Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Λεμεσού


Φλουρέντζου: Αφήνουμε τη δική μας σφραγίδα στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική
Παρουσιάζεται επίσημα σήμερα από τους Κύπριους αξιωματούχους, ενώπιον του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Μαρίας Δαμανάκη και των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για Θαλάσσια Θέματα

Συνήλθε χθες στη Λευκωσία η Άτυπη Υπουργική Συνάντηση για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σύνοδος θα κορυφωθεί με την υπογραφή της Διακήρυξης της Λεμεσού σήμερα, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει μια νέα ώθηση στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ), πέντε χρόνια μετά την παρουσίασή της στη Λισαβόνα. Της συνόδου προήδρευσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου.

Η Διακήρυξη θα παρουσιαστεί επίσημα σήμερα, στη μητρόπολη της κυπριακής ναυτιλίας, Λεμεσό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, της Επιτρόπου για τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία Μαρίας Δαμανάκη και των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για Θαλάσσια Θέματα.
Αφορά πολλά ζητήματα
Η ΟΘΠ, δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών, δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, καθώς περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες εγκαταστάσεις, είτε αυτά είναι λιμάνια ή μαρίνες είτε παράκτιος τουρισμός και όλα τα συναφή, λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν 5,5 εκατομμύρια κόσμος εργάζεται στην παράκτια τοποθέτηση των διαφόρων χωρών. "Απ' εκεί και πέρα", πρόσθεσε, "έχουμε τις θαλάσσιες μεταφορές, απ' εκεί και πέρα θα πρέπει να αναδείξουμε τις νέες μορφές από τις οποίες θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε στην οικονομία της Ευρώπης, είτε αυτός ονομάζεται ενεργειακός τομέας είτε αυτές ονομάζονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή υδατοκαλλιέργεια".
Σημείωσε ακόμη πως "μέσα από αυτήν την αναδυόμενη πολιτική προσπαθούμε και συζητώντας την ΟΘΠ να αγγίξουμε εκείνους τους τομείς των θαλασσών και των ωκεανών που δεν έχουν αγγιχτεί μέχρι σήμερα και από τους οποίους θα μπορούσε η Ευρώπη να έχει πολλαπλά οφέλη". Ερωτηθείς αν ο ευρύς τομέας της ΟΘΠ μπορεί να συνεισφέρει στην έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι σίγουρα μπορεί να συνεισφέρει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της αποδοτικότητας μέσα από τις θαλάσσιες δραστηριότητες.
Θα συμβάλει στην ανάπτυξη
Πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο την πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας για επανενεργοποίηση της ΟΘΠ της ΕΕ. Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι «στη Λεμεσό θα υιοθετήσουμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στον ναυτιλιακό και θαλάσσιο τομέα».
«Η Συνάντηση στη Λεμεσό αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι «στη Λεμεσό θα υιοθετήσουμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στον ναυτιλιακό και θαλάσσιο τομέα». Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υδατοκαλλιέργεια, τη γαλάζια βιοτεχνολογία, τον παράκτιο τουρισμό και την υποθαλάσσια εξόρυξη.
Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη είναι ειδικά αυτήν την περίοδο ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. «Αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ανάπτυξης μέσω της "Γαλάζιας Οικονομίας" της Ε.Ε., εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών», τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
Νέα δυναμική
Η Άτυπη Υπουργική Συνάντηση στη Λευκωσία και στη Λεμεσό στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιείται στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, της Επίτροπου Μαρίας Δαμανάκη και των Υπουργών της Ε.Ε. αρμοδίων για τη θαλάσσια πολιτική, πέντε χρόνια ακριβώς μετά την αρχική υιοθέτηση της πολιτικής αυτής στη Λισαβόνα το 2007.
Η σχετική Διακήρυξη της Λεμεσού έχει συνταχθεί από κοινού από την Κυπριακή Προεδρία και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν.
Τα κυριότερα στοιχεία της προσπάθειας της Κυπριακής Προεδρίας είναι να δοθεί μια νέα δυναμική στην εν λόγω πολιτική με τη δημιουργία ανάπτυξης θέσεων εργασίας μέσα από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ναυτιλιακών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων στα πλαίσια της νέας πρωτοβουλίας της Επιτροπής υπό τον τίτλο «Γαλάζια Ανάπτυξη».
Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι η εξωτερική διάσταση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής και πιο συγκεκριμένα η ενίσχυση της τομεακής και δια-τομεακής συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών με γειτονικά κράτη της Ε.Ε. που μοιράζονται την ίδια θαλάσσια λεκάνη με κράτη μέλη της Ε.Ε.
Ορθή η έμφαση στη θάλασσα
Η Κυπριακή Δημοκρατία διεξάγει μίαν εξαιρετική Προεδρία και σωστά δίδει έμφαση στη θαλάσσια οικονομία, ανέφερε ο Ελλαδίτης Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης. "Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ενωμένη Ευρώπη -και φυσικά για την πατρίδα μας- θα υιοθετήσουμε τη Διακήρυξη της Λεμεσού, για μίαν αποτελεσματικότερη Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική", δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης.
"Η ανάπτυξη και η ευημερία της Ε.Ε. και των πολιτών της περνάει μέσα από τα νησιά, περνάει μέσα από τη ναυτιλία και -να μην το ξεχνά κανείς αυτό- περνάει μέσα από τις χώρες του Νότου", πρόσθεσε. "Η προσπάθεια αυτή", όπως ανέφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, "ξεκίνησε στο νοτιοδυτικό άκρο της Ε.Ε., στην Πορτογαλία, το 2007 και ενεργοποιείται σήμερα στο νοτιοανατολικό της άκρο, στην Κύπρο, της οποίας μέρος ευρίσκεται ακόμη υπό τουρκική κατοχή".                                                                                                                                                                                ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: