Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Nα μπει φρένο και στους χλιδάτους υπουργούς


http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/369011

| Εκτύπωση | 31/03/2011 | Της Ντίας Χαιλή

Ικανοποίηση από την απόφαση της Κυβέρνησης για τους πολυσυνταξιούχους
Επόμενο βήμα να περιοριστούν και οι VIP σπατάλες των αξιωματούχων, ζητούν τα κόμματα.
Θετικά, σε γενικές γραμμές, σχολίασαν τα κόμματα το νομοσχέδιο για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και απέστειλε στη Βουλή.
Υπέρ της κατάργησης των πολλαπλών συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους εκπρόσωποι των κομμάτων οι οποίοι έκαναν λόγο και για περιορισμό των εξόδων των κρατικών αξιωματούχων κατά τη διακίνησή τους στο εξωτερικό.
Το νομοσχέδιο, με το οποίο καταργούνται οι πολλαπλές συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων, εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Στέφανου Στεφάνου, «με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονται οι διάφορες πρόνοιες των νόμων και των κανονισμών που αφορούν στις συντάξεις».
Με βάση τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου προβλέπεται όπως η σύνταξη αξιωματούχου, ο οποίος ανέλαβε ή αναλαμβάνει ένα ή περισσότερα λειτουργήματα ή αξιώματα ή θέσεις, περιορίζεται στο μισό των ψηλότερων απολαβών για οποιοδήποτε από τα εν λόγω λειτουργήματα, αξιώματα ή θέσεις.
Στις περιπτώσεις αυτές, με βάση τη μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνονταν συντάξεις για όλα τα αξιώματα στα οποία υπηρέτησε κάποιος, ενώ τώρα θα λαμβάνεται υπόψη ο πιο ψηλός μισθός που έπαιρνε και θα του δίνεται σύνταξη που δεν θα υπερβαίνει το 50% των ψηλότερων απολαβών που είχε.
Αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης σε περίπτωση που συνταξιούχος ανέλαβε ή αναλαμβάνει οποιοδήποτε λειτούργημα, αξίωμα ή θέση.
Καταργείται το δικαίωμα επιλογής μεταξύ σύνταξης μόνο ή ελαττωμένης σύνταξης και εφάπαξ ποσού. Η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 63 ετών αντί των 60, ενώ κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων δεν λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε πλασματική υπηρεσία.
Στο νομοσχέδιο κατονομάζεται επίσης τι εννοείται με τους όρους αξιωματούχοι, θέση, αξίωμα, σύνταξη, συντάξιμες απολαβές, συντάξιμη υπηρεσία και περιλαμβάνει διάφορες πρόνοιες που αφορούν στην εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, υπουργούς κ.τ.λ.
Άρση προκλητικών προνομίων

Το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Σταύρου Ευαγόρου, χαιρέτισε την κατάθεση από πλευράς της Κυβέρνησης τού νομοσχεδίου για τις πολλαπλές συντάξεις.
«Ως ΑΚΕΛ», δήλωσε ο κ. Ευαγόρου, «χαιρετίζουμε την κατάθεση από μέρους της Κυβέρνησης τού νομοσχεδίου, που προνοεί την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων».
«Με την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου», είπε ακόμα ο κ. Ευαγόρου, «γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του τερματισμού της προκλητικής πρακτικής των διπλών και τριπλών συντάξεων, που για σειρά ετών απολαμβάνουν πολιτειακοί αξιωματούχοι».
«Ως ΑΚΕΛ συγχαίρουμε την Κυβέρνηση», πρόσθεσε, «διότι, κάνοντας αυτό που έπρεπε, τόλμησε να προχωρήσει και να βάλει τάξη, προκειμένου να αρθούν αυτά τα προκλητικά προνόμια».
ΔΗΣΥ: Θετική κίνηση, αλλά ουραγός η Κυβέρνηση

Ως θετική κίνηση χαρακτήρισε την κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας όμως ότι η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ λειτουργούν ως ουραγοί.
Είπε, παράλληλα, ότι «το νομοσχέδιο εγείρει και κάποια ερωτήματα ως προς την πληρότητά του».
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ ας μη διεκδικούν επαίνους και ας μην αλληλοσυγχαίρονται, όταν για άλλη μια φορά λειτουργούν ως ουραγοί».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση έρχεται, δύο μόλις εβδομάδες πριν από το κλείσιμο της Βουλής, να καταθέσει νομοσχέδιο, τη στιγμή που πρόταση νόμου εκ μέρους όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, είναι κατατεθειμένη στη Βουλή από τις 9 του περασμένου Δεκεμβρίου».
«Μια πρώτη ανάγνωση του κυβερνητικού νομοσχεδίου», πρόσθεσε, «εγείρει και κάποια ερωτήματα ως προς την πληρότητά του έναντι της πρότασης νόμου της Βουλής».
«Καθυστέρησε λοιπόν η Κυβέρνηση, αλλά, έστω και τώρα, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να αντικρίσουμε θετικά κάθε πρόταση που οδηγεί σε άρση προκλητικών κοινωνικών αδικιών, αφού με προσοχή μελετήσουμε πρώτα τη συγκεκριμένη πρόταση», είπε.
Ανέφερε, τέλος, ότι το ζήτημα είχε εγερθεί από τον ΔΗΣΥ στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος.
Οι εξοικονομήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους

Την κατάργηση των διπλών συντάξεων με νομοθετική ρύθμιση και τον περιορισμό του ύψους των «παχυλών συντάξεων», ζήτησε και ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.
Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «ήρθε η ώρα το απαράδεκτο φαινόμενο των πολυσυνταξιούχων να καταργηθεί», καθώς αποτελεί «πρόκληση διαρκείας».
«Ταυτόχρονα», είπε, «πρέπει να ρυθμιστεί και το ύψος των συντάξεων, ώστε να καταστούν τα ποσά "λελογισμένα", καθώς, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, 75.000 συνταξιούχοι παίρνουν συντάξεις πείνας».
Όσα χρήματα θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του φαινομένου των πολυσυνταξιούχων και τη ρύθμιση τους ύψους των συντάξεων, ο Λευτέρης Χριστοφόρου ζήτησε να δοθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.
Αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων χαιρέτισε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το βήμα αυτό θα είναι η απαρχή μιας συνολικότερης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Συνέχισε λέγοντας ότι «πρόκειται για επιβεβλημένη αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την καταπολέμηση των προκλήσεων, που δεν είναι ανεκτές σε μια περίοδο κατά την οποία ο κυπριακός λαός βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης».
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, αυτό ήταν και το σκεπτικό της πρότασης νόμου που κατέθεσε η πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.
Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα «το βήμα αυτό να αποτελέσει την απαρχή μιας συνολικότερης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος έναντι των κινδύνων που το απειλούν με κατάρρευση».
«Το ΔΗΚΟ έχει ήδη επισημάνει τους κινδύνους αυτούς και πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της ατζέντας διακυβέρνησης, που θα θέσει υπό την κρίση του κυπριακού λαού», είπε.
«Ταπεινοφροσύνη» ζητά ο Ομήρου

«Αυτοσυγκράτηση και ταπεινοφροσύνη» ζήτησε από υπουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, κατά τη διακίνησή τους στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις υπό το φως των στοιχείων που κατατέθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για το όλο θέμα.
«Είναι μια περίοδος, είναι μια ώρα που χρειάζεται να επιδειχθεί, πρώτα και πάνω απ' όλους από την Κυβέρνηση και από τους αξιωματούχους της πολιτείας, αυτοσυγκράτηση, αποφυγή συμπεριφορών επίδειξης, κραιπάλης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Χρειάζεται ταπεινοφροσύνη και σεμνότητα και αποφυγή χρησιμοποίησης του δημόσιου χρήματος κατά έναν τρόπο που είναι προκλητικός για τους πολίτες, για τους 30.000 ανέργους, για τους χαμηλόμισθους, για όλους εκείνους οι οποίοι σήμερα διέρχονται μέσα από συμπληγάδες πέτρες για να επιβιώσουν», ανέφερε.
Οφείλουν όλοι να συμμαζευτούν

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις του όσον αφορά στο θέμα των εξόδων από τα ταξίδια αξιωματούχων του κράτους, ανέφερε ότι «η προκλητική αυτή αντίληψη τού να χρησιμοποιείται ιδιωτικό αεροπλάνο, μαζί με την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, 2,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 3 χρόνια, για τα ταξίδια και τις διακινήσεις υπουργών, οι οποίοι διαμένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία και χρησιμοποιούν αίθουσες VIP για τη μετακίνησή τους, είναι κάτι που μειώνει κάθετα, στη συνείδηση του κυπριακού λαού, τη δυνατότητα αυτής της Κυβέρνησης να χειριστεί σωστά το δημόσιο χρήμα, μέσα στα πλαίσια μιας οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε».
«Οφείλουν όλοι να συμμαζευτούν στις δημόσιες δαπάνες», είπε ο κ. Ερωτοκρίτου και πρόσθεσε πως «αν κάποιοι εξακολουθούν να νομίζουν ότι ανήκουν σε μια νομενκλατούρα, μιαν εκλεκτή τάξη, κομματική ή πολιτική, κατά τα πρότυπα της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης, θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτήν την νοοτροπία».
Να μην εξαιρεθούν και οι βουλευτές

Το Κίνημα Οικολόγων χαιρετίζει «την έστω και καθυστερημένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να θέσει τέρμα στην απαράδεκτη και από κάθε άποψη καταδικαστέα κατάσταση των διπλών και τριπλών συντάξεων των κυβερνητικών αξιωματούχων της πολιτείας και δημόσιων λειτουργών», δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.
«Να σημειώσουμε ότι χρειάστηκε λαϊκή κατακραυγή μετά τη δημόσια έκθεση συγκεκριμένων προσωπικών περιπτώσεων και η κατάθεση σχετικής πρότασης Νόμου από βουλευτές στη Βουλή για να ασχοληθεί, επιτέλους, η Κυβέρνηση με αυτό το σοβαρό θέμα», είπε ο κ. Περδίκης.
Ανέφερε ότι «το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά κυρίως θεσμικό με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, αφού οι διπλές και τριπλές συντάξεις των αξιωματούχων αποτελούν πρόκληση για το λαό και τους μη προνομιούχους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να υποστούν βαριές θυσίες μέσα σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση».
Ελπίζουμε, είπε ο κ. Περδίκης, «η Κυβέρνηση να προχωρήσει -μετά το Νομοσχέδιο για τις διπλές, τριπλές υψηλές συντάξεις- και σε περιορισμό των VIP ταξιδιών των υπουργών και άλλων αξιωματούχων αυτής της πολιτείας, μη εξαιρουμένων βεβαίως και των ιδίων των βουλευτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: