Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ανέφικτη κατέστη εδώ και χρόνια η ομοσπονδία

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/364393

| Εκτύπωση | 17/03/2011 | Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει δηλώσει επανειλημμένα, ότι η ομοσπονδία δεν αποτελεί το ιδανικότερο σύστημα διακυβέρνησης για την Κύπρο. Το ίδιο δήλωσε και η σύζυγός του προχθές σε ομιλία της σε εκδήλωση της ΠΟΓΟ. «Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η ομοσπονδία είναι το ιδανικότερο σύστημα. Αν είχαμε την πολυτέλεια να διαλέξουμε το επιθυμητό και όχι το εφικτό, σίγουρα θα επιμέναμε στο ενιαίο κράτος», ανέφερε η κ. Έλση Χριστόφια.
Αλλά το κύριο ερώτημα που προβάλλει, και που ποτέ δεν απαντήθηκε ούτε από τον Δημήτρη Χριστόφια ούτε από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, είναι κατά πόσο η ομοσπονδία είναι σήμερα εφικτή, ή έχει καταστεί ανέφικτη. Και όσοι ζουν στην Κύπρο, γνωρίζουν ότι από την επομένη της υπογραφής της Συμφωνίας Μακαρίου-Ντενκτάς, το 1975, η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων απέδρασαν από την ομοσπονδία και κατέληξαν στη συνομοσπονδία, και σήμερα στη λύση δύο κρατών, δύο λαών και δύο θρησκειών.
Σήμερα, η ομοσπονδία είναι το ίδιο ανέφικτη όπως το ενιαίο κράτος και αποτελεί τραγωδία το γεγονός ότι αυτοί που χειρίζονται το Κυπριακό δεν το έχουν κατανοήσει.
Μια πραγματική ομοσπονδία, με διασφαλισμένη την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου η ελεύθερη εγκατάσταση, η ελεύθερη διακίνηση και η ελεύθερη απόκτηση περιουσίας θα είναι κατοχυρωμένα, μια ομοσπονδία χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, στην οποία οι δύο περιφέρειες θα λειτουργούν σε στενή συνεργασία και θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών τους, κάτω από τη σκέπη μιας ομόσπονδης Αρχής, είναι λύση που μπορεί να λειτουργήσει.
Μια ομοσπονδία, όμως, που θα αποκλείει τις τρεις βασικές ελευθερίες, που οι δύο περιφέρειες θα ασκούν εξουσίες χωριστών κρατών, που θα λειτουργεί στη βάση ρατσιστικών προσεγγίσεων και θα βρίσκεται υπό τη δαμόκλεια σπάθη των τουρκικών εγγυήσεων, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και θα αποτελέσει το τέλος του κυπριακού Ελληνισμού.
Δυστυχώς, δεν συζητούμε στις συνομιλίες τις προδιαγραφές της πρώτης ομοσπονδίας. Είμαστε πολύ κοντά στις προδιαγραφές της δεύτερης καταστροφικής ομοσπονδίας. Η πρώτη ομοσπονδία κατέστη ανέφικτη, εξαιτίας όχι μόνο των χειρισμών του σημερινού Προέδρου, αλλά και προκατόχων του. Απλώς ο Δημήτρης Χριστόφιας διεύρυνε τις παραχωρήσεις και κατέστησε περισσότερο ανέφικτη την ομοσπονδία.
Ανέφικτη κατέστη η πραγματική ομοσπονδία και εφικτή η συνομοσπονδία. Ακόμα λίγα βήματα να κάνει η ηγεσία και η λύση δύο κρατών θα είναι το μόνο εφικτό και μάλιστα με τις ευλογίες της διεθνούς κοινότητας.
Το δίλημμα, εντέλει, δεν είναι η επιλογή μεταξύ μιας ομοσπονδίας με σωστό περιεχόμενο και ενός ενιαίου κράτους, αλλά μιας λύσης δύο κρατών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του κυπριακού Ελληνισμού, και της άρνησης υπογραφής της.
Επί του τελευταίου καλείται να αποφασίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και όχι μεταξύ ομοσπονδίας και ενιαίου κράτους...

Ηλ. διεύθυνση: antoniou@simerini.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: