Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Πέφτει στα μαλακά η Άγκυρα

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/335795

| Εκτύπωση | 14/12/2010 | Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Χωρίς σοβαρές αλλαγές θα τεθεί σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής. Σχετικά με το Κυπριακό, η Τουρκία μάλλον πέφτει στα μαλακά. Οι αλλαγές είναι φραστικές και αφορούν στις τουρκικές υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες, όπως τονίζεται, θα πρέπει να εκπληρωθούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Το επιπρόσθετο νέο στοιχείο, του τρίτου προσχεδίου συμπερασμάτων, αφορά στη φράση ότι παρά τις «επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις» προς την Τουρκία, η χώρα αυτή αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Οι υποχρεώσεις της πηγάζουν από τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, και περιλαμβάνουν την άρση του τουρκικού εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την αναγνώρισή της από την Άγκυρα.
Η «παγωμένη» πορεία
Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου του 2006, με την οποία παραμένουν παγωμένα οκτώ σχετικά με τις τουρκικές υποχρεώσεις κεφάλαια. Επιπρόσθετες κυρώσεις δεν υπήρχαν. Αντίθετα, επιχειρείται να υποστηριχθεί η Τουρκία ως προς την ενταξιακή της πορεία και επισημαίνεται ότι εάν εκπληρώσει τα κριτήρια για το κεφάλαιο του ανταγωνισμού, αυτό θα μπορεί να ανοίξει προφανώς επί Ουγγρικής Προεδρίας. Το κεφάλαιο για τον ανταγωνισμό ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει στο τέλος του έτους επί Βελγικής Προεδρίας. Όμως, η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη για το άνοιγμα του κεφαλαίου. Η παράγραφος στην οποία επισημαίνεται ότι η Άγκυρα μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο του ανταγωνισμού, προστέθηκε, διότι πλέον η τουρκική ενταξιακή πορεία θέλει φιλί της ζωής, αφού μοιάζει να είναι «παγωμένη» για δυο κυρίως λόγους:
Πρώτον, διότι, πλην της Κύπρου, και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία κρατούν μπλοκαρισμένα αριθμό κεφαλαίων, ως αποτέλεσμα που προκύπτει από τα εθνικά τους συμφέροντα. Δεύτερον, διότι η ίδια η Τουρκία δεν προχωρεί όπως θα έπρεπε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Αποφυγή έντασης
Πάντως, εκεί που οι Ευρωπαίοι εταίροι, πλην της Κύπρου και προφανώς της Ελλάδας, συμφωνούν, είναι στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια. Σχετική παράγραφος υπάρχει και στην έκθεση αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κυπριακή Κυβέρνηση αρνείται μέχρι στιγμής να ανάψει το πράσινο φως προς την κατεύθυνση αυτή, λόγω υπαιτιότητας της τουρκικής στάσης. Ως γνωστό, τουρκικά πολεμικά πλοία παρενοχλούν ερευνητικά σκάφη που ενεργούν για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, με σκοπό την εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τουρκική πολιτική παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και κατ’ επέκτασιν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αληθές είναι ότι, στο κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, η Τουρκία καλείται να αποφεύγει τη δημιουργία κλίματος απειλών και έντασης με τους γειτόνους της, και να σέβεται τις διεθνές συνθήκες και το Δίκαιο της Θαλάσσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: