Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ξεσάλωσαν οι Βρετανοί υπέρ των Τούρκων Θέλουν να ληφθεί υπόψη η πρόταση Έρογλου για λύση

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/351177

| Εκτύπωση | 02/02/2011 | Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Τρύπα για παρατηρητές: Μιλούν για συζήτηση στο Κυπριακό, για να δώσουν το λόγο στους Τ/κ και να προωθήσουν το θεσμό παρατηρητών.
Ξεσάλωσαν οι Βρετανοί εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξ αφορμής της έκθεσης αξιολόγησης για την τουρκική ενταξιακή πορεία, που ετοίμασε η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ρία Όμεν, ο Βρετανός σκιώδης εισηγητής των Σοσιαλιστών, Ρίτσαρντ Χάουϊτ, επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις, οι οποίες έγιναν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για λύση του Κυπριακού. Και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει χωριστή συζήτηση για το Κυπριακό. Επιπροσθέτως, δε, υποστήριξε ότι θα πρέπει να επανεξετάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα του «απευθείας εμπορίου», επί του οποίου η Επιτροπή Νομικών αποφάνθηκε ότι το Σώμα είναι αναρμόδιο, λόγω της λανθασμένης νομικής βάσης την οποία εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Εμπόριο»
Από την πλευρά του, ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Τζέφρι Βαν Όρτερ είπε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι οι Τουρκοκύπριοι όλο αυτό το διάστημα δεν ακούστηκαν και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τερματιστεί η άρση της «απομόνωσής» τους, με την εφαρμογή του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Και ταυτοχρόνως τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξει το τουρκικό ενταξιακό κεφάλαιο για την Ενέργεια, το οποίο κρατεί μπλοκαρισμένο η κυπριακή κυβέρνηση, λόγω των τουρκικών απειλών και πρακτικών που χρησιμοποιεί η Τουρκία, στην προσπάθεια της Λευκωσίας να πραγματοποιήσει έρευνες για την εξεύρεση και ανόρυξη φυσικού κυρίως αερίου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
Συζήτηση και παρατηρητές

Τη σκυτάλη πήρε από τον Βαν Όρτερ ο τουρκικής καταγωγής Βούλγαρος ευρωβουλευτής Μετίν Καζάκ των Φιλελευθέρων, ο οποίος στήριξε τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό και ταυτοχρόνως υποστήριξε τη διεξαγωγή συζήτησης για το Κυπριακό. Το αίτημα αυτό φαίνεται να γίνεται σε οργανωμένη βάση για τους εξής λόγους :Πρώτο, για να αποφορτιστεί η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών για την Τουρκία από το Κυπριακό, που είθισται να παραπέμπει, όπως και το τρέχον προσχέδιο, σε ευθύνες επί της τουρκικής κυβέρνησης, στη βάση του ότι πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα προς τη διευθέτηση του προβλήματος. Δεύτερο, να κληθούν να καταθέσουν σε μια τέτοια συζήτηση τη θέση τους και οι εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος και εν συνεχεία να εγερθεί ζήτημα παραχώρησης προς αυτούς καθεστώτος παρατηρητών, κατά το πρότυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Άντριου Νταφ, σε μια κίνηση απαλλαγής των τουρκικών ευθυνών στο Κυπριακό, επισήμανε ότι «είναι ατυχής η στάση των δυο ηγετών». Την παρτίδα από τους Άγγλους επιχείρησε να σώσει ο Τσαρλς Τάνοκ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Έρογλου δεν έχει πρόθεση να επιλύσει το Κυπριακό και κατήγγειλε το ότι ανήμερα τα Χριστούγεννα απαγορεύθηκε η Λειτουργία στους Ε/κ εγκλωβισμένους.

Τουρκικές υποχρεώσεις

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, απαντώντας στα όσα είχε υποστηρίξει το βρετανικό φιλοτουρκικό μπλοκ, τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει ένθερμα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όμως η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να προβεί σε μια σειρά ενεργειών, που θα βοηθήσουν την ίδια όπως:
1. Την απελευθέρωση 1700 Κούρδων πολιτικών και πολιτών.
2. Την αναγνώριση της γενοκτονίας σε βάρος της Αρμενίας.
3. Τον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου και της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της ΕΕ. 4. Την υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας και τον τερματισμό της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, για την εξεύρεση και ανόρυξη φυσικού αερίου.
4. Την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα των στρατιωτικών τουρκικών αρχείων του 1974, για να δοθεί τέλος στο δράμα του προβλήματος των αγνοουμένων.
Επί τούτου, πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι λογική στη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να ξεκολλήσει από το 2004, υπονοώντας ότι κάθε φορά που εγείρεται θέμα λύσης επιστρέφει στο ναι του σχεδίου Ανάν.
Εποικισμός και Αμμόχωστος στην έκθεση
Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Κούλλης Μαυρονικόλας υποστήριξε ότι στην έκθεση θα πρέπει να περιληφθεί η επιστροφή της Αμμοχώστου και το θέμα του παράνομου εποικισμού, τονίζοντας ότι οι τροπολογίες, οι οποίες κατατέθηκαν από τη βουλευτή των Πρασίνων Χέλεν Φλοτρ, για την εφαρμογή του «απευθείας εμπορίου», όπως και αναφορά σε «Βόρεια Κύπρο», υπονοεί αναγνώριση. Και οι δυο τροπολογίες, τόνισε, είναι εκτός των αποφάσεων της ΕΕ.
Ανάλογη ήταν και η θέση την οποία στήριξε η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ, η οποία αναφέρθηκε στην παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών των Ε/κ εγκλωβισμένων στην Καρπασία, ανήμερα τα Χριστούγεννα.
*Η ίδια η εισηγήτρια Ολλανδή ευρωβουλευτής Ρία Όμεν είπε ότι λαμβάνει υπόψη τα όσα λέγονται, αλλά δεν επιθυμεί να καταστεί η έκθεσή της, μια έκθεση για την Κύπρο. Άλλωστε, σε αυτήν η εισηγήτρια τονίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει αμέσως το στρατό της από την Κύπρο, για να διευκολυνθούν οι προσπάθειες λύσης, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με τις αρχές επί των οποίων στηρίζεται η ΕΕ.
Είδε Μπαρόζο ο Μάρκος με φόντο το Κυπριακό
Ο Υπουργός των Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από τη συνάντηση της Γενεύης. Ήδη, από την περασμένη βδομάδα, αμέσως μετά τη Γενεύη, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, στον οποίο ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά είχε μεταβεί στη συνάντηση με πρόταση. Ο κ. Κυπριανού εξήγησε στον κ. Μπαρόζο τις θέσεις της Κυβέρνησης και ότι είναι εκτός των παραμέτρων λύσης του ΟΗΕ οι τουρκικές προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: