Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Bαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων...

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/367836

| Εκτύπωση | 28/03/2011 | Του Άδωνη Παλληκαρίδη

Bαθαίνει το ρήγμα των εταίρων στη συγκυβέρνηση. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ διαφωνούν στη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης, στον προσδιορισμό της βάσης της διαπραγμάτευσης και στη μεθόδευση επίλυσης του Κυπριακού. Η διαφωνία δεν περιορίζεται στο «ανεπίσημο» μόνο ΔΗΚΟ, αλλά αγκαλιάζει όλες τις πτυχές του κόμματος. Η ομιλία του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη στη Φανερωμένη ενώπιον όλων, πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας, άναψε φωτιές που δεν λένε να σβήσουν. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε, ουσιαστικά, ότι στις συνομιλίες ματαιοπονούμε με θολή βάση και με δώρα που δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, για να δεχθεί τα θερμά προσωπικά συγχαρητήρια του προέδρου του κόμματος Μάριου Καρογιάν.
Το ήδη βεβαρημένο κλίμα μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ έγινε ακόμη πιο βαρύ και όσο πλησιάζει η μέρα της εκλογικής μάχης, η εκτίμηση είναι ότι θα γίνεται ακόμη βαρύτερο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ΔΗΚΟ προλειαίνει την έξοδό του από την Κυβέρνηση.
«Γκρεμίζουν τις γέφυρες»
Κάποιοι έχουν αναλάβει μια «εργολαβική προσπάθεια» για να γκρεμίσουν τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ του ΑΚΕΛ και του χώρου του κέντρου, δήλωσε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τις θέσεις που εξέφρασε ο Γιώργος Κολοκασίδης, για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Άντρος . Κυπριανού είπε πως «οι ακραίες προσεγγίσεις οδήγησαν δυστυχώς στο 1974, στη διπλή προδοσία και στην καταστροφή. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σήμερα να συνεχίσουν κάποιοι το έργο το οποίο άλλοι ξεκίνησαν το 1974».
Υποστήριξε, ακόμη, ότι τέτοιες θέσεις δεν πρέπει να λέγονται δημόσια, αλλά ο χώρος στον οποίο θα πρέπει να συζητηθούν είναι το Εθνικό Συμβούλιο, όπου ο καθένας μπορεί να προτάξει τα επιχειρήματά του. «Λυπούμαι που το λέω, αλλά θεωρώ ότι κάποιοι από αυτούς έχουν αναλάβει μια εργολαβική προσπάθεια για να γκρεμίσουν τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ του ΑΚΕΛ και του χώρου του κέντρου», είπε ο κ. Κυπριανού, και πρόσθεσε πως «εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας γιατί θεωρούμε ότι από αυτή τη συνεργασία έχει να ωφεληθεί ο κυπριακός λαός. Την ίδια στιγμή», συνέχισε, «επειδή σεβόμαστε και τον εαυτό μας, δεν πρόκειται να σιωπούμε όταν γίνονται ανοίκειες επιθέσεις, όπως αυτή του κ. Κολοκασίδη ή του οποιουδήποτε άλλου».
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «τα τρία χρόνια που συνεργαζόμαστε έχουμε κατ' επανάληψιν αποδείξει ότι εμείς σεβόμαστε εκείνους με τους οποίους συνεργαζόμαστε και άλλοι θα πρέπει να σεβαστούν εκείνους που συνεργάζονται. Τότε, όμως, η συνεργασία ήταν κατά την άποψη τους επιτυχημένη, διότι ήταν το ΑΚΕΛ που στήριζε Προέδρους οι οποίοι προέρχονταν από το ΔΗΚΟ, αλλά σήμερα έχουν αλλάξει οι ρόλοι και φαίνεται ότι κάποιοι δεν αποδέχονται αυτήν την πραγματικότητα», υπέδειξε.
Δεν αναιρεί ούτε ένα «ι»

Από την πλευρά του, σε νέες χθεσινές του δηλώσεις, ο Γιώργος Κολοκασίδης απέρριψε τις τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης, που έγιναν ως απάντηση σε δικές του αναφορές για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Ο κ. Κολοκασίδης είπε ότι δεν αναιρεί ούτε ένα «ι» από τα όσα ανέφερε στην ομιλία του, μίλησε για λάσπη, απαράδεκτες αναφορές και προσωπικές προσβολές εκ μέρους του ΑΚΕΛ προς το πρόσωπό του, για προσπάθεια σπίλωσης, ισοπεδωτική και αντιδημοκρατική πρακτική, και διερωτήθηκε κατά πόσον η ηγεσία του ΑΚΕΛ επιθυμεί να δημιουργήσει αγεφύρωτο ρήγμα με τον ενδιάμεσο χώρο.
Ο κ. Κολοκασίδης απέρριψε τις τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ, ότι ο ίδιος αναθεμάτισε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, λέγοντας ότι «τη χαρακτήρισε σύνοψη των τουρκικών αξιώσεων, διότι οι Τούρκοι την απαίτησαν και εμείς σε διάφορα στάδια την αποδεχθήκαμε και όχι το αντίθετο, ως έσχατο συμβιβασμό». Για την αναφορά του ΑΚΕΛ, ότι η δικοινοτική ισχύει από το ’77, απάντησε ότι «η διζωνική δεν συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας υψηλού επιπέδου του ’77».
«Να σεβαστούν την αυτονομία του ΔΗΚΟ»

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Κολοκασίδης μίλησε για θεμιτή κριτική που γίνεται από το ΔΗΚΟ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, και κάλεσε τον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ «να σεβαστούν την αυτονομία του ΔΗΚΟ», και το ΑΚΕΛ «να αντιμετωπίσει την ουσία των επιχειρημάτων, και όχι να προσφεύγει σε χαρακτηρισμούς». Για τις αναφορές του ΑΚΕΛ για νοσταλγό της ένωσης, αμετανόητους ακροδεξιούς και για το Φάκελο της Κύπρου, ο κ. Κολοκασίδης ανέφερε ότι θα μπορούσε κάποιος να γελάσει με αυτές τις αναφορές, διότι είναι ανεξήγητες και ανυπόστατες, και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που είπε. Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι ο όλος χειρισμός του θέματος από το ΑΚΕΛ «κινδυνεύει να καταστεί μπούμερανγκ. Κινδυνεύει να δημιουργήσει αγεφύρωτο ρήγμα μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ενδιάμεσου χώρου. Αυτό τελικά επιθυμεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ;», διερωτήθηκε.
ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΙΛΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ
Ρ. Ερωτοκρίτου: Ευρωπαϊκή λύση χωρίς ελλείμματα…

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην όλη διένεξη έκανε χθες το Ευρωπαϊκό Κόμμα, διά του γενικού του γραμματέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Σχολιάζοντας τις θέσεις που εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης, για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως «οι δηλώσεις Κολοκασίδη, στο βαθμό που εξυπηρετούν προεκλογικές μεταλλάξεις ή που αφορούν ενδοκυβερνητική σύγκρουση δεν αφορούν το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ούτε και βέβαια τις πολλές χιλιάδες των πολιτών που παρακολουθούν. Εμείς θεωρούμε πως η εναντίωση στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν μπορεί να εκφράζεται μόνο με απόρριψή της, αλλά θα πρέπει να προτάσσεται θετικά και με την ευρωπαϊκή λύση χωρίς ελλείμματα», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: