Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Επτώχευσε το Κέντρο, οδεύουμε προς διπολισμό;

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/350758

| Εκτύπωση | 01/02/2011 | Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Είναι γεγονός ότι ο κεντρώος χώρος διασφάλιζε σχεδόν πάντα μια ισορροπία στην πολιτική σκηνή και λειτουργούσε ως αντίρροπη δύναμη στην επιβολή του ενός ή του άλλου πόλου. Και είναι επίσης γεγονός ότι κάθε φορά που βρισκόταν στη διακυβέρνηση του τόπου ηγέτης κεντρώας πολιτικής δύναμης, τόσο η διαχείριση του εθνικού θέματος, όσο και της οικονομίας, συγκρινόμενες με τις διακυβερνήσεις των δύο παραδοσιακών πολιτικών παρατάξεων, ευρίσκοντο σε καλύτερα χέρια.
Ο κεντρώος χώρος, όμως, παρά τα επιτυχή αποτελέσματα της διακυβέρνησής του, απέτυχε να διαχειριστεί σωστά αυτή την επιτυχία και να πείσει το λαό για την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσής του. Σταδιακά, υποχωρούσε έναντι του δυναμισμού, της έλξης, της οργάνωσης και των οικονομικών πόρων που διέθεταν το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ, και από ρυθμιστής και κυβερνήτης του τόπου, υποχώρησε στη θέση του δορυφόρου, πότε του ενός και πότε του άλλου πόλου.
Αυτό, συν το γεγονός ότι ένας-ένας οι ιστορικοί ηγέτες του κεντρώου χώρου, με την ισχυρή προσωπικότητα, συμπλήρωναν τον κύκλο της ζωής τους ή της πολιτικής τους σταδιοδρομίας, χωρίς να παρουσιάζονται ισάξιοί τους, κατέστησε ακόμη πιο ευάλωτο το χώρο. Ιδιαίτερα η θλιβερή κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα το ΔΗΚΟ, το οποίο υπήρξε ρυθμιστής της πολιτικής ζωής και ανέδειξε δύο Προέδρους Δημοκρατίας, κατέστησε ακόμη ζοφερότερη την προοπτική να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας. Ας μη λησμονείται, εξάλλου, και η αποτυχία της προσπάθειας ενοποίησης των κεντρώων πολιτικών δυνάμεων, εξαιτίας των μικροκομματικών φιλοδοξιών των παραγόντων τους.
Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα και όπως εμφανίζονται τα δεδομένα, δεν είναι διόλου απίθανο να αποδειχθεί σωστή η εκτίμηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Νίκου Κατσουρίδη, ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές, πιθανώς να διαφοροποιήσουν τον κομματικό χάρτη και να ανατραπεί η μέχρι τώρα πολιτική πραγματικότητα. Δηλαδή, να χρειάζεται απλώς η συνεργασία ενός μεγάλου κόμματος και ενός του ενδιάμεσου χώρου, ώστε να σχηματίζεται πλειοψηφία.
Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ εκφράζουν σήμερα το 70% περίπου του εκλογικού σώματος, και είναι πολύ δύσκολο, ο κεντρώος χώρος, διασπασμένος, χωρίς ηγέτη με ισχυρή προσωπικότητα και όραμα, με το ΔΗΚΟ δύο κομμάτια, με αποδυναμωμένους τους οικονομικούς και οργανωτικούς μηχανισμούς, να αντέξει στην πίεση που ασκούν οι δύο «οδοστρωτήρες» της πολιτικής ζωής.
Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου πιθανόν να σηματοδοτήσουν την αρχή της πλήρους επικράτησης του διπολισμού. Όλα αυτά τα χρόνια, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ διεμβόλιζαν, με έξυπνες κινήσεις, τον κεντρώο χώρο, και στις προσεχείς εκλογές, οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή, από την οποία θα αντλήσουν ισχυρότερα ποσοστά τα δύο μεγάλα κόμματα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν αντίστροφα τα πράγματα. Δυστυχώς...
Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: