποστήριξε ότι οι συμφωνίες που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύουν μόνον τους Ε/κ και όχι την τ/κ πλευρά.
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι η εξουσιοδότηση για χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις περιοχές κάτω από την «κυριαρχία» του ψευδοκράτους, ανήκει στο ψευδοκράτος και τις χώρες που συνεργάζονται με αυτό. Οι Τ/κ, πρόσθεσε, έχουν ίσα δικαιώματα στις φυσικές πηγές του νησιού και τα ΗΕ κατανοούν ότι σε έναν νέο συνεταιρισμό -κατά την έκφρασή του- και οι δύο πλευρές θα αποφασίζουν για τους φυσικούς πόρους.
Τουρκικός «αντιπερισπασμός»
Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση «αντιπερισπασμού», η Τουρκία προχώρησε στη διοργάνωση του δεύτερου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με τη Συρία.
Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου επετεύχθη συμφωνία για την έναρξη διάφορων κοινών έργων, που στόχο έχουν την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, κυρίως όσον αφορά τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ τους.
Παράλληλα, σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές, γίνεται αναφορά στο Κυπριακό, και στην «ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς λύσης, βασισμένης σε διζωνική και δικοινοτική βάση στην Κύπρο».
<a href='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/ck.php?n=aa83452b&amp;cb=45447515' target='_blank'><img src='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/avw.php?zoneid=31&amp;cb=45447515&amp;n=aa83452b' border='0' alt='' /></a>

Δεν υπάρχουν σχόλια: