Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΤΖΙΦΟΣ Η ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ! ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΤΡΩΝΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΤΟ 1940.



Η Ιταλική Εαρινή Επίθεση κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου έλαβε χώρα από τις 9 ως 15 Μαρτίου 1941. Υπήρξε η τελευταία απόπειρα από τον ιταλική πλευρά να ανατρέψει την εις βάρος της έκβαση του πολέμου. Η επιθετική ενέργεια αυτή γνώρισε απόλυτη αποτυχία, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις διατήρησαν ακέραιες τις θέσεις τους στη γραμμή του μετώπου.

Η εαρινή επίθεση με την κωδική ονομασία 'Πριμαβέρα'(άνοιξη) ξεκίνησε στις 6:30' το πρωί της 9ης Μαρτίου με βολές πυροβολικού και εναέριους βομβαρδισμούς, κυρίως εναντίον του τομέα της 1ης Ελληνικής Μεραρχίας μεταξύ Τρεμπεσίνας και Μπούμπεσι. Η πυκνότητα των πυρών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη ιδιαίτερα κατά των υψωμάτων 717 και 731. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες επιθέσεις με τμήματα πεζικού χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Η ιταλική επίθεση συνεχίστηκε επί τέσσερις ημέρες με αμείωτη σφοδρότητα και με μεγάλες απώλειες ιδιαίτερα για τους επιτιθέμενους. Οι βολές του ιταλικού πυροβολικού δεν έπαυαν ούτε τη νύχτα. Οι ελληνικές δυνάμεις τελικά κατάφεραν να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις τους σε όλη τη γραμμή του μετώπου, πολεμώντας πολλές φορές σώμα με σώμα, αποκρούοντας όλες τις επιθέσεις των Ιταλών.

Ο Μπενίτο Μουσολίνι στις 12 Μαρτίου βλέποντας ότι η ιταλική επίθεση οδηγούνταν σε παταγώδη αποτυχία διέταξε τη συνέχιση των επιχειρήσεων με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Την επόμενη ημέρα εκδηλώθηκε ισχυρότατη επίθεση αφού προηγήθηκε καταιγισμός βολών πυροβολικού και αεροπορικών βομβαρδισμών με πενιχρά όμως αποτελέσματα. Από τις 15 Μαρτίου η ιταλική ηγεσία διέταξε τη βαθμιαία αναστολή των επιχειρήσεων. Στις 16 Μαρτίου οι Ιταλικές δυνάμεις αναδιπλώνονται στις αρχικές τους θέσεις πλήρως ηττημένες.
ΠΩ ΠΩ ΠΩ ΠΟΥ.......Α!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
www.stoxos.gr

1 σχόλιο:

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Εχω διαβασει τις λεπτομερειες της μαχης του υψωματος 731 και ειναι εκπληκτικές...
Μιλαμε για κάτι πρωτογνωρο στα παγκόσμια στρατιωτικά χρονικα που μονο με θεία επεμβαση μπορει να εξηγηθεί κατα την γνωμη μου.....

Φαντασου ότι φανταροι από μοναδες κοντα στο 731 έλεγαν μετα από καθε ιταλικο βομβαρδισμο πυροβολικού ή αεροσκαφων ότι "τωρα δεν υπαρχει περίπτωση να ζει κανενας εκει πάνω" !!!!!

Κι όμως μολις οι Ιταλοι εκαναν επίθεση καποιοι ήρωες έβγαιναν από τα λαγουμια και τους θεριζαν.....