Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

''EΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ΄΄ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;


http://www.elkeda.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=734:16032011-e----&catid=34:2010-01-10-13-57-42&Itemid=84
του Ανδρέα Μορφίτη
Πριν από μερικές βδομάδες παρακολούθησα την περίφημη εκπομπή του ΡΙΚ2 ''ΒΙΖ - ΕΜΕΙΣ'', με φιλοξενούμενο κάποιον Τουρκοκύπριο πολιτικό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Ελληνοκύπριο παρουσιαστή της εκπομπής, επανέλαβε πολλές φορές το χαρακτηρισμό «Ελληνόφωνες» κάτοικοι της Κύπρου, εννοώντας τους Ελληνοκύπριους. Ο Ελληνοκύπριος παρουσιαστής όχι μόνο δεν αντέδρασε στον τουλάχιστον ατυχή και υβριστικό χαρακτηρισμό του Τ/κ συνομιλητή του, αλλά στο τέλος της εκπομπής τον χαρακτήρισε ως έναν ξεχωριστό και εξαιρετικό συμπατριώτη μας.
Υπέθεσα τότε ότι η σιωπή του Ελληνοκύπριου παρουσιαστή του ΡΙΚ οφειλόταν στο να μη χαλάσει το μονίμως επαναπροσεγγιστικό κλίμα της εκπομπής, που στοχεύει να φέρει τους Ε/κ και Τ/κ μαζί σε μια επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο. Μόλις πρόσφατα, ο χαρακτηρισμός «Ελληνόφωνες» εκστομίστηκε αυτήν τη φορά από τον Υποδιευθυντή του Σχολείου Βεργίνας κ. Γιώργο Γεωργίου όταν αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Παλαιστινίων συμμαθητών. Ο Υποδιευθυντής αυτός, που θα είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, είναι και μέλος του ΔΣ του ΡΙΚ και η υποψηφιότητα υπεβλήθη και πάλιν από το ΑΚΕΛ.
Η σύμπτωση αυτή δεν είναι τυχαία ούτε άσχετη. Απλώς, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το Ακελοκρατούμενο πλέον ΡΙΚ διοχετεύουν από καιρού εις καιρόν ή και ανέχονται το χαρακτηρισμό του «Ελληνόφωνος», συμπλέοντας έτσι με την αντίληψη των εχθρών του Ελληνισμού της Κύπρου ότι οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες εκ καταγωγής αλλά για κάποιους άλλους λόγους μιλούν την ελληνική γλώσσα.
Το δραματικό της υπόθεσης, όμως, δεν σταματά εδώ. Παρήλθαν 10 και πλέον μέρες που ο Ελληνοκύπριος Υποδιευθυντής (ο οποίος τάχθηκε να γαλουχήσει τα παιδιά μας με τις αρχές και τις αξίες της Ελληνικής Παιδείας) διατύπωσε τον απαράδεκτο αυτόν ισχυρισμό. Και ουδεμία οργανωμένη αντίδραση υπήρξε. Ούτε από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας ούτε από εκπαιδευτικές οργανώσεις ή άλλες οργανώσεις καθηγητών ούτε από οργανωμένους γονείς ή Συνδέσμους Γονέων ούτε, ακόμα, και από τα Πολιτικά Κόμματα, με τιμητική εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Κόμμα.
Αν η εθνικά υβριστική αυτή δήλωση διατυπωνόταν πριν από μερικές δεκαετίες, ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός θα ξεσηκωνόταν. Τώρα η απόλυτη σιωπή και η απόλυτη ανοχή...
Το γεγονός αυτό αλλά και η σιωπή που ακολούθησε καταμαρτυρούν ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει κουραστεί, έχει παραδοθεί. Η Νεοκυπριακή συνείδηση έχει απλώσει παντού τα πλοκάμια της και έχει διαβρώσει και το φρόνημα αλλά και τις αντιστάσεις του Ελληνισμού της Κύπρου.
Δεν θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι ολόκληρη η τρισχιλιετής Ελληνική Ιστορία και Εθνική συνείδηση, που δέσποζαν σ’ αυτό το ακρογωνιαίο κομμάτι του Ελληνισμού, έχει διαβρωθεί και υποταχθεί στη Νέα Τάξη πραγμάτων, που κυρίως το ΑΚΕΛ -αλλά και οι Νεοκύπριοι συνοδοιπόροι του- έχουν επιβάλει κατά τα τελευταία λίγα χρόνια εμφανώς ή υπογείως.
Και τα χειρότερα έπονται!
Μήπως θα είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων σ’ αυτό το μαρτυρικό νησί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: