Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ "ΤΙΜΟΝΙΕΡΗ" ΜΑΟ...

http://www.stoxos.gr/2010/09/blog-post_4808.html
ΕΞΟΝΤΩΣΕ 45 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

Ένας ένας οι μύθοι καταρρέουν. Οι μεγάλες προσωπικότητες που έδωσαν σχήμα στην ιστορία έχουν πλέον απομυθοποιηθεί. Τώρα ήρθε και η επίσημη σειρά της αποκαθήλωσης του μεγάλου Κινέζου τιμονιέρη Μάο. Πρόκειται μάλλον για τον μεγαλύτερο δολοφόνο όλων των εποχών, διότι όπως όλα δείχνουν, οργάνωσε την εξόντωση 45 εκατομμυρίων συμπατριωτών του στη περίοδο μεταξύ 1958-62.

Ο ιστορικός Frank Dikötter είναι ο πρώτος που ερεύνησε διεξοδικά απόρρητα αρχεία του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, τα οποία έγιναν διαθέσιμα μόλις πριν από 4 χρόνια. Αυτό που ανακάλυψε, παρά τις επίσημες προσπάθειες απόκρυψης, είναι πως οι πράξεις βίας των κομμουνιστικών αρχών στη διάρκεια του «Μεγάλου Άλματος Εμπρός» είχαν καταγραφεί και αρχειοθετηθεί με μεγάλη προσοχή. «Πρόκειται για εγκλήματα ισάξια των γκούλαγκ και του ολοκαυτώματος…» λέει ο ερευνητής ιστορικός.
Το μεγάλο άλμα ήταν μια απόπειρα να αναπτυχθεί η κινεζική οικονομία ώστε να φτάσει αυτές της Δύσης, όμως ο εκσυγχρονισμός και η εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής συμπεριλάμβανε την εξόντωση μεγάλου ποσοστού του αγροτικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα αρχεία, η πείνα ήταν γενικευμένη και πολλές φορές επί τούτου σχεδιασμένη, καθώς μόνο οι «δυνατοί» εργάτες γης είχαν πρόσβαση σε τροφή. Οι τιμωρίες, ακόμη και για μικροπταίσματα από ανήλικους, τιμωρούνταν με θάνατο.

The Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια: