Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Έποικοι… σαν τα κουνέλια Επιθέσεις απ’ όλες τις πλευρές δέχεται ο Ελτζίλ, επειδή είπε την αλήθεια

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/368242

| Εκτύπωση | 29/03/2011 |

Δεν φτάνει η ραγδαία αύξηση των εποίκων στα κατεχόμενα, οι Τ/κ δικηγόροι τώρα απειλούν να κινηθούν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ, ισχυριζόμενοι ότι προβάλλει εμπόδια στην απόκτηση ταυτοτήτων των Τ/κ.
«Οι έποικοι αυξάνονται σαν τα κουνέλια», δήλωσε ο γ.γ. της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων (KTΟS) Σιενέρ Ελτζίλ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου εναντίον του. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο λεγόμενος πρόεδρος της «ένωσης κέντρου Τ/κ βιοτεχνών και μικροκαταστηματαρχών», Κεμάλ Αλτούντζογλουν, σε γραπτή του δήλωση κατηγόρησε τον Ελτζίλ ότι γι' ακόμα μια φορά «μιλά σαν να είναι Ε/κ» και κάλεσε τόσο τον ίδιο όσο και τις συντεχνίες που τον στηρίζουν να συνετιστούν. Κάλεσε δε τον Ελτζίλ να αφήσει ήσυχους τους «κακόμοιρους εποίκους» και να κοιτάξει τον αριθμό των «σκυλιών που υπηρετούν τους Ε/κ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», ο σύνδεσμος εποίκων Αλεξανδρέττας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, με την οποία επικρίνει έντονα τη δήλωση Ελτζίλ και τον κάλεσε να ζητήσει αμέσως συγγνώμη από τον τουρκικό λαό και υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει το ψευδοκράτος.
Εξάλλου, η εφημερίδα Κίπρις Ποστασί γράφει ότι και το «λαϊκό συμβούλιο δικαιοσύνης» εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, με την οποία επίσης επικρίνει έντονα τον Σιενέρ Ελτζίλ, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του ρατσιστικές, σοβινιστικές και φασιστικές, υποστηρίζοντας ότι αντίκεινται στους βασικούς θεσμούς της Ε.Ε. και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το «λαϊκό συμβούλιο δικαιοσύνης» κάλεσε τον Ελτζίλ να μείνει μακριά από τέτοιους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι δεν σημαίνουν τίποτε άλλο, εκτός από μίσος και κακία απέναντι στους εποίκους.
Θα πάνε στο ΕΔΑΔ!

Την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της παραχώρησης της υπηκοότητας της Δημοκρατίας επικρίνει η «ένωση δικηγόρων» στα κατεχόμενα, επικαλούμενη παράπονα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκιουνές», ο λεγόμενος πρόεδρος της «ένωσης», Χασάν Σοζμενέρ, ανέφερε ότι αρκετά άτομα επισκέπτονται την «ένωση δικηγόρων» και παραπονιούνται ότι ενώ είναι γεννημένοι και ζουν στην Κύπρο και ενώ η μητέρα ή ο πατέρας τους είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν τους παραχωρεί επίσημα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ταυτότητα και διαβατήριο) με τη δικαιολογία ότι ο γάμος των γονιών τους τελέστηκε στα κατεχόμενα μετά τις 20 Ιουλίου 1974.
Ο κ. Σοζμενέρ πρόσθεσε ότι για όλα αυτά τα στοιχεία που αφορούν τα παράπονα των πολιτών έχουν ενημερωθεί η «ε/κ διοίκηση» και ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, καθώς επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες μέλη της Ε.Ε. Στην ανακοίνωση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η πολιτική αυτή της ε/κ πλευράς αντίκειται στις αρχές του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία -προστίθεται- αποτελούν τόσο η ε/κ όσο και η τ/κ κοινότητα και πως το κάθε άτομο είναι ελεύθερο να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά του, τα οποία πηγάζουν από το Σύνταγμα σε σχέση με την τέλεση γάμου.
Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι κάποιοι από τους παραπονούμενους προτίθενται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, προσφεύγοντας στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε περίπτωση που οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν τους ικανοποιήσουν, θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.
Το πρόβλημά τους είναι το… δημοψήφισμα

Σε ό,τι αφορά την ταυτόχρονη απογραφή πληθυσμού, που πρότεινε η ελληνική πλευρά στις συνομιλίες, ο σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι η αντίρρηση της τ/κ πλευράς δεν αφορά την ταυτόχρονη διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού, αλλά τη διεξαγωγή μιας και μόνο απογραφής σε όλο το νησί. Ισχυρίστηκε ότι αν η τ/κ πλευρά αποδεχόταν τη διεξαγωγή μιας μόνο απογραφής στο σύνολο της νήσου, αυτό θα ισοδυναμούσε, τρόπον τινά, με την επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση. Υπενθύμισε ότι το 2004 διεξήχθησαν χωριστά δημοψηφίσματα και ανέφερε ότι, αν σήμερα διεξαχθεί μια από κοινού απογραφή, αύριο, αν παραστεί ανάγκη για δημοψήφισμα, ίσως κάποιοι πουν «όπως και στην απογραφή, και το δημοψήφισμα να διενεργηθεί από κοινού και όχι χωριστά».
Στο θέμα επανήλθαν και οι Οικολόγοι χθες, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Γιώργο Περδίκη να εκφράζει για άλλη μια φορά ικανοποίηση για την προώθηση της απογραφής από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Κάλεσε, ταυτόχρονα, τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση του Προέδρου καταγγέλλοντας διεθνώς την άρνηση της Τουρκίας να γίνει απογραφή.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι είναι «απαράδεκτη και καταδικαστέα η απόρριψη της πρότασης του Προέδρου εκ μέρους της τουρκικής πλευράς» και κάλεσε τον Πρόεδρο να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καταγγελθεί διεθνώς η στάση της Τουρκίας, και ιδιαίτερα στην Ε.Ε.
Επανέλαβε δε ότι «ο εποικισμός είναι έγκλημα διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, ούτε και μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του εποικισμού πριν από τη λύση, δηλαδή μέσα από τη συμφωνία δύο ηγετών». Επιβάλλεται, όπως είπε, «το ζήτημα να προταχθεί και να μη γίνει αποδεκτή η συνέχιση των διαπραγματεύσεων εάν δεν γίνει αποδεκτή η ανεξάρτητη απογραφή του πληθυσμού στα κατεχόμενα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: