Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Σιάτιστα εντοπίστηκε ο αρχαιότερος ελέφαντας της Ευρώπης


http://www.makthes.gr/news/reportage/60844/

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 10/09/2010
[P]
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Σιάτιστα εντοπίστηκε ο πρώτος Στεγόδοντας στην Ευρώπη (ζώο με προβοσκίδα ανάλογο του σημερινού ελέφαντα), που χρονολογείται πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια.

Google Adsense Center

Ο Στεγόδοντας της Σιάτιστας αποτέλεσε επίκεντρο συζητήσεων μεταξύ ειδικών επιστημόνων στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Προβοσκιδωτών που πραγματοποιήθηκε στο Le Puy en Velay της Γαλλίας από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2010.
Στο συνέδριο συμμετείχαν επιφανείς παλαιοντολόγοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών η αναπληρώτρια καθηγήτρια Α.Π.Θ. δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά και ο Dick Mol, επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Rotterdam.
Η σχετική εργασία για τον Στεγόδοντα της Σιάτιστας, που συντάχθηκε από τους Dick Mol, Ευαγγελία Τσουκαλά και Άννα Μπατσή, πρόκειται να συμπεριληφθεί στα πρακτικά του παγκόσμιου συνεδρίου.
Η παρουσίαση του Στεγόδοντα της Σιάτιστας, που έγινε από τη γεωλόγο Άννα Μπατσή, κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των επιστημόνων, αφού πρόκειται για τον πρώτο Στεγόδοντα που εντοπίζεται στην Ευρώπη και έζησε πριν από περισσότερο από δύο εκατομμύρια χρόνια. Η ύπαρξη του μεγαλόσωμου αυτού προβοσκιδωτού ζώου στον Ελλαδικό χώρο, έρχεται να ανατρέψει τις υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με την εξελικτική - μεταναστευτική πορεία του συγκεκριμένου είδους μιας και η ύπαρξη του σχετίζεται μέχρι τώρα με χώρες της Ανατολής.
Ο δήμος Σιάτιστας υποστηρίζει την έρευνα στην περιοχή και την επανέκθεση της Ιστορικής Παλαιοντολογικής Συλλογής της Σιάτιστας στο ανακαινισμένο Τραμπάντζειο γυμνάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: