http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/333493
Εκτύπωση | 07/12/2010 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη
|Εδώ και δύο χρόνια η «Σ», όλα σχεδόν τα κόμματα, πρώην υπουργοί Οικονομικών, πρώην Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, το ΔΝΤ, η Διεθνής Τράπεζα, η ΕΕ, καλούσαν την κυβέρνηση να πάρει αποφασιστικά μέτρα. Φτάσαμε στο τέλος του 2010 και ακόμα συζητούν, ερίζοντες και διαπληκτιζόμενοι! Χθες, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησε ξανά να προσγειώσει τους ανεπαρκείς και τους αδέξιους, που δεν καταλαβαίνουν πού παν τα τέσσερά τους: «Σύμφωνα με επισημάνσεις πολλών αναλυτών και της Κομισιόν και του ΔΝΤ και άλλων, έχουμε καθυστερήσει στη λήψη μέτρων και αυτή η καθυστέρηση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η οικονομία μας αυτήν τη στιγμή», είπε. Για να προσθέσει τα εξής εφιαλτικά: «Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το δημόσιο χρέος, που ήταν στο 48% του ΑΕΠ στο τέλος του 2008, θα ανέλθει στο 68,8% του ΑΕΠ το 2012, παρά την αυξημένη οικονομική ανάκαμψη».
Με απλά λόγια: Η αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σημαίνει ότι θα προστεθούν στην πλάτη ημών και των επόμενων γενιών ακόμα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Χωρίς να συνυπολογίζονται τα εφτά σχεδόν δισεκατομμύρια, που η κυβέρνηση χρωστά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Φρικιά κάθε νούσιμος πολίτης για το δυσθεώρητο χρέος που μας φόρτωσαν, όχι μόνον η σημερινή κυβέρνηση, για να είμαστε δίκαιοι.
Όμως, στην παρούσα κυβέρνηση έλαχε ο κλήρος, με λαϊκή εντολή, να διαχειριστεί και την οικονομία. Ο Αθ. Ορφανίδης, ως διεθνώς αναγνωρισμένη οικονομική προσωπικότητα, ήταν ευγενής αλλ’ ωμός στις προειδοποιήσεις του: Η κυβέρνηση οφείλει να περιορίσει τις δαπάνες, αντί να διογκώνει το σπάταλο κράτος. Οι κρατικές δαπάνες πριν από μερικά χρόνια ήταν στο 42% του ΑΕΠ, σήμερα βρίσκονται στο 46-48% του ΑΕΠ. Ακόμα και ο τελευταίος αχάμπαρος καταλαβαίνει σε ποιο οικονομικό βάραθρο οδηγούν τον τόπο.
Η κυβέρνηση οφείλει να πετσοκόψει τις προσλήψεις δημόσιων υπαλλήλων αντί να προσλαμβάνει και άλλους. Να μην επιβάλει φορολογίες. Είμαστε η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που σε περίοδο κρίσης, η κυβέρνηση, αντί να συγκρατήσει τους μισθούς, προέβη σε αυξήσεις! Όπως το 6% που υπάρχει στον προϋπολογισμό για το 2011. Το Λουξεβούργο, που έχει το ίδιο μέγεθος με την Κύπρο, τα καταφέρνει καλύτερα επειδή έχει καλύτερα δημόσια οικονομικά. Τι απαιτείται; Λήψη μέτρων για μακροπρόθεσμη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Να ελπίσουμε ότι οι κεραυνοί Ορφανίδη θα αφυπνίσουν τους κυβερνώντες. Διότι ήδη ετοιμάζεται δεύτερη υποβάθμιση της οικονομίας, παραμονές της Γενεύης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου