Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Διαφωνίες για την απογραφή Άλλα ζητά ο Χριστόφιας και άλλα εννοεί ο Έρογλου

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/366814

| Εκτύπωση | 24/03/2011 |

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Έρογλου απέρριψε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για ταυτόχρονη απογραφή πληθυσμού και στις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα και την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ του θέματος των εποίκων συνεχίστηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση απόψεων, κάτι που δεν επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνάντηση. Οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη.
Το τέλος της χθεσινής συνάντησης βρήκε τους δύο ηγέτες να μιλούν για την απογραφή πληθυσμού, θέμα επί του οποίου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις συνομιλίες που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε πολύ συγκεκριμένη πρόταση για απογραφή πληθυσμού και στις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα και την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Γενικός Γραμματέας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι πρόθυμος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μας έχει δηλώσει και στη συνάντηση της Γενεύης.
«Εμείς θέλουμε να γίνει αυτή η απογραφή αν θέλουμε πραγματικά να μιλούμε για επίλυση του προβλήματος της ιθαγένειας, δηλαδή του εποικισμού, στο τέλος της ημέρας. Διότι αν δεν ξέρουμε αριθμούς και πόσοι Τούρκοι της Τουρκίας έχουν πάρει τη λεγόμενη ιθαγένεια, δεν μπορούμε να συζητούμε ουσιαστικά πάνω σε αυτό το θέμα. Είμαστε πανέτοιμοι, τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όμως, δυστυχώς, και πάλι έχουμε πρόβλημα με την τουρκοκυπριακή πλευρά», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω και με τον κ. Ντάουνερ ως Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και «θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά - εφόσον τα Ηνωμένα Έθνη είναι ολοπρόθυμα για ένα τέτοιο εγχείρημα, μια τέτοια πράξη - να αποδεχτεί μια αντικειμενική καταγραφή του πληθυσμού, για να γνωρίζουμε πού στεκόμαστε και πώς συμπεριφερόμαστε στο όλο θέμα του πληθυσμού, στο όλο θέμα της ιθαγένειας», συμπλήρωσε.
Τις δηλώσεις Χριστόφια σχολίασε σχεδόν αμέσως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Έρογλου. Μεταξύ άλλων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε: «Σήμερα, ο κ. Χριστόφιας μίλησε για ταυτόχρονη καταγραφή πληθυσμού και στις δύο πλευρές. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό αποδεκτό. Εμείς είμαστε ένα ξεχωριστό κράτος, μια ξεχωριστή διοίκηση. Σίγουρα θα κάνουμε την απογραφή του πληθυσμού μας, με τρόπο που να συνάδει με τα διεθνή κριτήρια, θα κάνουμε την απογραφή πληθυσμού μέσα και από ένα διάλογο με αρμοδίους των ΗΕ, αλλά δεν σκεφτόμαστε καθόλου για μια ταυτόχρονη (απογραφή) με το Νότο. Και αυτοί θα κάνουν τη δική τους απογραφή πληθυσμού. Δύο χωριστές διοικήσεις μπορούν να κάνουν τις δικές τους απογραφές. Γι' αυτό δεν έχουμε να πούμε κάτι, αλλά δεν υπάρχει νόημα στην ταυτόχρονη απογραφή».
Το θέμα της απογραφής πληθυσμού θα συζητήσει σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου με το λεγόμενο οργανισμό κρατικού προγραμματισμού του ψευδοκράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: