Εκτύπωση | Με τον Σάββα Ιακωβίδη
|Πόσοι από σας γνωρίζετε ποιος είναι ο Michael Sharan; Ούτε κι εμείς τον γνωρίζαμε, μέχρι που διαβάσαμε με πολλή προσοχή τι είπε πριν από αρκετές ημέρες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επαγγελματικό γεύμα του επιχειρηματικού συνδέσμου Κύπρου-Ισραήλ. Ο Michael Sharan είναι διευθύνων σύμβουλος της Dagon Silos και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κατασκευαστών του Ισραήλ. Μιλώντας ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών και πολλών Κυπρίων επιχειρηματιών, εξήγησε πώς η χώρα του κατάφερε να αποφύγει την παρούσα οικονομική κρίση. Την απέδωσε όχι τόσο στην «τύχη» αλλά κυρίως και περισσότερο στη σοφία, στην αποφασιστικότητα και στην πολιτική βούληση των Ισραηλινών. Ο Michael Sharan υποστήριξε ότι ο πρώτος από τους παράγοντες, που προστάτεψαν το Ισραήλ, ήταν ο χρόνος. Όπως εξήγησε, η χώρα βρέθηκε στη δίνη σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων την περίοδο 2003 - 2004, με αποτέλεσμα να πάρει, από τότε, τολμηρά μέτρα, τα οποία έδωσαν περιθώριο ελιγμών στη συνέχεια.
Ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά μέτρα, ανέφερε, ήταν η μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, με επίδραση σε πραγματικούς όρους, της τάξης του 5% (μη παραχώρηση προγραμματισμένης αύξησης 2,5% καθώς επίσης και μείωση 2,5%) αλλά και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Τα δύο πιο πάνω μέτρα, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων, οδήγησαν σε μηδενικό έλλειμμα το 2007. Το κράτος, ανέφερε, επένδυσε εντατικά στην τεχνολογία μέσω ουσιαστικών κινήτρων προς τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα σήμερα στο Ισραήλ να έχουν παρουσία όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας. «Εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η Intel, η Siemens και μια πλειάδα άλλων, επιλέγουν να διατηρούν τα ερευνητικά εργαστήριά τους πέραν των χωρών καταγωγής τους και στο Ισραήλ». Σήμερα το Ισραήλ κατέχει τα πρωτεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, στις ιδιωτικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.
Μεταξύ των ετών 2003 - 2007 το Ισραήλ απολάμβανε ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, που κυμαίνονταν και ξεπερνούσαν το 5%, ενώ οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έδωσαν στη χώρα ανεξαρτησία χρηματοδότησης με μια δεκαετία πλεονασματικού ισοζυγίου πληρωμών. Το Ισραήλ ενθαρρύνει και στοχεύει επίσης την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων οργανισμών, προκειμένου να αυξήσει τον ανταγωνισμό στις διάφορες αγορές, με πρόσφατο παράδειγμα τον τομέα των λιμανιών. Η συνεισφορά του δημόσιου τομέα στο συνολικό ΑΕΠ μειώνεται σημαντικά. Σήμερα στον επιχειρηματικό τομέα οφείλεται το 72% της ακαθάριστης παραγωγής της χώρας. Ο Michael Sharan υπέδειξε ότι στην παρούσα φάση το Ισραήλ αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα περιορισμένης φύσης, επειδή το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας βρίσκεται στο 3,4%. Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για λήψη μέτρων, μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης.
Παραφράζοντας τη γνωστή αναφώνηση του Γαλάτη Αστερίξ, θα μπορούσαμε να ανακράξουμε: «Μα, είναι τρελοί αυτοί οι Ισραηλινοί»! Όχι, βέβαια. Οι Ισραηλινοί, ορθά και υπεύθυνα ποιούντες, αποφάσισαν και έκαναν εκείνα που επέβαλλαν οι οικονομικές περιστάσεις. Άλλοι είναι οι βλάκες και οι τρελοί, και αυτοί είναι οι Κύπριοι και η κυβέρνησή τους. Κι εμείς ξέραμε από το 2008, τι έπρεπε να κάνουμε για να μη χρειαστεί σήμερα, εξευτελιζόμενοι, να ζητούμε από την Τρόικα να μας βοηθήσει και το κόμμα του Προέδρου να την βρίζει κι από πάνω. Τι μας έλεγαν τότε, οι περινούστατοι πλην ανεπαρκείς, Χριστόφιας και Σταυράκης; Ότι η Κύπρος θα περάσει αλώβητη την κρίση επειδή έχει ισχυρή οικονομία και ισχυρό τραπεζικό τομέα (ναι, ναι, αυτόν που τους τελευταίους μήνες, ο Δ. Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ και οι συντεχνιακές παραφυάδες του κακολογούν ασταμάτητα). Ότι, οσονούπω, «κερδίσαμε το στοίχημα». Κι ήρθε η καταστροφή.
Τώρα, χάρη στους φωστήρες που μας κυβερνούν, η Κύπρος βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης. Ενσυνείδητα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κωλυσιεργεί και καθυστερεί τη λήψη μέτρων. Ενσυνείδητα δεν προσκαλεί την Τρόικα. Ενσυνείδητα δεν θέλει να υπογράψει μνημόνιο, που θα ανοίξει τους κρουνούς των δισεκατομμυρίων που θα αναζωογονήσουν την κατερειπωμένη από την Χριστόφεια-ΑΚΕΛική λαίλαπα, οικονομία μας. Ενσυνείδητα ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ οδηγούν τον τόπο στην καταστροφή, για λόγους ιδεολογικούς. Κι έχουμε κι έναν ανεύθυνο Κυρίτση της ΠΕΟ να προαναγγέλλει μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων κατά της Τρόικας, για μέτρα που, ακόμα δεν είδαμε και δεν διαπραγματευθήκαμε. Θα το ξαναπούμε: Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για τον τόπο. Απεργάζονται ενσυνείδητα την καταστροφή του. Οι Ισραηλινοί έσωσαν τη χώρα τους επειδή επέδειξαν αποφασιστικότητα και σοφία. Όσο για το ποιοι είναι οι βλάκες, όλοι ξέρουμε. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου