Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ «Προοπτική οριστικής απώλειας της Κερύνειας»

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/305464

| Εκτύπωση | 15/09/2010 | Του Κωστάκη Αντωνίου

Με "προοπτική οριστικής απώλειας" της Κερύνειας, εάν δεν επανενωθεί η Κύπρος, προειδοποίησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Μιλώντας σε εγκαίνια έκθεσης για τις λαϊκές τέχνες της Λαπήθου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επί λέξει ότι "στόχος μας είναι να διασώσουμε την επαρχία της Κερύνειας, να συνεχίσει η Κερύνεια να αποτελεί μέρος της ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, με τη λύση του Κυπριακού, λυτρώνοντάς την από την κατοχή και την προοπτική της οριστικής απώλειας".
Έσπευσε, μάλιστα, να τονίσει ότι "αυτό το σημειώνει εμφαντικά και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως Κερυνειώτης".
Ακόμα, στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας προειδοποίησε ότι "χωρίς την επίτευξη λύσης, η οποία να στηρίζεται σε αρχές, να επανενώνει την πατρίδα και το λαό και να αίρει την κατοχή και τη διχοτόμηση, η Λάπηθος, η Κερύνεια και το κάθε κατεχόμενο μέρος θα συνεχίσει να φθίνει και να οδηγείται στη λήθη".
Μιλώντας εκτός κειμένου, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε τον αγώνα για λύση του Κυπριακού "επίμονο και ψυχοφθόρο", διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι "δεν λυγίζουμε, δίνουμε τη μάχη με πολλή καρτερία". Κάλεσε τον αντίπαλο, την ηγεσία της Τουρκίας, να επιδείξει πολιτική βούληση και να κατανοήσει ότι δεν λύονται τα ζητήματα με νεο-οθωμανική πολιτική, αλλά στη σύγχρονη εποχή απαιτούνται σύγχρονες προσεγγίσεις.
Την ίδια στιγμή κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους "να κατανοήσουν ότι θα ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας".
Από τις Βρυξέλλες, όμως, όπου βρίσκεται ο Ντερβίς Έρογλου, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον ότι "προκαλεί μηχανορραφίες για να εγκαταλείψει τις συνομιλίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: