Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Σημαδεμένα έγγραφα και η ελαφρότητα του Εθνικού Συμβουλίου

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/305723

| Εκτύπωση | 16/09/2010 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΟΤΑΝ υποστηρίζουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο κατάντησε ένας κωμικός πολιτικός καφενές, μερικοί εξανίστανται. Ισχυρίζονται ότι το Σώμα είναι η αποτύπωση και η έκφραση της «συλλογικής σοφίας» (!) της πολυπράγμονος ηγεσίας μας και της «ενότητας» (!!) των πολιτικών δυνάμεων, που «αγωνίζονται» (!!!) για τη σωτηρία του τόπου. Να αγιάσει το στόμα του Γ. Περδίκη, βουλευτή των Οικολόγων, που χαρακτήρισε προσφυώς το Σώμα, ως «εθνικό γουμά». Ή για να κυριολεκτούμε -επειδή η Κύπρος δεν είναι έθνος- πρόκειται για έναν θορυβώδη, δηλαδή φλύαρο «κυπριακό γουμά». Ένας «γουμάς» διακρίνεται από τα ζωηρά κακαρίσματα, τον ή τους υπερφίαλους πετεινούς και τις κότες. Ο πραγματικός γουμάς, όμως, διακρίνεται από τάξη, σοβαρότητα και παραγωγικότητα. Ο πολιτικός «γουμάς» χαρακτηρίζεται από φλυαρία, ασυνεννοησία, ασυναρτησία, έλλειψη σοβαρότητας και παντελή απουσία παραγωγικότητας πολιτικής, η οποία να στοχεύει στη χάραξη στρατηγικής και τακτικής, ανάλογα με τα ευρήματα σοβαρής μελέτης και ανάλυσης όλων των δεδομένων και παραμέτρων του Κυπριακού.
Γι’ αυτό επιμένουμε: Κλείστε και καταργήστε το Εθνικό Συμβούλιο. Έχει γίνει καταγέλαστο! Και οι εθνοσύμβουλοι, πόσο ακόμα θα γελοιοποιηθούν για να αντιδράσουν; Έχουμε εκλεγμένο Πρόεδρο. Αυτός έχει την πλήρη ευθύνη των αποφάσεών του. Αυτός ασκεί πολιτική. Αφού το Σώμα έχει απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα, ο Πρόεδρος δεν είναι υποχρεωμένος να το ακούει ή ακόμα και να το λαμβάνει υπόψη. Ναι, ναι, ξέρουμε, το Εθνικό Συμβούλιο είναι ακόμα μια «υποθήκη» του Μακάριου, όπως «υποθήκη» είναι η διζωνική, κτλ. και, συνεπώς, δεν… καταργείται. Ρωτάμε: Οι εθνοσύμβουλοι, δεν έχουν την αίσθηση ότι συμμετέχουν σε ένα θέατρο του παραλόγου; Η τελευταία εξέλιξη: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετατράπηκε σε… Ηρακλή Πουαρό και Σέρλοκ Χολμς, για να ανακαλύψει ποιος εθνοσύμβουλος διαρρέει πληροφορίες προς τον Τύπο για όσα λέγονται ή κατατίθενται στο Σώμα. Βέβαια, αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και από άλλους Προέδρους.
Ο Δ. Χριστόφιας, όπως και οι προκάτοχοί του, έχει διαπιστώσει, ίσως με οργή, ότι η περιλάλητη εμπιστευτικότητα δεν λειτουργεί. Κάποιος ή κάποιοι, όχι μόνο από πλευράς ηγετών αλλά και από τον προεδρικό περίγυρο -άμα τους συμφέρει...- διαχέουν προς τα Μέσα πληροφορίες. Τι έκανε ο Πρόεδρος; Έδωσε εντολή, τα έγγραφα με τις προτάσεις για το περιουσιακό να σημαδευτούν και το κείμενο να αλλοιωθεί. Τα κόμματα πήραν παραποιημένα, σημαδεμένα έγγραφα. Όταν το περασμένο Σάββατο δύο εφημερίδες -«Φιλελεύθερος» και «Πολίτης»- δημοσίευσαν πληροφορίες για το περιουσιακό, εκεί στο Προεδρικό πίστεψαν ότι… έπιασαν το πόδι του διαρρεύσαντα, στο πρόσωπο του Γ. Περδίκη. Αλλ’ αυτός βρισκόταν στην Κων/πολη! Επέστρεψε το Σάββατο βράδυ, όταν ήδη η διαρροή ήταν γεγονός. Ο Δ. Χριστόφιας, προκληθείς να αποκαλύψει τα σημάδια σε κάθε έγγραφο, απέφυγε να το πράξει. Και οι Οικολόγοι φωνάζουν τώρα ότι ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ τους στοχοποιούν ως τους εύκολους, αδύναμους κρίκους.
Ρωτάμε τους πολιτικούς ηγέτες: Ποια σοβαρότητα έχει ακόμα το Εθνικό Συμβούλιο, όταν δεν είναι σε θέση να παράγει σοβαρή πολιτική; Ποια σοβαρότητα διακρίνει το Σώμα, όταν δεν υπάρχει στοιχειώδης εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του; Και πώς θα επιτύχουν την ενότητα, όταν μεταξύ τους αλληλοϋποβλέπονται και αλληλοκατηγορούνται για διαρροές; Να το θέσουμε ευθέως: Γιατί οι πολίτες να εμπιστευθούν μια πολιτική ηγεσία, που αδυνατεί να τα βρει στα ελάχιστα; Και αν αποτυγχάνει παταγωδώς σε αυτά, ποια εμπιστοσύνη μπορεί να της έχουμε στη διαχείριση του Κυπριακού και άλλων κρίσιμων προβλημάτων του τόπου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: