Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Mέχρι τέλους του χρόνου θα ξέρουμε... Ζήτημα χρόνου ο εντοπισμός κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/365715

| Εκτύπωση | 21/03/2011 |

Κάποιοι θεωρούσαν ανέφικτη την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, τονίζει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ''η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί υποχρέωση όλων μας, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η πράσινη παραγωγή ενέργειας δεν είναι αρκετή από μόνη της να επιλύσει το ενεργειακό μας πρόβλημα''.
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου Ορείτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''το κεφάλαιο Ενέργεια αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα άσκησης σύγχρονης πολιτικής, για το οποίο η Κυβέρνησή μας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο'', προσθέτοντας ότι ''αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργαστήκαμε σκληρά και αθόρυβα για να πετύχουμε κάτι που από πολλούς μπορεί να θεωρείτο και ανέφικτο, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, συνάπτοντας συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και το Λίβανο''.
Ανέφερε ότι ''με τον ίδιο τρόπο εργαστήκαμε και για την υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble Energy και αναμένεται ότι περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου ο κυπριακός λαός θα γνωρίζει κατά πόσον θα είναι ιδιοκτήτης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων''.
''Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, πρωτοβουλίες οι οποίες διανοίγουν προοπτικές για το λαό μας και τον τόπο. Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών εντάσσουμε και την πολιτική μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας'', είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ''σήμερα η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο'' και ανέφερε ενδεικτικά ότι έχουν τροχοδρομηθεί ακόμα πέντε αιολικά πάρκα επιπρόσθετης συνολικής δυναμικότητας 75,5 Μεγαβάτ, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2011, και παράλληλα υπάρχει σημαντική αύξηση και στους άλλους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.
Σημείωσε ότι, ''στα πλαίσια των σχεδίων χορηγιών τα τελευταία τρία χρόνια 2008-2010, η Κυβέρνησή μας έχει παραχωρήσει περισσότερα από 53,5 εκατομμύρια ευρώ σε 34.300 δικαιούχους''.
''Η σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση της χώρας μας από τα εισαγόμενα ενεργειακά προϊόντα, η έντονη κυριαρχία του πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η ταχεία αύξηση της ενεργειακής ζήτησης και η απομόνωσή μας από τα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, οδήγησαν την Κυβέρνησή μας στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής. Βασικός στόχος της πολιτικής αυτής είναι η μείωση της εξάρτησης της χώρας σε εισαγόμενη ενέργεια, με ορθολογιστική χρήση της ενέργειας, και η μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εγχώριων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας'', είπε.
Απαλύνει την εξάρτηση

''Για την προώθηση της αιολικής ενέργειας, σημαντική θεωρείται και η πρόνοια για αντισταθμιστικά μέτρα, όπου το 2% των εσόδων του Πάρκου θα δίνονται ως οικονομική ενίσχυση στις γειτνιάζουσες κοινότητες, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξή τους. Επιπρόσθετα, με την υλοποίηση τέτοιων έργων, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη'', είπε.
Ανέφερε ότι ''η ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κύπρο προσφέρει στην εθνική οικονομία σημαντική συναλλαγματική ωφέλεια, μέσω της υποκατάστασης των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, και ταυτόχρονα απαλύνει την εξάρτηση της χώρας από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και της θωράκισης του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας''.
* Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρευρέθη στα εγκαίνια, δήλωσε ότι το Αιολικό Πάρκο των Ορειτών είναι ένα πρωτοποριακό έργο και αφού συνεχάρη τους δημιουργούς του, ευχήθηκε το πρόγραμμα για πράσινη ανάπτυξη να συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: