Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Εξωφρενικές οι προτάσεις Έρογλου

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/303640ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ//////////////////////////////////////////////////////////////////////

| Εκτύπωση | 09/09/2010 | Της Μικαέλλας Λοίζου

Το πρώτο σκέλος των εντατικών διαπραγματεύσεων στο Περιουσιακό διήρκεσε -με ένα μικρό διάλειμμα- έξι ώρες. Οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν διευκρινίσεις επί πολλών σημείων των εγγράφων τους και τοποθετήσεις και αξιολογήσεις. Αυτό που μένει από τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Έρογλου είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα το ανακοινώσιμο, πέραν των εξωφρενικών θέσεων που προτείνει ο εγκάθετος της Τουρκίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:
· Οι πρόσφυγες που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και έχουν περισσότερη περιουσία, να δώσουν μέρος της σε πρόσφυγες που δεν θα επιστρέψουν! Να δοθεί, δηλαδή, αποζημίωση από προσωπικές περιουσίες.
· Να συσταθεί εταιρεία ανάπτυξης τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για να δοθούν σε αποζημιώσεις. Πάλι, δηλαδή, προνοείται η δική μας οικονομική συμβολή στην αποζημίωσή μας.
· Να καταβάλλονται αποζημιώσεις από το κεντρικό ομοσπονδιακό ταμείο. Αναμένεται ότι οι συνεισφορές θα κινούνται μεταξύ 80:20 σε αναλογία Ε/κ και Τ/Κ ώς 90:10, άρα επί της ουσίας η πρόταση του Σχεδίου Ανάν για αυτο-αποζημίωση επιστρέφει.
· Να διασφαλιστεί η πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας στο τ/κ κρατίδιο, δηλαδή να δημιουργηθούν σχεδόν εθνικώς αμιγείς πολιτείες.
· Να υπάρξει οροφή στην αποκατάσταση προσφύγων σε επίπεδο 15%, όχι μόνο στους συνολικούς αριθμούς, αλλά σε κάθε ανεξάρτητη περιοχή (π.χ. μόνο 15% Ε/κ στο χωριό Α, μόνο 15% Ε/κ στο δήμο Β κτλ).
· Η αποκατάσταση να έχει πλαφόν ακόμη και στις περιοχές που θα μας επιστραφούν, βάσει των εδαφικών αναπροσαρμογών που θα αποφασιστούν. Δηλαδή, παρόλο που θα μας επιστραφεί η γη, θα πρέπει οι σημερινοί «χρήστες» να παραμείνουν στα σπίτια αντί των νόμιμων ιδιοκτητών.
· Να δικαιούνται αποκατάστασης μόνο οι άμεσα δικαιούχοι, δηλαδή όχι οι κληρονόμοι των ιδιοκτητών ή οι περιπτώσεις όπου η περιουσία ανήκει σε περισσότερα άτομα.
· Τα πιο πάνω να καταστούν πρωτογενές δίκαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: